A selekcija

Idemo napred u interesu srpskog fudbala

06.11.2017.

Orlovi lete u Aziju, vršilac dužnosti selektora Mladen Krstajić i kapiten Branislav Ivanović iskreni u razgovoru sa predstavnicima medija

Prvi put na okupu posle velikog uspeha i ostvarenog plasmana na Svetsko prvenstvo. Najbolja reprezentacija Srbije odlazi sutra u Kinu gde je 10. novembra u Gvangdžou, protiv domaće selekcije,očekuje prva provera, a zatim nastavlja put ka Južnoj Koreji gde će, četiri dana kasnije, u Busanu imati novi test na azijskoj turneji.
Pred brojnim predstavnicima medija bili su vršilac dužnosti selektora Mladen Krstajić i kapiten Branislav Ivanović…
-Želim prvo da se zahvalim predsedniku Slaviši Kokezi i sportskom direktoru Goranu Bunjevčeviću na ukazanom poverenju – rekao je u uvodu Mladen Krstajić.- Biće mi čast i zadovoljstvo da nastavim saradnju sa ovim divnim momcima koji su i najzaslužniji što će Srbija biti učesnik predstojećeg Svetskog prvenstva. Što se tiče spiska igrača, moram da kažem da smo izašli u susret Nemanji Matiću, koji je odigrao veliki broj utakmica za klub i reprezentaciju, a videćemo kakva je situacija sa Ljubomirom Fejsom, ima lakšu povredu i videćemo kakva je situacija. Povređeni su i golman Jovanović, odnosno Nastasić. Svi ostali igrači su na raspolaganju.

Kapiten Ivanović je poželeo sreću vršiocu dužnosti selektora…
-Mi igrači smo tu da mu pomognemo i olakšamo posao. Nastavljamo put prema Rusiji, naredna dva meča treba da nam posluže da se upoznamo sa različitim selekcijama i na najbolji način ih iskoristimo u pripremi za Rusiju.
Novinare je zanimalo mišljenje kapitena o sporazumnom raskidu ugovora Saveza i bivšeg selektora…
-Što se mene lično tiče o Slavoljubu Muslinu ne mogu da nađem dovoljno lepih reči za ono što je uradio za mene u mojoj karijeri. Njemu veliko hvala, veliko kao Rusija.I za plasman na Svetsko prvenstvo. Što se tiče politike Saveza, mi smo svi ovde za dobrobit fudbala kako bi rezultati bili još bolji i nadamo se da će u budućnosti biti i bolji rezultati i bolja igra.

Vršilac dužnosti selektora Mladen Krstajić bio je iskren i otvoren u razgovoru sa medijima, imao je odgovor na svako pitanje, čak i ono koje se odnosilo na odlazak Slavoljuba Muslina…
-Sarađivali smo dobro godinu i po dana, a što se tiče mog dolaska u Savez i reprezentaciju, mene su, da budemo jasni, doveli predsednik Kokeza i sportski direktor Bunjevčević. Pomoćnik je bio Gurenko, a mi smo bili članovi stručnog štaba ispred Saveza – rekao je Mladen Krstajić.
Jedno pitanje se odnosilo i na budući status Krstajića, naime da li se nada da će mu vremenom biti izbrisano vršilac dužnosti…
-Rekao sam da mi je velika čast što se nalazim na ovom mestu za ove dve prijateljske utakmice. Nisam opterećen, jednostavno sam čovek od akcije, svaki posao koji radim, radim maksimalno ozbiljno. Bez obzira na kojoj funkciji se nalazim.

Mladen Krstajić je odabrao igrače za provere u Aziji, ali na tu temu bilo je dopunskih pitanja od strane jednog medija…

-Što se tiče sastava, odnosno izbora, reći ću vam samo da vam je dobro poznat moj karakter, dok sam bio igrač, ali i kasnije kada sam bio direktor u Partizanu. Zato mislim da je pitanje „ko je sastavio spisak“, ponižavajuće. Dobro znate kakav mi je karakter, da ne bih dozvolio da mi se neko meša u posao za koji sam ja odgovoran. A da li sam se čuo sa Slavoljubom Muslinom posle sporazumnog raskida ugovora sa Savezom? Sarađivali smo dobro i posle sastanka sa predsednikom i sportskim direktorom očekivao sam da će nas pozvati, ali on do danas to nije učinio.

Na spisku se nalazi veliki broj mladih igrača, a Mladen Krstajić je najavio da će svi oni dobiti adekvatnu minutažu u Kini i Južnoj Koreji…
-Pozvali smo nekoliko mlađih igrača koji su svakako budućnost našeg fudbala i verujem da će se uz ove starije i iskusnije igrače dobro uklopiti i pokazati kvalitet koji je neosporan.
Vršilac dužnosti selektora ne krije da se ne plaši izazova…
-Mene život nikada nije milovao. Ni kada sam bio igrač, ni kasnije kada sam bio sportski direktor u Partizanu, odnosno sada kada se nalazim na ovom mestu.Navikao sam na te neke stvari, kada nešto gori ili kada su stvari pod pritiskom, da preuzimam odgovornost. Niti tražim alibi, niti imam veće ili manje opterećenje nego kada sam bio igrač ili radio u Partizanu i stručnom štabu reprezentacije. Uvek sam radio maksimalno, tako ću i sada.
O pritisku i odgovornosti govorio je i kapiten…
-Nikada, a dugo sam u reprezentaciji, nije bilo perioda bez pritiska.Uvek je postojao neki naboj, neka tenzija. To je u fudbalu normalno. Na nama je da sve pokažemo na terenu, jer on je jedino merilo uspeha – jasan je bio Branislav Ivanović.
Selektor je govorio i o pozivu upućenom igraču koji se ranije nije nalazio na spisku…
-Svaki selektor ima svoj izbor, ja mislim da je Sergej Milinković – Savić svojim igrama u klubu, ali i ranije kao član mlade i omladinske reprezentacije, pokazao da zaslužuje mesto u „A“ selekciji. On je igrač koji će u budućnosti biti jedan od nosica igre u reprezentaciji…- rekao je Mladen Krstajić.

„PLAN B“ U AZIJI
Vršilac dužnosti selektora, Mladen Krstajić, najavio je da će „orlovi“ na azijskoj turneji, u petak protiv Kine i četiri dana kasnije protiv Južne Koreje, igrati u novoj formaciji.

-Sistem 3-4-3 se pokazao kao dobar, iako ga je javnost u nekim situacijama omalovažavala. Predstojeće dve utakmice pokušaćemo da igramo u sistemu 4-3-3. Imamo Plan A, a sada ćemo pokušati da dođemo i do Plana B, jer imamo dovoljan fond igrača -objasnio je Mladen Krstajić. 

DEBI PROTIV LEGENDE SVETSKOG FUDBALA
Debi na klupi najboljeg nacionalnog tima Mladen Krstajić imaće protiv Kine koju vodi Marčelo Lipi, selektor koji je sa Italijom bio prvak sveta.
-Šta da kažem, prvi put sa pravim momcima, velikim igračima koje imamo, a s druge strane biće legenda svetskog fudbala. Mislim da je to dovoljno – ne ostavlja dilemu Mladen Krstajić.
I NEMANJA MAKSIMOVIĆ U AVIONU
Bio je kapiten selekcije koja je bila prvaka sveta na Novom Zelandu, Nemanja Maksimović. Jedan od „zlatnih orlića“ od kojih se očekuje da bude važna karika i u seniorskom sastavu. Dobio je poziv vezista Valensije da se priključi saigračima u „A“ timu i on će se sutra naći u avionu kojim Orlovi odlaze u Aziju. Uz njega od „Novozelanđana“ biće i Gaćinović, Veljković, Grujić, Rajković, Sergej Milinković – Savić…