Grassroots

Moja škola moj klub

Vođen idejom da se fudbalskim sportom u Srbiji bavi što veći broj dece i omladine, Fudbalski savez Srbije je kreirao projekat pod nazivom „Moja škola – moj klub!“ čiju realizaciju podržavaju UEFA, Ministarstvo prosvete, Narodna kancelarija predsednika Republike Srbije i brojni medijski partneri.

Kao što i sam naziv projekta kaže, cilj FS Srbije ja da pomogne razvoj školskog sporta kroz osnivanje i besplatnu registraciju što većeg broja školskih fudbalskih klubova, podjednako  za dečake i devojčice.

U Srbiji se nastava za 600.000 osnovaca realizuje u 3.500 škola, a cilj Fudbalskog saveza Srbije da što veći broj škola pristupi programu „Moja škola – moj klub!“. Škola je sredina u kojoj deca provode značajan deo vremena i koja pored obrazovanja treba da pruži i telesni razvoj, socijalizaciju i usvajanje principa fer-pleja, kako na igralištima tako i van sportskih igrališta.

Stoga će FSS u narednom periodu kroz projekat „Moja škola – moj klub!“ školama pružati snažnu podršku u sportskoj opremi i rekvizitima. Pored toga FSS će obezbediti i preporučene programe kojima će se aktivnosti realizovati u skladu sa najvišim stručno-pedagoškim standardima u okviru izabranog sporta na nastavi fizičkog vaspitanja i van nastave u okviru sekcija.

Osnovni cilj je da se deci u školama predstavi fudbalski sport i ponudi mogućnost uključivanja u redovne aktivnosti FS Srbije. Cilj je kontinuirano učešće u sportu i unapređenje infrastrukture – stvaranje uslova za dalje unapređenje i omasovljenje fudbalskog sporta i popularizacija zdravih životnih stilova.

Projekat „Moja škola – moj klub!“ realizuje se uz snažnu podršku Mreže za bazični fudbal FSS na teritoriji cele Srbije. Ovaj program predstavlja i deo platforme za razvoj ženskog fudbala, što podrazumeva da programu mogu pristupiti sve škole uz uslov da uključe najmanje 30% devojčica u aktivnosti školskih klubova.

Filozofija bazičnog fudbala FS Srbije proklamuje jednake mogućnosti za bavljenje fudbalom svih slojeva stanovništva bez ovzira na uzrast, pol, nivo sposobnosti, versku i rasnu pripadnost. Fudbal u Srbiji otvoren je za sve građane i FS Srbije upravo pružanjem podrške razvoju školskog sporta na najbolji način pokazajuje doslednost svojoj filozofiji.