A selekcija

Mladen Krstajić iz Moskve: Voleo bih Rusiju u grupi

30.11.2017.

Za dobar rezultat na Mundijalu najvažnija je atmosfera, ona je preduslov svakog uspeha

U petak, 1. decembra, oči naše ali i svetske fudbalske javnosti, biće usmerene ka Moskvi, gde će se u Kremlju (16,00 po srednjeevropskom vremenu) održati žreb grupa za Svetsko prvenstvo koje se igra od 14. juna do 15. jula iduće godine. Delegaciju Fudbalskog saveza Srbije predvodi predsednik Slaviša Kokeza, a u njoj se nalaze i sportski direktor Goran Bunjevčević, odnosno v.d. selektora Mladen Krstajić, kao i članovi tehničkog osoblja.
Dan pred ceremoniju u kojoj će učestvovati velika imena svetskog fudbala, program će da vodi nekada sjajni centarfor engleske reprezentacije Gari Lineker,asistiraće mu poznata ruska sportska novinarka Marija Komandnaja, ali i Dijego Maradona, Loran Blan, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Karles Pujol,Gordon Benks i Nikita Simonjan, v.d. selektora Srbije Mladen Krstajić, izneo je svoje utiske iz Moskve.
-Ovde se oseća atmosfera Mundijala i zaista je sve teško opisati ako niste na licu mesta. Došle su delegacije učesnika i oseća se pozitivna tenzija pred sutrašnji žreb. Biti deo ove priče je veliko zadovoljstvo i privilegija – rekao je srpski selektor.

Mnogi se bave izborom rivala, svako ima svoje želje…
-Da, svi pričaju o tome, izašao sam i ja u susret onima koje su me to pitali, naravno više iz razloga da zadovoljim znatiželju jer će žreb na kraju dati odgovor. Voleo bih, dakle, da budemo u grupi sa Rusijom, bratske smo zemlje, imali bi dobru atmosferu.A da izdvajam neke druge selekcije, pa svi znamo ko je svetska klasa i zbilja je nezahvalno da sada biram koja bi nam manje ili više reprezentacija odgovarala.Biće ono što nam je suđeno, kao i svima, žreb je isti za sve.Naravno, bilo bi dobro da imamo za rivale selekcije sa kojima možemo da igramo, u smislu da napravimo što bolji rezultat.

Selektor ne krije da bi naša selekcija bila među najiskusnijim učesnicima SP ali pre azijske turneje na kojoj su šansu dobili mnogi igrači iz generacije „zlatnih orlića“ …
-Iskustvo se stiče sa većim brojem utakmica, ali kada pričamo o samom takmičenju onda u prvi plan stavljam atmosferu, jer bez nje ne možete da napravite ništa. Bez obzira na tim koji imate.Važno je da igrači dišu kao jedan, da postoji poštovanje u njihovom odnosu.Da svaki igrač bude deo tima.A onda će tim da izbaci najbolje pojedince. I to je dobro za Srbiju i za igrače. Moramo biti iskreni u tom odnosu, a to smo pokazali u kvalifikacijama, ali i na minuloj azijskoj turneji gde je postojao strah da će neki igrači podbaciti na ovaj ili onaj način, međutim svi oni su pokazali pravi karakter, da su pravi momci. I meni je veliko zadovoljstvo što sam bio sa njima ovih skoro dve godine a pogotovo na turneji po Kini i Južnoj Koreji. Jednostavno, neko moje viđenje fudbala je da ukoliko želiš rezultat i korak napred, onda je neophodna i sveža krv, a mi imamo mlade igrače koji uz ove starije mogu i moraju da stasavaju. Jednog dana će otići i Ivanović i Kolarov i Stojković…a dolaze drugi, zato je azijska turneja i bila prava prilika da pojedinci ostvare debi i pokažu da u budućnosti Srbija može na njih da računa.Posle svega ja sam ponosan na njihov odnos prema dresu, kao i utisak koji su ostavili – rekao je Mladen Krstajić, koji će sutra u društvu predsednika Slaviše Kokeze i sportskog direktora Gorana Bunjevčevića, predstavljati Srbiju na žrebu grupa SP u Rusiji.