Vesti

Ljubinko Drulović o "zlatnim litvancima": Rekao sam im "vi ste najbolje što Srbija ima"

02.08.2019.

U petak se navršilo šest godina od velikog trijumfa srpskih Orlića na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Strateg generacije koja se upisala u istoriju našeg fudbala, Ljubinko Drulović, prisetio se momenata koji su obeležili početak njegove trenerske karijere:

-Kada sam sastavio konačan spisak za završni turnir, igrači su bili zbunjeni i pitali su me zašto nema više od 18 kandidata. Rekao sam „momci, vi ste najbolje što Srbija ima, ne treba nam niko više“. Dogodilo se da Benfika nije pustila Lazara Markovića,  Čavrić se povredio i na predlog tim-menadžera Igora Gačića, uputio sam naknadni poziv Mijatu Gaćinoviću. To je bila jedina izmena u odnosu na početni sastav. Mijat mi se revanširao i odigrao jednu od ključnih uloga u Litvaniji. Bio je čovek odluke u polufinalu i jako mi je žao što iz taktičkih razloga nisam mogao da mu pružim šansu protiv Francuza u borbi za trofej. Pozvao me je telefonom 15 dana posle prvenstva i zahvalio mi se na svemu. Rekao sam mu da nastavi tako jer je dete iz fudbalske porodice i poseduje sve predispozicije da postane veliki as. Tako je i bilo.

Srbija je te 2013. godine dobila svoje ‘zlatne litvance’ koji su stali uz rame legendarnim jugoslovenskim „čileancima“ iz ’87 i najavili blistavu budućnost naše A reprezentacije.

Uz dodatak par iskusnijih igrača i naravno Luke Jovića. Luka je tada bio klinac, ovo su momci ’94 godište, na čelu sa Aleksandrom Mitrovićem. Bilo je u toj ekipi i petorice iz ’95, koji su kasnije osvojili i svetsku titulu na Novom Zelandu. Svi su oni nastavili da se razvijaju u pravom smeru i danas imaju važne uloge u svojim klubovima. Od golmana Rajkovića, do Sergeja, Veljkovića, Maksimovića… Kvalitet je ogroman i to svi u srpskom fudbalu moramo da iskoristimo na najbolji mogući način.

Jednu od odlučujućih utakmica na putu ka Evropskom prvenstvu 2020. godine, Srbija igra protiv zemlje u kojoj je Drulović stekao potpunu fudbalsku afirmaciju.

Dobro poznajem portugalski fudbal i taj njihov mentalitet. Za mene nije iznenađenje što su posle evropske titule osvojili i Ligu nacija. To je mala zemlja od oko 11 miliona stanovnika, ali imaju vrhunsku strukturu i organizaciju. Siguran sam da u toj utakmici neće srljati. Fernando Santoš je oprezan trener i veoma poštuje srpski fudbal. Sećam se kad mi je bio trener u Portu, igrali smo protiv Partizana i on je sastavio ekipu za totalnu defanzivu. Svi smo se pogledali na sastanku i ništa nam nije bilo jasno. Kapušo, Edmilson, Rui Baroš, ja… svi ofanzivni igrači su ostali na klupi. Dok sam ga slušao kako govori o Partizanu, pomislio sam da u najmanju ruku igramo protiv Real Madrida. Oduvek je gajio simpatije prema našem fudbalu.

Ambiciozni srpski stručnjak iz Nove Varoši već šest meseci vodi brigu o olimpijskoj reprezentaciji Uzbekistana i uveren je da će sa svojim momcima izboriti vizu za fudbalski turnir u Tokiju.

Uskoro nas očekuje Kup azijskih nacija na Tajlandu koji je kvalifikacionog karaktera za Olimpijske igre 2020. godine. Nemam razloga da sumnjam da ćemo biti među prve četiri ekipe. Odigrali smo devet utakmica od kako sam preuzeo funkciju selektora i još nismo doživeli poraz. Imamo šest pobeda i tri remija, a posebno sam ponosan na dva trijumfa protiv favorizovanog Egipta. Dočekali smo ih u dva grada u unutrašnjosti zemlje, u jednom je bilo 15.000, u drugom 20.000 ljudi na tribinama. Navijači veruju u ono što radimo i komentari u štampi su vrlo pozitivni. Imam odličnu saradnju sa selektorom A reprezentacije Ektorom Kuperom i verujem da ću moći da računam na sve raspoložive snage za Kup Azije – rekao je Ljubinko Drulović.