A selekcija

MLADEN KRSTAJIĆ I DUŠAN TADIĆ IZ LISABONA

24.03.2019.

 

Reprezentacija Srbije u ponedeljak, 25.marta počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a prvi rival Orlovima u Lisabonu biće Portugal. Neposredno pred poslednji trening na stadionu La Luž pred brojnim novinarima bili su selektor Mladen Krstajić i kapiten Dušan Tadić.

Prvo pitanje upućeno je selektoru. Koje su vaše glavne preokupacije pred prvi meč i šta mislite o igri Portugala?

-Pre svega želja da što bolje oporavimo ekipu posle meča sa Nemačkom, jer momci igraju zahtevne utakmice u svojim klubovima, u ritmu sreda – nedelja. A što se tiče susreta sa Portugalom i dalje mislim da su favoritiu broj jedan, radi se o kvalitetnoj ekipi, cenimo ih i poštujemo, ali ih se ne plašimo. Bez obzira što smo oslabljeni, jer sa nama nije nekoliko igrača, Kolarov, Fejsa,Matić, Prijović…ali tu su Tadić i Mitrović koji su nam se priključili sa Mladenovićem i Gajićem, Očekujem dobru utakmicu i nadam se najboljem – rekao je selektor Srbije.

Domaća selekcija ima imperativ posle remija sa Ukrajinom, koliko to stvara pritisak Ronaldu i saigračima

To su stvari za Portugal i njihovog selektor, te stvari se ne tiču. Normalno je da imaju pritisak, ali utakmica je važna za obe selekcije i obe selekcije su pod pritiskom.

Dušan Tadić blista u dresu Ajaksa, sada protiv Portugala možda neće igrati na istoj poziciji kao u klubu…

-Rekao sam nekoliko puta, pozicija nije bitna, ako si dobar igrač moraš da odgovoriš na svakoj poziciji, na kraju najbitnije je da ekipa ima profit od mene, bez obzira na kojoj se poziciji nalazim.

Portugalske novinare je zanimao sastav koji će izvesti selektor Krstajić?

-Poštovanje za vas, videćete sutra sve kada počne utakmica, jer bi suludo bilo da sada pričam o taktici i timu.

Koliko nam može pomoći „ukrajinski model“ u meču sa Portugalom?

-Svako ima svoj model, Ukrajina, Portugal, tako i mi…Mi gledamo sebe, da imamo i pokažemo što manje mana,a da iskoristimo mane Portugala. Važno je da uđemo skoncentrisano u utakmicu.

Portugal zbog odsustva nekoliko igrača u proveri protiv Nemačke ne zna u kom sadstavu će igrati Srbija, koliko je to naša prednost?

-Mi svi imamo neke svoje detalje, tako i druge selekcije. Nama je važno da napredujemo, igramo bolje iz meča u meč a slabe detalje moramo da svedemo na minumum u budućnosti. I nije naš adut samo kontranapad kako neko misli, ima tu mnogo ideja kako da ugrozimo gol Portugala, ali i da se odbranimo kada je to važno.

Srpski izveštači su podsetili da je start kvalifikacija veoma važan,jer prošlost govori da ako se krene loše, onda se loše i završe…

-Ako se pogleda u prošlost onda se zna da smo imali problema sa nekim incidentima, mislim na ona dešavanja u  Đenovi i posle protiv Albanije u Beogradu, i zbog svega toga smo pre vremena bili eliminisani. A sada što se tiče naše grupe i Portugala,oni su evropski prvaci, ali verujem u naš kvalitet i mislim da možemo da izborimo povoljan rezultat u Lisabonu – rekao je Dušan Tadić i dodao.-Želimo da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, neće biti lako, ali se nadam da ćemo uspeti u tome.

Da li selektor već zna tim?

-Naravno da znam sastav i to je normalno. Tadić i Mitrović su odradili trening i sve će biti u redu – rekao je Mladen Krstajić.

Pre četiri godine ste ovde izgubili, do kakvih promena je došlo?

-Prošlost me ne zanima, gledamo napred, cilj nam je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo posle 20 godina i stvari su jasne – ne ostavlja dilemu selektor Srbije.