KVALIFIKACIJE ZA EP W | SRBIJA NADIGRALA AUSTRIJU, DOMINIRALA I PROMAŠILA VELIKI BROJ PRILIKA, A ONDA ZBOG JEDNE GREŠKE IZGUBILA

01.12.2020.

STRELCI: 1:0 Bilja 79. Stadion: Altaha. Sudija: Tes Olafson (Švedska). Žuti kartoni: Veninger, Vajnroter (Austrija).

AUSTRIJA: Cinzberger, Vajnroter, Kihberger, Ashauer, Zadrazil, Puntigem, Eder (od 46. Nasenveng), Enzinger (od 46. Fajsinger), Bilja (od 87. Pinter), Dunst (od 75. Makas).

SRBIJA: Kostić, Vajda (od 82. Stanković), Slović, Damjanović, Bradić, Blagojević, Pavlović (od 90+4 Mi. Čavić), Čanković, Poljak, Filipović (od 77. Ivanović), Mijatović. Selektor Predrag Grozdanović

Naša najbolja ženska reprezentacija završila je kvalifikacije za Prvenstvo Evrope i sada, posle meča u Austriji, može da se zaključi da se devojke selektora Predraga Grozdanovića, prikazanom igrom, nalaze u velikom usponu. Srbija je na stadionu Altaha, bez obzira na poraz,  nadigrala velikog favorita, stvorila veliki broj dobrih prilika i definitivno zaslužila mnogo više od poraza koji se desio posle grube greške u našoj odbrani, a praktično bez prave prilike za Austriju tokom 90 minuta – 1:0. Zbog svega navedenog treće mesto u grupi ne sme da obeshrabri ovu generaciju igračica koja poseduje ogroman potencijal, a već u narednom ciklusu kvalifikacija Srbija može da očekuje od ženske selekcije mnogo lepih vesti.

U prvom delu igre videli smo fenomenalno izdanje izabranica selektora Predraga Grozdanovića. Dominirale su naše devojke od prvog minuta, imale apsolutnu kontrolu igre i nedostajao je samo gol pa da konačna ocena bude maksimalna. A nedostajalo je samo malo više koncentracije u završnici, možda i ozbiljnosti, kako bi rezultat bio ubedljiv u korist Srbije. Naime, prosto je neverovatno šta sve nisu realizovale Milica Mijatović i Alegra Poljak. Imala je i Dina Blagojević priliku da se raduje, ali njen odličan udarac, golman domaće selekcije uspeo je nekako da odbrani. Šanse koje su imale Mijatović i Poljak spadaju, ipak, u stopostotne i zbog toga žal zašto nismo odličnu partiju krunisali zasluženim vođstvom.

Nastavak je doneo ponovo našu inicijativu, ponovo su Austrijanke bile nadigrane u mnogim elementima igre, ponovo smo imali prvi priliku da promenimo rezultat. Alegra Poljak  je probila u svom stilu po desnoj strani, ušla u šesnaesterac, ali ponovo taj završni udarac ili pas nije bio takav da najzad udarimo pečat na odlično izdanje celog tima. I onda, kako to već biva u fudbalu, kažnjeni smo za silne promašaje, a ono što je najgore, sami smo kumovali možda i jedinom šutu u okvir gola Milice Kostić. Pogrešili smo u zoni gde to ne bi smelo da se desi, lopta je došla do Bilje i usledila je kazna. Ispada da su Austrijanke ni krive ni dužne došle do prednosti, ispostaviće se kasnije i do pobede. Za naše devojke iskustvo više, a nema sumnje da će njima biti najteže posle jedne ovako dobre utakmice koju su po igri i silnim propuštenim prilikama, zaslužile da reše u svoju korist.