Vesti

FUTSAL SPEKTAKL | BOJAN PAVIĆEVIĆ: OVA SRBIJA SE NIKOG NE PLAŠI

29.01.2020.

Najbolja futsal reprezentacija Srbije navikla je naciju na uspeh i velike radosti na najvećim takmičenjima a narednih dana (01 – 05.02.) u Nišu naše „majstore na petoparcu“ očekuju novi ispiti i veoma teški mečevi na putu do Prvenstva sveta koje se ove godine održava u Litvaniji. Posle uspeha i osvojenog prvog mesta na prvom kvalifikacionom turniru u Parizu, u elit rundi kvalifikacija rivali su nam Ukrajina (01.02 – 16,30), Francuska (02.02 – 16,30) i Španija (04.02 – 20,30). Dovoljno razloga za razgovor sa Bojanom Pavićevićem, nekad istaknutim reprezentativcem i velikim asom futsala, danas glavnom i odgovornom osobom za futsal pod kapom Fudbalskog saveza Srbije…

– Sve naše planove i ambicije podredili smo plasmanu na Prvenstvo sveta, svesni da je misija veoma zahtevna i teška. Ko poznaje uslove u futsalu, ali i drugim dvoranskim sportovima, mislim da je najteže ostvariti plasman na Prvenstvo sveta u futsalu, jer od od 50 evropskih zemalja koliko ih učestvuje u završnici planetarnog takmičenja, samo šest selekcija dolazi sa našeg kontinenta. Litvanija je kao domaćin uzela to jedno mesto kome su se mnogi nadali kroz kvalifikacije – kaže Bojan Pavićević.

Nije tajna, svi su saglasni da je naša grupa najteža u elit rundi kavlifikacija…

-Iz svakog šešira dobili smo najačeg rivala, ali gledamo sebe i ne želimo ništa da prepustimo slučaju. Drugim rečima, mislim da smo toliko toga dobrog uradili kako bi spremno dočekali ove mečeve. Tokom priprema igrali smo sa pet od šest najjačih selekcija na svetu, protiv Portugala, Rusije, Brazila, Španije i Irana. Jedino nismo igrali sa Argentinom. Postavili smo sebi neki standard, želimo da se merimo sa najboljima.

Futsal je svojevrstan spektakl, igra koja evoluira, fizički na daleko većem nivou u odnosu na neke početke…

-I to je segment kome smo posvetili ogromnu pažnju tokom priprema, jer smo videli da nam ekima pada u poslednjih desetak minuta utakmice. To nam je stvaralo velike probleme. Zbog toga smo radili brojna testiranja, igrači su imali razne analize. Tvrdim da nikada ovako studiozno nismo rešavali ova stručna pitanja vezana za fizičku,a time i psihološku pripremu igrača. Dešavalo nam se da pojedini igrači koji su imali problema sa spremom, posle svih „terapija“, aparat bukvalno „ugase“. Vodilo se računa o najsitnim detaljima, ishrani, oporavku, treningu…I uveren sam da smo sada na nivou najjačih selekcija kada se radi o fizičkoj spremi. Zahvalnost, veliku, dugujemo i kondicionom treneru Aleksandru Petroviću, čoveku koji je sa odvojkašima uzeo svetsko zlato.

Prvog dana turnira u Nišu rival nam je Ukrajina, slede Francuska i Španija…

-Prvak ide direktno, a drugoplasirana selekcija u baraž. A ukrštamo se ponovo sa veoma jakom grupom gde su Portugal i Italija. Idemo ipak redom… Ova Srbija se nikoga ne plaši. I znam da nam se niko ne raduje. Imaju respekt prema nama. Niko ne može lako da nas pobedi, neće to moći ni Španija koja je osvojila sve što se moglo osvojiti. U celoj priči treba imati i malo sreće, mislim da ćemo je zaslužiti na terenu.

Hala „Čair“ će biti puna…

-Imaćemo podršku, Nišlije vole futsal i reprezentaciju. Ovde smo slavili protiv Češke u baražu za Prvenstvo Evrope, slavili protiv Brazila…Učinićemo sve da se zajedno radujemo – zaključio je Bojan Pavićević, direktor futsal i svih ženskih selekcija FSS.

POGLED U NEMANJU MOMČILOVIĆA

Golman u futsalu može biti „pola tima“, a Nemanja Momčilović je pokazao da Srbija ne bi smela da brine…

-O kakvom momku se radi govori i činjenica da je u decembru operisao meniskus i sve je uradio da bude uz tim. Samo da bude zdrav, jer njegovi kvaliteti nisu sporni – ne ostavlja dilemu Bojan Pavićević.

SADA IMAMO SISTEM

Bojan Pavićević ne krije da su mnoge stvari postavljene na svoje mesto kada se radi o futsalu u Srbiji, a opet da ima prostora za napredak…

-Za razliku od nekog ranije perioda, sada imamo sistem. Naša najbolja liga je među pet u Evropi, imamo blizu 100 klubova, mlade, talentovane igrače. I razloga za optimizam – ističe Pavićević.