IN MEMORIAM - VELIBOR LJUJIĆ

08.11.2021.

U Beogradu je u 88. godini preminuo nekadašnji poznati fudbalski sudija – internacionalac Velibor Ljujić. Bio je poznat ljubiteljima fudbala sa prostora nekadašnje Jugoslavije, a svojim arbitražama na stadionima od Triglava do Đevđelije iskazao se sredinom sedamdesetih godina 20. veka. Odsudio je preko 1.000 utakmica u svojoj bogatoj karijeri, a kasnije se posvetio i prenošenju svog iskustva i znanja na mlađe generacije fudbalskih sudija. Velibor Ljujić, popularni Ljuja, rođen je 5. maja 1933. godine u Bistrici u opštini Nova Varoš gde je završio osnovnu školu, dok je srednju završio u Novoj Varoši. Zatim se školovao na Vojnoj akademiji gde je stekao čin potporučnika tadašnje JNA. Fudbalsku karijeru Ljujić je počeo u lokalnom FK “Zlatar”, a kasnije je igrao i za NK “Maribor”. Međutim, zbog obaveza u vojsci, morao je rano da prekine karijeru fudbalera, pa je sa navršenih 25 godina života položio za fudbalskog sudiju kako bi ostao u svojoj najvećoj ljubavi – fudbalu.

U narednoj deceniji stigao i do saveznog nivoa, što samo dokazuje koliko se iskazao kao delilac fudbalske pravde. Ostaće zabeleženo da je od nadležnih sudisjkih organa dobijao visoke ocene uz kakteristiku da važi za izuzetnog poznavaoca Pravila igre, velikom i pravovremenom moći zapažanja, rasuđivanja i reagovanja u situacijama na terenu, uz opisne elemente o njegovoj pravičnosti i dokazanom poštenju. Već 1972. godine napreduje do vođenja utakmica u elitnom rangu, gde će odsuditi preko stotinu utakmica, a prema njegvoj preciznoj evidenciji u karijeri je odsudio preko hiljadu. Imao je priliku i očigledno zasluženu privilegiju da sudi mnoge velike derbije Prve savezne lige Jugoslavije. Na listu međunarodnih sudija Velibor Ljujić je promovisan 1975. godine, pa se može pohvaliti da je delio fudbalsku pravdu na impozantna 52 internacionalna meča, a posebno se izdvajaju reprezentativni dueli između Istočne Nemačke i Rumunije, Alžira i Tunisa, kao i čuveni duel Mađarske i Francuske iz 1976. godine.

 

Po okončanju karijere fudbalskog sudije Velibor Ljujić je postavljen za komesara Druge lige SFR Jugoslavije, obavljajući tu funkciju punih 12 godina. Nakon toga je postavljen na funkciju predsednika Saveza fudbalskih sudija Srbije, gde će ostati u sledećih sedam godina, ali će čitavu deceniju biti i predsednik Komisije za polaganje ispita za zvanje saveznih fudbalskih sudija. On je bio i predsednik Organizacije fudbalskih sudija Beograda, kao i komesar Lige Srbije i Crne Gore. Za sve to vreme nesebično se davao u obrazovanju mladih sudija, pa ne samo što je 1996. godine objavio “Pravila fudbalske igre”, nego je samo u poslednjoj godini svojih aktivnih edukacija održao čak 30 seminara za svoje sudijske kolege.

Datum i mesto sahrane Velibora Ljujića biće naknadno objavljeni.