Vesti

FUDBAL I DRUŠTVENA ODGOVORNOST

03.11.2021.

U prostorijama Fakulteta za sport i fizičku kulturu u Beogradu održan je prvi stručni seminar na temu ”Praktična primena i planiranje adaptiranih sportsko-rekreativnih aktivnosti za učenike sa smetnjama u razvoju i zdravstvenom vaspitanju, sa posebnim osvrtom na fudbalsku igru”, u organizaciji Kluba malog fudbala Mungosi i uz podršku Fudbalskog saveza Srbije.

Projekat je odobren od strane UEFA, u okviru programa ”Fudbal i društvena odgovornost” (Football and Social Responsibility), na period od 2021. do 2024. godine i biće sastavljen od niza edukativnih skupova u nekoliko gradova Srbije. U planu su turniri uz učešće dece sa posebnim potrebama, kao i video-konferencije za stručna lica, trenere i roditelje.

Cilj je unapređenje kvaliteta stručnog rada sa decom sa smetnjama u razvoju, permanentna edukacija stručnog kadra i pre svega inkluzija dece kroz fudbal, uz okupljanje najstručnijeg kadra iz zemlje i regiona koji vode računa o osobama sa invaliditetom i mogu da prenesu ogromna iskustva i znanja svim subjektima koji realizuju programe za ovu populaciju.

Učešće na seminaru u Beogradu uzeli su eminentni stručnjaci iz oblasti sportske psihologije i sportskog treninga sa osobama sa invaliditetom. Profesor doktor Goran Kasum je govorio o borilačkim sportovima kao primarnoj i kao dopunskoj aktivnosti za osobe sa invaliditetom, docent doktor Marko Ćosić o sportskom treningu osoba sa oštećenim čulom vida, docent doktor Goran Vukomanović o iznenadnoj smrti kod sportista, a profesor doktor Ljubica Bačanac o ulozi i odgovornosti roditelja u radu sa decom sa smetnjama u razvoju.