A selekcija

KATAR 2022 | TRENING ORLOVA, ANDRIJA ŽIVKOVIĆ I NEMANJA RADONJIĆ IZ MANAME (VIDEO)

16.11.2022.

Dva dana uoči prijateljske utakmice sa Bahreinom, na temu Svetskog prvenstva, izazovima koji našu reprezentaciju očekuju protiv Brazila, Kameruna i Švajcarske, ali i mnogim zanimljivim detaljima iz dosadašnjeg dela karijere, govorili su Andrija Živković i Nemanja Radonjić. U večernjim satima Orlovi su odradili i prvi trening u Manami.

Tandem iz Niša, obično zadužen za proboje po krilima i centaršuteve u kazneni prostor protivnika, čvrsto veruje da ova generacija srpskih igrača ima sve mogućče preduslove da u Kataru napravi veliki rezultat:
„Sećam se kako su Grci doživeli osvajanje Evropskog prvenstva 2004. godine. Ne mogu ni da zamislim šta bi se u sličnoj situaciji dogodilo u Srbiji. To bi bio pakao. Sličnog smo mentaliteta, ali bi kod nas bila još veća euforija. Sjajna smo grupa, igramo odličan fudbal i zaslužujemo da budemo na najvećoj smotri svetskog fudbala. A kad smo već tamo, hajde da napravimo čudo“.
Šta bi to bilo čudo? Možda četvrtfinale, podvig koji je selektor Stojković ostvario sa svojom generacijom 1990. godine:
„Ne. Ja mislim na finale. I da osvojimo“ – najnormalnijim mogućim tonom izgovorio je momak koji je sa generacijom zlatnih Orlića trijumfovao na Svetskom prvenstvu za omladince 2015. godine. U tome i jeste poenta. Fudbaleri koji u mlađim kategorijama steknu šampionski gen, nastave da razmišljaju šampionski i u seniorskoj konkurenciji.
Sa druge strane, Nemanja Radonjić je jedan od 11 momaka iz italijanske Serije A koji će na Svetskom prvenstvu u Kataru braniti boje naše reprezentacije.
„Često sam ovih dana pričao sa klupskim drugovima iz Torina na temu Mundijala. Vlašiću nikako nije jasno kako to da uvek imamo fenomenalne igrače, a nikada ništa nismo napravili na velikom takmičenju. Možda je sada pravi trenutak. Rikardo Rodrigez je jedan od najiskusnijih u reprezentaciji Švajcarske, moguće je da ćemo biti direktni rivali na terenu. Šalio sam se njim, rekao sam mu da je gotov. Priznao mi je da ne voli da igra protiv mene ni na treningu. Cenim ga kao igrača, ima odličnu tehniku za jednog defanzivca, ume da iznese loptu i često u Torinu gradimo akcije koje počinju od njega“.
O atmosferi u reprezentaciji Srbiji najbolje govori slika iz aviona ili karantina, gde se više od 20 igrača zanima i provodi slobodno vreme uz jednu istu društvenu igru.
„Iskreno, ja ne učestvujem jer ne volim te društvene igre, ali obavezno stojim sa strane i pratim šta se dešava. Zanimljivo mi je da vidim ko se najviše nervira. Recimo, u Mafiji je poenta da se dobro slaže. Pošto je Mitar obično među najboljima, nadam se da će umeti da slaže i Brazilce na terenu. A posle toga Kamerunce i Švajcarce“.

Kompletne intervjue sa Andrijom Živkovićem i Nemanjom Radonjićem pogledajte na zvaničnom jutjub kanalu Fudbalskog saveza Srbije