FUTSAL „A“ REPREZENTACIJA | SRBIJA PRED REVANŠ DUEL SA FINSKOM, GOVORE SELEKTOR GORAN IVANČIĆ, IGRAČI MILOŠ SIMIĆ I DRAGAN TOMIĆ (VIDEO)

06.12.2020.

Za našu najbolju futsal reprezentaciju slobodno može da se kaže da predstavlja ponos Srbije, jer su Simić i drugovi do sada mnogo puta obradovali naciju fantastičnim rezultatima na najvećim takmičenjima. Svima je još u sećanju i Futsal EURO u Beogradu i spektakularne partije u punoj Areni, ali i pre i posle tog događaja futsaleri Srbije su ostvarivali odlične rezultate. I sada se nalaze na pragu novog podviga, plasmana na Prvenstvo sveta koje se iduće godine održava u Litvaniji. Posle 1:0 u Kragujevcu, izabranici selektora Gorana Ivančića sutra putuju u Finsku na revanš meč sa najvećim iznenađenjem u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a eventualni uspeh ima ogromnu težinu, jer sa evropskog kontinenta samo šest reprezentacija učestvuje na završnoj smotri najboljih svetskih selekcija u futsalu.

Orlovi se od 1. decembra pripremaju  u SC FSS u Staroj Pazovi, a o predstojećem meču, velikom ulogu i očekivanjima, razgovaramo sa selektorom Goranom Ivančićem, kapitenom Milošem Simićem i Draganom Tomićem.

Selektore, kakva je atmosfera u ekipi, pre svega da li ste možda očekivali neku drugu odluku FIFA posle odlaganja one prve utkamice? Podsetimo javnost da je revanš utakmica bila prvobitno zakazana za 10. novembar, ali tada nije odigrana zbog zabrane finske Vlade i problema sa koronavirusom, pa je UEFA odredila novi termin…

-Iskreno, očekivali smo drugačiju odluku. Zašto ovo kažem? Norvežani se nisu pojavili, izgubili su za zelenim stolom, Englezi se nisu pojavili u Skoplju, izgubili su, Ukrajinci u Švajcarskoj…Tri odluke su bile ono što bi nama išlo u korist, međutim u ovom slučaju je bilo da se igra nova utakmica. Posle svega ne treba puno da obraćamo pažnju na to što je bilo, naše je da se spremimo i odemo da odigramo utakmicu, pokažemo na terenu da smo bolji rival – ističe Goran Ivančić.

Vreme je takvo da jedno od pitanja mora da bude, ima li zaraženih, navodno  su dva igrača van stroja?

-Da, Marko Radovanović i Jakov Vulić nisu sa nama, a ono što je sreća u svemu je što nisu došli na pripreme. Jakov se razboleo pre okupljana, a Marko je trebao da se pojavi, međutim zbog obaveza u klubu nije mogao da dođe. U međuvremenu je dobio koronu, tako da smo imali sreće, ako može tako da se kaže. Žao mi je Marka, ali u principu smo imali sreće, nije došao ovde, jer u tom slučaju mogao je da zarazi još nekoga. Ostali koji su ovde svi su negativni i može se reći da smo u punom sastavu.

Rezultat 1:0 u prvoj utakmici u velikom fudbalu je ogromna prednost, kakva je situacija sa futsalom?

-Kod nas je malo drugačije, nije baš tako velika prednost. Ono što je dobro nismo primili gol, a imali smo još par izuzetnih prilika, tako da smo mogli da slavimo sa dva ili tri gola razlike. Mislim da bi onda bila to velika prednost, ovako sve je moguće, jedan gol može sve da odluči. Očekuje nas izuzetno teška utakmica, a ono što ohrabruje je to da nema publike, tako da ni njima nije baš jednostavno igrati kući pred praznim tribinama. Videćemo, moram da kažem da imamo malo problema sa loptom, pošto je potpuno drugačija od naše, mnogo je sporija. Mi smo kupili takve dve najk lopte da bismo probali da se pripremimo, a oni su je u međuvremenu promenili. Sada nije taj model, biće neki drugi, tako da nismo baš uspeli da se pripremimo maksimalno što se toga tiče, ali dajemo sve od sebe.

Finci su imali puno povređenih i zaraženih igrača u prvoj utakmici, nisu slučajno oni  „namestili“ da se utakmica odloži i biće neuporedivo jači sada u meču koji sledi?

-Može tako da se kaže ako gledamo sad malo u teoriju zavere, jer realno je tako, a s druge strane ne želim uopšte da razmišljam o njima, naše je da uradimo sve što možemo. U principu ja stalno govorim da se mi pitamo. ukoliko mi odigramo sto posto od naših mogućnosti, mi ćemo ostvariti cilj, sve je dakle na nama – ne ostavlja dilemu Goran Ivančić.

Za kapitena Miloša Simića i saigrače, meč u Finskoj je ispit generacije, diplomski za ovu generaciju srpskih futsalera…

-Slažem se u potpunosti, baš sam komentarisao sa svojim drugarima da ovo može biti potvrda kvaliteta naše generacije, plasman na Svetsko prvenstvo, jer biti među šest ekipa učesnika iz Evrope, priznaćete stvarno nije mali uspeh.

Dragan Tomić je rekao da od oktobra nije odigrao takmičarsku utakmicu, koliko to može da bude problem uoči ovako bitnog meča?

-Mislim da se svaka reprezentacija i svako od nas suočava sa nekim specifičnostima koje nosi ova situacija, odnosno korona, ali nikako u tome ne smemo da tražimo razlog ili bilo kakvo opravdanje za naš učinak u Finskoj.

Finci su mnogo jači u odnosu na onaj prethodni termin kad je trebao da se igra meč?

-Ne bih komentarisao, to je sve splet okolnosti, najbitnije je da mi budemo svi negativni na virus i da mi odemo spremni, jer se mi pitamo u tom meču i sve zavisi samo od nas – jasan je Miloš Simić.

I Dragan Tomić smatra da je pred ovom generacijom igrača trenutak istine, prilika da se u Finskoj napravi veliki rezultat i izbori plasman na Svetsko prvenstvo?

– Da, trenutak istine iz tog razloga što je ovo prvi ciklus ove generacije, ciklus u kome možemo da se dokažemo, potvrdimo naš kvalitet, pokažemo da vredimo i da smo zaslužili predstojeće Svetsko prvenstvo. Svima bi nam to značilo i realno gledano ovo su nama utakmice karijere, tako da svi očekujemo da ćemo, za ovu generaciju, da ostvarimo istorijski iskorak i plasiramo se na Prvenstvo sveta u Litvaniji.

Svi smo pratili onu prvu utakmicu, gledali smo veliku borbu i sve to sluti na još jedan naporan meč, sad u Finskoj?

– Finska je defazivno orijentisana ekipa i sigurno da će tako početi meč. Uveren sam da neće biti odmah preterano ofanzivni, znaju naše kvalitete, tako da mislim da će odbrana biti njihov najveći adut. Imaju kvalitetnog golmana, sve smo analizirali i definitivno smo spremni na sve. Naravno, imamo mi naše adute i nadamo se da ćemo se vratiti sa pozitivnim rezultatom.

Peto mesto na UEFA rang listi obavezuje sa jedne strane, a to je da se izbori plasman na Svetsko prvenstvo?

-U pravu ste, to je nešto što nas vodi i što nam daje samopouzdanje. To govori da radimo dobro i da imamo vredne rezultate iza sebe. Nastavićemo tim putem, nadam se da ćemo se plasirati, jer kao što sam rekao ova generacija to zaslužuje, pokazala je kvalitet više puta. Nadam se da se vidimo svi zajedno u septembru u Litvaniji sledeće godine.

Na kraju, u ovo doba korone nije više pitanje samo da li si spreman, nego da li si negativan, kako se u Belgiji bore sa koronom?

-Nije lako, ja i Lazarević, saigrač sa kojim igram zajedno u Belgiji, zbog svega što se dešava, nemamo takmičarsku utakmicu od oktobra, poslednja utakmica nam je bila protiv Finske, tako da jedva čekamo ovaj revanš – zaključio je Dragan Tomić.

Orlovi sutra (ponedeljak) odlaze u Finsku, revan meč baraža za plasman na Prvenstvo sveta u Litvaniji 2021. igra se u mestu Vanta, u sredu 9. decembra od 17, 15.

Srećno, Orlovi!