Vesti

IN MEMORIAM | NIKOL MIŠIĆ (1940 -2020)

24.06.2020.

U Beogradu je preminula Nikol Mišić (1940 – 2020), godinama osoba od autoriteta, znanja i ugleda u sistemu, tada Fudbalskog saveza Jugoslavije, poliglota u odeljenju Međunarodnih odnosa, višegodišnji uvaženi član Komisije za ženski fudbal UEFA. Osoba koju su svi poštovali.

Povodom smrti legendarne Nikol Mišić, oglasio se i višegodišnji član Komisije za međunarodne poslove FSJ i član Izvršnog odbora UEFA i FIFA Dušan Maravić:

„Veoma sam potresen informacijom o smrti naše drage Nikol. Ja sam u Fudbalski savez Jugoslavije došao 1. decembra 1979. godine zajedno sa još jednim velikim asom jugoslovenskog fudbala Milanom Galićem. On kao pravni savetnik, ja kao diplomirani ekonomista. Tu sam zatekao Nikol Mišić, jednu divnu i diskretnu osobu koju je pokojni Vasa Stojković doveo u FSJ i zaposlio na vrlo odgovornom mestu u međunarodnom odeljenju. Bio sam totalni početnik i nisam ništa znao o administrativnim poslovima, tako da mi je njena pomoć bila od neprocenjivog značaja. Učio sam zanat od Nikol i zajedno smo radili punih 13 godina. Za to vreme, toliko smo se približili da smo postali i kućni prijatelji. Ona je u FSJ bila alfa i omega za međunarodne odnose, poliglota, govorila je pet jezika. Pratila je sve predsednike i učestvovala na svim Kongresima u organizaciji UEFA i FIFA. Na svoj prepoznatljiv, diskretan način, bila je neizostavni deo svake međunarodne utakmice koju je igrala naša reprezentacija. Njeno znanje, stručnost i autoritet, prepoznali su ljudi iz UEFA i postavili je u Komisiju za ženski fudbal. Svi su je poštovali, proputovala je svet uzduž i popreko, ali je vrhunac karijere doživela na omladinskom Prvenstvu sveta u Čileu 1987. godine. Tu je zajedno sa Milanom Marićem bila na čelu naše delegacije u trijumfalnom pohodu ka tituli planetarnog šampiona. Ako ste pratili film o ’zlatnim čileancima’, sigurno ste čuli šta o Nikol Mišić misle fudbalske vedete poput Peđe Mijatovića, Šukera, Bobana ili Robija Prosinečkog. Neka je večna slava ženi koja je ostavila neizbrisiv trag u našoj fudbalskoj organizaciji“.