Vesti

GORAN VESIĆ I MARKO PANTELIĆ U ČAST FUDBALA | OTKRIVEN SPOMENIK ČOVEKU KOJI JE DONEO PRVU FUDBALSKU LOPTU U BEOGRAD

22.05.2021.

U čast fudbala, u vremenu kada grad Beograd brzinom kojom se gradi i razvija, doživljava svojevrsnu renesansu, na Adi Ciganliji je otkriven spomenik Hugu Buliju, čoveku koji je daleke 1896. godine, doneo prvu fudbalsku loptu u našu prestonicu. Događaj kome su svojim učešćem značaj dali predstavnici Grada, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, odnosno prvi čovek srpskog fudbala, v.d. predsednika FSS Marko Pantelić i drugi visoki funkcioneri Grada i Fudbalskog saveza Srbije i Beograda.

-Ove godine slavimo 125 godina fudbala u Beogradu. Dvanaestog maja 1896. godine osnovana je prva loptačka sekcija pri društvu „Soko“ i to je bio prvi fudbalski klub u Beogradu. Sedam dana kasnije odigrana je prva fudbalska utakmica u našem gradu i obeležavamo tačno 125 godina kako je fudbal prisutan u našem društvu. U međuvremenu je fudbal postao više od sporta, fudbal je ne samo najpopularniji sport, nego postao je društveni fenomen. Ako bismo samo videli koliko fudbalera izvozimo u svet, fudbal bi onda bio jedna od najuspešnijih privrednih grana. Nismo se mnogo time bavili, ali uvek govorimo o tome koliko se ulaže u fudbal, a malo govorimo koliko fudbal donosi našoj zemlji. Ono što generalno donosi najviše, jeste da se mladi bave sportom, a drugo to je radost koju donosi svima nama. Hugo, jedan jevrejski dečak iz Nemačke, doneo je prvu loptu u našu prestonicu, loptu koja do tada nije postojala u Beogradu. Bio je trener, bio je uspešan, stvorio je mnoge klubove i najzaslužniji je što danas obeležavamo ovaj dan. Hugo je stradao 1941. u logoru Staro sajmište, ubijen je od nacista kao i mnogi drugi naši sugrađani Jevreji. Danas se sećamo Huga Bulija ne samo zbog toga šta je učinio za naš fudbal,  jer on je otac našeg fudbala, već i svega što nam je fudbal dao. Zato kada slavimo fudbal, ne slavimo samo sportski već slavimo jedan društveni fenomen koji je toliko prisutan u svetu da će ostati takav vekovima kao najvažnija zabava čovečanstva – rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Prvi čovek srpskog fudbala, .v.d. predsednika Marko Pantelić govorio je takođe o značaju ovog dana i otkrivanja spomenika čoveku koji je doneo prvu fudbalsku loptu u našu prestonicu…

-Svetski prepoznatljivi simboli čine naš grad. U tom smislu veoma značajna asocijacija srpske prestonice je i sport gde fudbal ima vodeću ulogu. Uspesi najvećih beogradskih klubova kroz dosadašnju istoriju ostavili su duboke tragove na mapi najpopularnijeg svetskog sporta, , a beogradski fudbal je ozbiljan gigant koji se poštuje. Nesunjivo da zasluge za to ima i čovek kome danas otkrivamo spomenik i to baš ovde na jednom od izvora budućih asova. Hugo Buli je iz Berlina gde je studirao, doneo u Beograd prvu fudbalsku loptu koja se zavrtela po tadašnjim livadama našeg grada, šireći svoju magičnu moć. Vremenom stvarali su se igrači, timovi, sudije, treneri, gradila igrališta…Prolazile su godine, a uz niz uspešnih rezultata, naš grad danas ima jednog klupskog evropskog i svetskog prvaka,  jednog finalistu Kupa šampiona, dva velika stadiona poznata svuda u svetu, armiju fudbalera, trenera, sudija, sportskih radnika i onih koji sa neskrivenom strašću vole da gledaju sve ono što se u fudbalu dešava. Uskoro, Beograd i Srbija će se ponosti novim, modernim Nacionalnim stadionom koji će otvoriti novo poglavlje u razvoju našeg fudbala. Buduće generacije pisaće nove stranice našeg fudbala i istorije koja je počela onog dana kada je Hugo Buli doneo prvu fudbalsku loptu u Beograd. Zato mu danas otkrivamo spomenik, jer njegov čim je imao presudan uticaj na sve ono što se kasnije dešavalo. Ovo spomen obeležje kojim obogaćujemo srpsku i beogradsku istoriju, ostavlja nam i obavezu da s ponosom čuvamo uspomenu na Huga Bulija.- – rekao je Marko Pantelić, v.d. predsednika FSS.

Po završetku svečanosti, zvanično je otvoren tradicionalni turnir Trofej Beograda, a učesnike (Beograd, Skoplje, Sofija, Sarajevo, Vojvodina, Zapadni region) je pozdravio v.d. predsednika FSS Marko Pantelić.