A selekcija

MILAN RASTAVAC I VLADIMIR STOJKOVIĆ IZ SVETLOGORSKA

14.06.2018.

Dan kada počinje Svetsko prvenstvo u Rusiji, najveći sportski planetarni događaj. Ispred nas su 64 utakmice na 12 stadiona u 11 gradova širom Rusije.Titulu prvaka sveta brani Nemačka, a Srbija se vratila posle osam godina među 32 najbolje selekcija sveta. Punih 20 godina Srbija čeka na plasman u nokaut fazu Svetskog prvenstva, od vremena kada smo kao SR Jugoslavija igrali na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine. Posle toga učestvovali smo na samo dva šampionata, 2006. u Nemačkoj i četiri godine kasnije u Južnoj Africi oprostili smo se od takmičenja već posle mečeva u grupi. Sada se svi nadamo lepšem putovanju, ali bez euforije i pritiska.

Orlovi su nastavili sa radom u Svetlogorsku, odradili su još jedan trening, a pred izlazak na teren pred brojnim predstavnicima medija bili su pomonik selektora Mladena Krstajića, Milan Rastavac, i golman Vladimir Stojković.

 Vladimir Stojković je veoma važna karika u timu naše reprezentacije. Svojim odbranama uliva poverenje celom timu, blistao je u Južnoj Africi, skoncentrisan je da dobre odbrane ponovi i u Rusiji.  Jedan je od najiskusnijih u srpskom timu, ovo će mu biti treći Mundijal, posle Nemačke 2006. i Južne Afrike 2010. godine. Medi su podsetili Stojkovića da je Srbija na prethodna dva Mundijala na kojima je učestvovala , u prvim mečevima gubila. Od Holandije i od Gane. Oba puta identičnim rezultatom – 0:1. I pitanje, šta učiniti da se protiv Kostarike ne dogodi slično?

-Ne treba da postoji ona tenzija,pritisak da moramo da pobedimo. Znamo naravno šta želimo, ali isto tako znamo da na Svetskom prvenstvu nema lakih rivala, Kostarika je ozbiljan protivnik. Ovakve utakmice su obično tvrde, ali nadam se najboljem. Hoću da kažem da ne treba srljati, ne treba se zaletati i ne treba da postoji pritisak da moramo da pobedimo po svaku cenu. Bolje i da se završi 0:0, nego da opet nesrećno izgubimo. Ne smemo da gubimo glavu nijednog trenutka, moramo da kontrolišemo stvari na terenu, a iz takvog pristupa doći će i rezultat- rekao je Vladimir Stojković na konferenciji za novinare u kampu reprezentacije Srbije u Svetlogorsku pred meč sa Kostarikom u nedelju, 17. juna.

Pred dolazak u Rusiju, Srbija je odigrala dve prijateljske utakmice sa južnoameričkim reprezentacijama – Čileom i Bolivijom. Protiv Čilea poraz 0:1, protiv Bolivije ubedljiva pobeda 5:1.

-Raduje me naša igra u poslednjoj utakmici. I igra zadnje linije. Biće to sve kako teba. Mi treba da budemo ovde porodica a onda će uspeh doći- jasan je Vladimir Stojković koji je na kraju izneo I niz pohvala na račun svog kolege iz Kostarike Navasa.

 

Milan Rastavac, pomoćnik selektora Mladena Krstajića, skenirao je igru Kostarike,..

-Kostarika je tim koji ima dobru gustinu u sredini terena i svi slobodni prostori su, najviše i najčešće, po bočnim pozicijama. Igraju agresivno, pokušavaju da oduzmu loptu i to što bliže protivničkom golu – rekao je Milan Rastavac. Izneo je naš trener zanimljivu opasku u vezi sa prethodnim iskustvima na Mundijalima.

  -Mi smo sebi znali da budemo najveći protivnik. Zato smo sada najviše fokusirani na sebe, našu igru. Mi smo sebi najbitniji i naš takmičarski ambijent unutar tima jeste da mi pokažemo da smo takmičari u svakom minutu, svake utakmice. To je ono čemu težimo. Kvalitete i mane protivnika, naravno, uzimamo u obzir.

 

Novinari su pitali Rastavca i o pripremnim utakmicama Kostarike, porazima od Engleske (0:2) i Belgije (1:4)?

-To nisu bile takmičarkse utakmice. Svi koji su došli na Svetsko prvenstvo zaslužiju respekt i poštovanje. Ne postoji šansa da potcenimo Kostariku, niti bilo kog drugog – jasan je bio Milan Rastavac.

Reprezentacija Srbije sutra u prepodnevnim satima ima još jedan trening u Svetlogorsku, a onda odlazi u Samaru gde je 17.juna očekuje duel sa Kostarikom (14,00).