А селекција

КАТАР 2022 | ТРЕНИНГ ОРЛОВА, АНДРИЈА ЖИВКОВИЋ И НЕМАЊА РАДОЊИЋ ИЗ МАНАМЕ (ВИДЕО)

16.11.2022.

Два дана уочи пријатељске утакмице са Бахреином, на тему Светског првенства, изазовима који нашу репрезентацију очекују против Бразила, Камеруна и Швајцарске, али и многим занимљивим детаљима из досадашњег дела каријере, говорили су Андрија Живковић и Немања Радоњић. У вечерњим сатима Орлови су одрадили и први тренинг у Манами.

Тандем из Ниша, обично задужен за пробоје по крилима и центаршутеве у казнени простор противника, чврсто верује да ова генерација српских играча има све могућче предуслове да у Катару направи велики резултат:
„Сећам се како су Грци доживели освајање Европског првенства 2004. године. Не могу ни да замислим шта би се у сличној ситуацији догодило у Србији. То би био пакао. Сличног смо менталитета, али би код нас била још већа еуфорија. Сјајна смо група, играмо одличан фудбал и заслужујемо да будемо на највећој смотри светског фудбала. А кад смо већ тамо, хајде да направимо чудо“.
Шта би то било чудо? Можда четвртфинале, подвиг који је селектор Стојковић остварио са својом генерацијом 1990. године:
„Не. Ја мислим на финале. И да освојимо“ – најнормалнијим могућим тоном изговорио је момак који је са генерацијом златних Орлића тријумфовао на Светском првенству за омладинце 2015. године. У томе и јесте поента. Фудбалери који у млађим категоријама стекну шампионски ген, наставе да размишљају шампионски и у сениорској конкуренцији.
Са друге стране, Немања Радоњић је један од 11 момака из италијанске Серије А који ће на Светском првенству у Катару бранити боје наше репрезентације.
„Често сам ових дана причао са клупским друговима из Торина на тему Мундијала. Влашићу никако није јасно како то да увек имамо феноменалне играче, а никада ништа нисмо направили на великом такмичењу. Можда је сада прави тренутак. Рикардо Родригез је један од најискуснијих у репрезентацији Швајцарске, могуће је да ћемо бити директни ривали на терену. Шалио сам се њим, рекао сам му да је готов. Признао ми је да не воли да игра против мене ни на тренингу. Ценим га као играча, има одличну технику за једног дефанзивца, уме да изнесе лопту и често у Торину градимо акције које почињу од њега“.
О атмосфери у репрезентацији Србији најбоље говори слика из авиона или карантина, где се више од 20 играча занима и проводи слободно време уз једну исту друштвену игру.
„Искрено, ја не учествујем јер не волим те друштвене игре, али обавезно стојим са стране и пратим шта се дешава. Занимљиво ми је да видим ко се највише нервира. Рецимо, у Мафији је поента да се добро слаже. Пошто је Митар обично међу најбољима, надам се да ће умети да слаже и Бразилце на терену. А после тога Камерунце и Швајцарце“.

Комплетне интервјуе са Андријом Живковићем и Немањом Радоњићем погледајте на званичном јутјуб каналу Фудбалског савеза Србије