Vesti

LEKIP | PREDRAG RAJKOVIĆ NAJBOLJI GOLMAN U LIGI 1

12.04.2020.

Veliko priznanje za našeg reprezentativca, Predraga Rajkovića. Srpski čuvar mreže oduševio je  sjajnim odbranama fudbalsku javnost u Francuskoj toliko da ga je ugledni francuski list Lekip uvrstio u idealnih 11 dosadašnjeg dela prvenstva.

Momak iz Negotina je do prekida sezone na 12 mečeva ostao nesavladan, što je u „ligama petice“ pošlo za rukom još samo Alisonu (Liverpul), Tibu Kurtoi (Real Madrid), Davidu Soriji (Hetafe), Majku Manjanu (Lil) i Stivu Mandandi (Marsej). Iza srpskog čuvara mreže je ostao čak i Kejlor Navasa iz Pari Sen Žermena.

Rajković je na 27 utakmica u Ligi 1 primio svega 18 golova, po čemu je zajedno sa Navasom najbolji u Francuskoj, dok su u najkvalitetnijim evropskim ligama bolji samo Alison i Kurtoa. S tim što dostignuće 24-godišnjeg Srbina dobija na značaju ako se zna da ne nastupa u moćnom timu, kakvi su klubovi pomenute trojice.

Dva kola pre prekida sezone, na utakmici sa Monakom, zabeležio je čak devet odbrana, što je rekord ove sezone. Time se izjednačio sa Stivom Mandandom (Marsej), Gatijeom Larsoneom (Brest), Aleksandrom Okiđijem (Mec) i Matsom Selsom (Strazbur).

Pored svega, ima i najbolji procenat odbranjenih penala sa 80 odsto uspešnosti. Rajković je “skinuo” šuteve Aleksandra Mendija u minimalnom trijumfu nad Brestom, Muse Dembelea u remiju sa Lionom, te Džonatana Bambe u pobedi nad Lilom, dok je u podeli bodova sa Amijenom, Musa Konate pogodio stativu. Nije pročitao samo Monakovog Ben Jedera, onda kada je zabeležio pomenutih devet odbrana na stadionu „Luj Drugi“.

Sve to bilo je i više nego dovoljno da se čuvar mreže Remsa sa prosečnom ocenom 6,11 nađe ispred Mandande koji je zaradio 5,96. U timu koji je sastavljen većim delom od igrača Pari Sen Žermena, pored Rajkovića su se našla još dvojica fudbalera Remsa, obojica iz defanzive. Zanimljivo je da je prema prosečnim ocenama uglednog dnevnika Rajković u dosadašnjem toku šampionata bolje ocenjen od asova kakvi su Kilijan Mpabe i Visam Ben Jeder, dok mu je Marko Verati iz Pari Sen Žermena (daje čak četvoricu predstavnika idealnom timu) pobegao samo za 0,01.

Idealnih 11 dosadašnjeg dela prvenstva prema proceni Lekipa.

GOLMAN: Predrag Rajković 6,11 (Rems);
ODBRANA: Mohamed Simakan 5,29 (Strazbur), Junis Abdelhamid 5,71 (Rems), Gabrijel 5,57 (Lil), Hasan Kamara 5,44 (Rems);
VEZNI RED: Renato Sančez 5,88 (Lil), Marko Verati 6,12 (PSŽ);
KRILA: Anhel Di Marija 6,17 (PSŽ), Nejmar 6,4 (PSŽ);
NAPAD: Visam Ben Jeder 6,04 (Monako) – Kilijan Mbape 6 (PSŽ)