Vesti

FIFA.COM | MILICA MIJATOVIĆ SIJA MEĐU DIJAMANTIMA, SRBIJA IMA SIROV MATERIJAL DA BUDE SILA U ŽENSKOM FUDBALU

03.04.2020.

Zvanični sajt Svetske fudbalske federacije (FIFA.com) posvetio je danas zavidan prostor Milici Mijatović (sa radnim naslovom „Mijatovićeva kao izvidnica, dok Srbija juri ključni uspeh“), našoj sjajnoj reprezentativki koja nastupa za Melburn Siti. Uz pohvale na račun njenog ogromnog talenta, FIFA.com ističe i veliki potencijal srpske reprezentacije koja poseduje „sirov materijal da bude sila u ženskom fudbalu“. Prenosimo u celosti tekst sa sajta FIFA.com

• Milica Mijatović sija među dijamantima Melburn Sitija, člana Ženske lige
• Mijatovićeva se nada da će pomoći Srbiji u kvalifikacijama za EURO
• “Srbija je oduvek imala kvalitetne igračice”

 

Kada je Melburn Siti, ol-star klub Ženske lige otkrio svoj tim za poslednju sezonu, na spisku se pojavilo i jedno neobično ime. Rekorder sa četiri osvojena šampionata obično navede imena velikih zvezda na listi svojih međunarodnih regruta, kao što su Jukari Kinga, koja je osvojila SP FIFA za žene, svetski poznata Kim Litl iz Škotske ili stalni kapiten velške reprezentacije, Džes Fišlok.
Ime Milice Mijatović, poslednjeg pojačanja iz norveškog kluba Arna-Bjornar, na tom spisku je izgledalo kao odstupanje od pravila. Ali, srpska ofanzivna igračica je skoro odmah dokazala svoj kvalitet kod ambicioznih Australijanaca.
Melburn Siti je kroz ciklus prošao neporažen zahvaljujući celom spisku ciljeva koje su zacrtali. I primetno je da Mijatovićeva, odrasla u Beogradu, nije iskakala među mnogim iskusnim internacionalcima za koje je tehnika od klučne važnosti, uključujući i Kingu, i zvezde Australije kao što su Emili van Egmond i Stef Ketli.
I zaista, tehnika i fudbalski intelekt Mijatovićeve su zasijali punim sjajem. Možda to i ne bi trebalo da iznenađuje, s obzirom da dolazi iz dela sveta gde je kvalitet igre sa loptom potpuno prirodan. Njen uspeh, pored izuzetno kvalitetnih saigračica, pokazuje da Srbija ima sirov materijal da bude sila u ženskom fudbalu.

Izgleda da se i Mili, kako je svi znaju, u potpunosti slaže sa ovim stavom. “Nedostajali su nam forma i takmičenja (kada sam se priključila reprezentaciji), ali sada sve to imamo zbog igračica koje nastupaju u inostranstvu, i to pravi veliku razliku”, rekla je Mijatovićeva za FIFA.com. “Oduvek smo imali kvalitetne igračice.”
Tehnička sposobnost Mijatovićeve je takođe primetna u njenoj neverovatnoj svestranosti. Kao jedna od frontalne trojke Melburn Sitija, Mijatovićeva je prvobitno nastupala za Srbiju na njoj preferiranoj poziciji ofanzivnog veznog, ali odnedavno igra kao defanzivni vezni ili napadač.


Mijatovićeva se sada nada da taj optimizam može da pretoči u ključni uspeh na međunarodnom nivou. Srbija i dalje ima šanse da se kvalifikuje na svoj prvi veliki međunarodni turnir. Pobeda u gostima nad Austrijom u grupi G je teška, ali ne i nepremostiva prepreka koja se mora preskočiti, ako “Orlovi” žele da ostanu u trci za plasman na UEFA EURO za žene.
“Mislim da smo na dobrom putu u odnosu na prethodne godine, kada je u pitanju reprezentacija”, kaže Mijatovićeva. “Trenutno nam je ekipa relativno mlada, ali dobra. Skoro 80 procenata igračica iz naše reprezentacije igra u dobrim klubovima, ili u dobrim ligama. Ženski fudbal u Srbiji se definitivno razvija, iako smo i dalje daleko u odnosu na druge velike nacije. Dobijamo više podrške od našeg nacionalnog saveza, ali smatram da je potrebno još toga uraditi po pitanju izgradnje. Stvari su, ipak, mnogo drugačije, prvo uz podršku koju imamo, a onda i po pitanju našeg takmičenja i kvaliteta, koji su sada mnogo, mnogo bolji.”
Odlazak u zemlju kengura je poslednja stanica Milice Mijatović u raznovrsnoj karijeri koja broji i nastupe u Francuskoj, Švedskoj, Norveškoj i, vrlo neobično, u Kazahstanu. Vratila se posle utakmice kvalifikacija za EURO odigrane sredinom marta – jaka pobeda od 8-1 protiv Severne Makedonije – baš na vreme da pomogne Sitiju da pobedi u odlučujućoj utakmici u šampionatu.
Ali ta posvećenost ima cenu. Istog vikenda kada je Siti podigao trofej Ženske lige, zatvorile su se granice i to je znači da je od tada Mijatovićeva “zarobljena” u Melburnu.
Međutim, ona i dalje trenira, u izmenjenim uslovima, u klubu koji je u međuvremenu zavolela. Uprkos činjenici da je u decenijskoj istoriji u Ženskoj ligi do sada prodefilovalo nekih 30-tak različitih nacija, Mijatovićeva je prva koja dolazi iz istočnog dela Evrope.
“Profesionalizam u klubu je na najvišem nivou, uz zaista jako dobru kulturu ekipe i kluba”, kaže ova 28-godišnja devojka. “Ovo je za mene bila zaista dobra prilika da svima pokažem kakve su mi ambicije. Veoma sam napredovala u davanju golova i završnicama, kao i u ofanzivnoj igri. Želim da igram u nekoj od vrhunskih liga u Evropi ili SAD, i mislim da sam sposobna za tako nešto.” rekla je Milica Mijatović za FIFA.com.