Vesti

EURO U19 | PREPODNE KVALIFIKACIJE, POSLEPODNE PRVENSTVO EVROPE, HRABRI "ORLIĆI" SE BORE PROTIV SEBE I RIVALA, IZRAEL OSETIO KARAKTER GENERACIJE KOJA JE IZA SEBE OSTAVILA HOLANDIJU, ŠPANIJU, NEMAČKU, PORTUGAL, HRVATSKU...

20.06.2022.

Omladinska reprezentacija Sebije (U19) odigrala je nerešeno u prvom kolu grupne faze Prvenstva Evrope u Slovačkoj, protiv Izraela – 2:2 (1:1), najprijatnijeg iznenađenja u kvalifikacijama. Neko bi rekao remi kao pobeda, pogotovo posle svih dešavanja na terenu, našeg ranog vođstva, zatim preokreta i na kraju gola Stefana Lekovića koji je definitivno pokazao karakter i snagu ove sjajne generacije naših mladih igrača. Za neupućene i one koji, kako je neko nekad u šali rekao, nisu šutnuli mačku s praga, podatak koji govori o jednom važnom detalju, a odnosi se samo, za razliku od ostalih sedam učesnika U19 Prvenstva Evrope, na  izabranike selektora Aleksandra Jovića. Nikad se, naime, do sada u istoriji šampionata nije desilo da jedna reprezentacija U19 prepodne igra kvalifikacije, a već poslepodne bude učesnik završnice Prvenstva Evrope. Zbog poznate situacije u Ukrajini, drugi, završni krug kvalifikacija i grupa u kojoj se nalazila Ukrajina, zajedno sa domaćinom Holandijom, Srbijom i Norveškom, odlukom UEFA pomeren je za prvu polovinu juna. I dok su se druge reprezentacije odmarale i pripremale u tom periodu, „orlići“ su imali ogromnu potrošnju u veoma zahtevnim mečevima. Uspeli su  igrači iz klase 2003/04. generacije koja je već sada plasamanom među osam najboljih u Evropi ostvarila veliki uspeh, da eliminišu Holandiju (2:1), pobede Norvešku (3:2), iza sebe ostave Ukrajinu, ali i jednu Španiju, Nemačku, Portugal, Hrvatsku, Belgiju….selekcije koje nisu uspele ni da stignu do Slovačke. I to je rezultat koji zaslužuje veliko poštovanje. Selekcija U19 se pridružila A reprezentaciji i selekciji U17 koje su u istom ciklusu ostvarile plasman na najveća svetska i evropska takmičenja.

I zbog svega navedenog Srbija u Slovačkoj ima u svakom meču dva rivala. Sebe i protivnika. Znaju to svi u stručnom štabu „orlića“, a tome u prilog reči, iskrene, selektora Aleksandra Jovića, posle meča sa Izraelom, koji se trudi da realno sagledava situaciju. Čovek koji je doveo Srbiju među osam najboljih u Evropi gleda u prošlost, ali misli samo na budućnost…

-Fizički nismo dobro izgledali – kaže selektor Jović.- Oni su delovali bolje, izgledali svežije. Rekao sam da gledamo prvo sebe, a znali smo da posle velikog fizičkog i emocionalnog pražnjenja u nedavnim mečevima kvalifikacija, a odigrali smo ih tri za kratko vreme, protiv veoma jakih rivala, možemo biti u problemu. I sada je oporavak najvažniji. Nikoga se ovde ne plašimo, naprotiv nikome nije i neće biti svejedno što ima Srbiju za rivala. Ova generacija ima veoma talentovane momke, igrače gladne uspeha, tim koji ima karakter. Videli ste uostalom njihovu želju kada je to bilo najteže. I nagrađeni su. U nimalo lakim okolnostima, teškom vremenu, ogromnom pritisku, uspeli su da ostvare rezultat koji nam daje za pravo da nastavimo svoj san.

Ništa u fudbalu nije slučajno, sve se treba zaslužiti. Čak i sreća. Ona prati hrabre. Mnogo znoja je proliveno u toku samo jednog meseca, mnogo teških utakmica je iza ove generacije koja sama sebi podiže lestvicu. Malo je onih koji su verovali da će na terenu zemlje koja važi za rasadnika najvećeg broja talenata u Evropi, možda i svetu, Holandije, preslišati domaćina, ostaviti iza sebe mnoge selekcije iz fudbalski daleko razvijenijih zemalja. Zato respekt i poštovanje.

-Momci, kako će biti kad budete igrali dobro, kad osvajate bodove i sada kad ste odigrali malo slabije – našalio se direktor mlađih selekcija Nikola Lazetić posle meča sa Izraelom.

I kroz šalu rekao istinu. Ova generacija igrača važi za jednu od najtalentovanijih u uvom uzrastu u poslednjih desetak godina, još od 2013. godine i generacije Aleksandra Mitrovića koja je osvojila Evropu u Litvaniji. Ukoliko se, posle nedavnih teških kvalifikacija, ekipa u potpunosti regeneriše, onda granica za ove momke ne postoji. Znaju to najbolje Holanđani.

ENGLEZI U SLOVAČKOJ NAJBROJNIJI, U ELIT RUNDI ELIMINISALI PORTUGAL

Sledeći rival „orlićima“ na Prvenstvu Evrope u Slovačkoj je Engleska. Selekcija koja u stručnom štabu ima više ljudi nego što je dovela igrača. Primera radi, samo tri psihologa ili bolje reći mental-kouča. I sve su dame. Tu su treneri sa raznim zaduženjima, silna logistika, foto, kamere, sajt, društvene mreže. Kao da je u pitanju A selekcija. I igrači iz Liverpula, Sitija, Junajteda, Totenhema, Arsenala…Dobar motiv za „orliće“. U prvom kolu Engleska je savladala Austriju – 2:0. U elit rundi kvalifikacija eliminisali su u direktnom okršaju Portugal, bilo je – 2:0. Meč Engleska – Srbija igra se u Banjskoj Bistrici, u sredu, 22. juna od 20,00.