А селекција

Идемо напред у интересу српског фудбала

06.11.2017.

Орлови лете у Азију, вршилац дужности селектора Младен Крстајић и капитен Бранислав Ивановић искрени у разговору са представницима медија

Први пут на окупу после великог успеха и оствареног пласмана на Светско првенство. Најбоља репрезентација Србије одлази сутра у Кину где је 10. новембра у Гвангџоу, против домаће селекције,очекује прва провера, а затим наставља пут ка Јужној Кореји где ће, четири дана касније, у Бусану имати нови тест на азијској турнеји.
Пред бројним представницима медија били су вршилац дужности селектора Младен Крстајић и капитен Бранислав Ивановић…
-Желим прво да се захвалим председнику Славиши Кокези и спортском директору Горану Буњевчевићу на указаном поверењу – рекао је у уводу Младен Крстајић.- Биће ми част и задовољство да наставим сарадњу са овим дивним момцима који су и најзаслужнији што ће Србија бити учесник предстојећег Светског првенства. Што се тиче списка играча, морам да кажем да смо изашли у сусрет Немањи Матићу, који је одиграо велики број утакмица за клуб и репрезентацију, а видећемо каква је ситуација са Љубомиром Фејсом, има лакшу повреду и видећемо каква је ситуација. Повређени су и голман Јовановић, односно Настасић. Сви остали играчи су на располагању.

Капитен Ивановић је пожелео срећу вршиоцу дужности селектора…
-Ми играчи смо ту да му помогнемо и олакшамо посао. Настављамо пут према Русији, наредна два меча треба да нам послуже да се упознамо са различитим селекцијама и на најбољи начин их искористимо у припреми за Русију.
Новинаре је занимало мишљење капитена о споразумном раскиду уговора Савеза и бившег селектора…
-Што се мене лично тиче о Славољубу Муслину не могу да нађем довољно лепих речи за оно што је урадио за мене у мојој каријери. Њему велико хвала, велико као Русија.И за пласман на Светско првенство. Што се тиче политике Савеза, ми смо сви овде за добробит фудбала како би резултати били још бољи и надамо се да ће у будућности бити и бољи резултати и боља игра.

Вршилац дужности селектора Младен Крстајић био је искрен и отворен у разговору са медијима, имао је одговор на свако питање, чак и оно које се односило на одлазак Славољуба Муслина…
-Сарађивали смо добро годину и по дана, а што се тиче мог доласка у Савез и репрезентацију, мене су, да будемо јасни, довели председник Кокеза и спортски директор Буњевчевић. Помоћник је био Гуренко, а ми смо били чланови стручног штаба испред Савеза – рекао је Младен Крстајић.
Једно питање се односило и на будући статус Крстајића, наиме да ли се нада да ће му временом бити избрисано вршилац дужности…
-Рекао сам да ми је велика част што се налазим на овом месту за ове две пријатељске утакмице. Нисам оптерећен, једноставно сам човек од акције, сваки посао који радим, радим максимално озбиљно. Без обзира на којој функцији се налазим.

Младен Крстајић је одабрао играче за провере у Азији, али на ту тему било је допунских питања од стране једног медија…

-Што се тиче састава, односно избора, рећи ћу вам само да вам је добро познат мој карактер, док сам био играч, али и касније када сам био директор у Партизану. Зато мислим да је питање „ко је саставио списак“, понижавајуће. Добро знате какав ми је карактер, да не бих дозволио да ми се неко меша у посао за који сам ја одговоран. А да ли сам се чуо са Славољубом Муслином после споразумног раскида уговора са Савезом? Сарађивали смо добро и после састанка са председником и спортским директором очекивао сам да ће нас позвати, али он до данас то није учинио.

На списку се налази велики број младих играча, а Младен Крстајић је најавио да ће сви они добити адекватну минутажу у Кини и Јужној Кореји…
-Позвали смо неколико млађих играча који су свакако будућност нашег фудбала и верујем да ће се уз ове старије и искусније играче добро уклопити и показати квалитет који је неоспоран.
Вршилац дужности селектора не крије да се не плаши изазова…
-Мене живот никада није миловао. Ни када сам био играч, ни касније када сам био спортски директор у Партизану, односно сада када се налазим на овом месту.Навикао сам на те неке ствари, када нешто гори или када су ствари под притиском, да преузимам одговорност. Нити тражим алиби, нити имам веће или мање оптерећење него када сам био играч или радио у Партизану и стручном штабу репрезентације. Увек сам радио максимално, тако ћу и сада.
О притиску и одговорности говорио је и капитен…
-Никада, а дуго сам у репрезентацији, није било периода без притиска.Увек је постојао неки набој, нека тензија. То је у фудбалу нормално. На нама је да све покажемо на терену, јер он је једино мерило успеха – јасан је био Бранислав Ивановић.
Селектор је говорио и о позиву упућеном играчу који се раније није налазио на списку…
-Сваки селектор има свој избор, ја мислим да је Сергеј Милинковић – Савић својим играма у клубу, али и раније као члан младе и омладинске репрезентације, показао да заслужује место у „А“ селекцији. Он је играч који ће у будућности бити један од носица игре у репрезентацији…- рекао је Младен Крстајић.

„ПЛАН Б“ У АЗИЈИ
Вршилац дужности селектора, Младен Крстајић, најавио је да ће „орлови“ на азијској турнеји, у петак против Кине и четири дана касније против Јужне Кореје, играти у новој формацији.

-Систем 3-4-3 се показао као добар, иако га је јавност у неким ситуацијама омаловажавала. Предстојеће две утакмице покушаћемо да играмо у систему 4-3-3. Имамо План А, а сада ћемо покушати да дођемо и до Плана Б, јер имамо довољан фонд играча -објаснио је Младен Крстајић. 

ДЕБИ ПРОТИВ ЛЕГЕНДЕ СВЕТСКОГ ФУДБАЛА
Деби на клупи најбољег националног тима Младен Крстајић имаће против Кине коју води Марчело Липи, селектор који је са Италијом био првак света.
-Шта да кажем, први пут са правим момцима, великим играчима које имамо, а с друге стране биће легенда светског фудбала. Мислим да је то довољно – не оставља дилему Младен Крстајић.
И НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ У АВИОНУ
Био је капитен селекције која је била првака света на Новом Зеланду, Немања Максимовић. Један од „златних орлића“ од којих се очекује да буде важна карика и у сениорском саставу. Добио је позив везиста Валенсије да се прикључи саиграчима у „А“ тиму и он ће се сутра наћи у авиону којим Орлови одлазе у Азију. Уз њега од „Новозеланђана“ биће и Гаћиновић, Вељковић, Грујић, Рајковић, Сергеј Милинковић – Савић…