Vesti

FIFA PREDSTAVILA RASPORED ZA PRVENSTVO SVETA 2026 | PRVI PUT 48 REPREZENTACIJA, OTVARANJE U MEKSIKO SITIJU, FINALE U NJU DŽERSIJU, 104 MEČA U 16 GRADOVA

05.02.2024.

Dok UEFA i Evropa čekaju jun 2024. i Prvenstvo koje će u Nemačkoj izazvati i pažnju čitavog sveta, FIFA je upoznala svoje članice i svetsku populaciju sa rasporedom utakmica na Prvenstvu sveta koje će se 2026. održati treći put u Meksiku, drugi put u Sjedinjenim Američkim Državama i prvi put u Kanadi. Biće to nema sumnje spektakularan šampionat koji se prvi put održava u tri zemlje, prvi put sa čak 48 učesnika, a rasporedom su predviđene 104 utakmice koje će se igrati na 16 stadiona. Naslov prvaka sveta brani Argentina, a novi šampionat sveta počinje 11. juna 2026. premijernim mečom na čuvenom stadionu „Asteka“ u Meksiko Sitiju. Na njemu su igrana dva finala Mundijala, najpre 1970. kad je Brazil sa Peleom osvojio planetu, a zatim 1986. kad su Argentinci sa Maradonom postali prvaci sveta. Stadion „Asteka“ biće i prvi stadion u istoriji FIFA koji je tri puta bio domaćin otvaranju Mundijala. Finalni duel Prvenstva sveta 2026. igra se 19. jula 2026. u Nju Džersiju, osam kilometara udaljenom od Njujorka, na stadionu „Metlajf“, stadionu na kojem igraju NFL timovi, Njujork Džajans i Njujork Džets. Stadionu na kojem je 2014. odigrano NFL finale, Superboul, a 2016. odigrano je i finale Kopa Amerike.

-Toronto, Meksiko Siti i Los Anđeles biće domaćini prvih utakmica svojih reprezentacija, dakle Kanade, Meksika i SAD.

-Kanada, Meksiko i SAD sve tri utakmice grupne faze igraće na domaćem terenu, a Gvadalahara, Vankuver i Sijetl takođe su odabrani za organizaciju utakmica zemlja domaćina grupne faze.

-Utakmica za 3. mesto i bronzanu medalju igraće se u Majamiju, Dalas i Atlanta biće domaćini polufinalnih mečeva, dok će Dalas biti grad u kome će se odigrati najviše utakmica na predstojećem Mundijalu, čak devet!

-Kanada će biti prvi put organizator Prvenstva sveta, a 2016. bila je domaćin FIFA Prvenstva sveta za žene.

-SAD će drugi put biti domaćin Prvenstva sveta, posle 1994. godine kada je Brazil u finalu slavio protiv Italije, a vredi istaći da su Sjedinjene Američke Države bile uspešni organizatori dva FIFA Prvenstva sveta za žene 1993. i 2003.

-Gradovi domaćini Mundijala 2026. su Meksiko Siti, Gvadalahara, Monterej, Toronto, Vankuver, Sijetl, San Francisko, Los Anđeles, Majami, Hjuston, Dalas, Atlanta, Filadelfija, Njujork – Nju Džersi, Kanzas Siti i Boston.