БАЗИЧНИ ФУДБАЛ | ФСС ДОМАЋИН УЕФА СЕМИНАРА У СТАРОЈ ПАЗОВИ

05.03.2024.

Спортски центар Фудбалског савеза Србије ове недеље дом је представницима 12 националних савеза, као и европске куће фудбала, који су учесници семинара на тему Флексибилних формата и развојних путања за играче и играчице.

Фудбалски савези Албаније, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грузије, Грчке, Казахстана, Летоније, Литваније, Румуније и Турске боравиће у Србији до четвртка, а током тродневне студијске посете учествоваће у различитим радионицама, док ће имати прилику и да се упознају са радом сектора за базични фудбал Фудбалског савеза Србије.

Хелен Крофт, Стјуарт Гриф, Лес Хауи и Владмир Луптак, представници УЕФА Грассроотс департмана, биће предавачи и модератори радионица, а уз њих су ту и два специјална госта – Пер Равн Омдал, некадашњи потпредседник УЕФА и амбасадор базичног фудбала, као и Улф-Рауно Маркард, УЕФА специјалиста за базични фудбал.

Почасни председник Фудбалског савеза Норвешке и један од покретача базичног фудбала у Европи, на самом почетку поздравио је учеснике.

“Част ми је ето сам у Србији и овом сјајном спортском центру. Радујем се да у наредним данима радим са свима вама који сте посвећени базичном фудбалу и да заједно учинимо да одавде одете назад у своје националне асицијације ентузијастични и пуни нових идеја за унапређење нашег лепог спорта. Хвала Фудбалском савезу Србије и Ружи Илић на гостопримству”, поручио је господин Омдал.

Семинар је у име ФСС отворила Ружа Илић, менаџер за базични фудбал, и свим учесницима пожелела добар рад и пријатан боравак у Србији.

“Захвални смо што нам је УЕФА учинила част да се код нас одржи семинар на ова важну тему, а сигурна сам да ћемо бити одлични домаћини. У протеклом периоду смо направили велики искорак и резултати показују да смо међу најуспешнијим савезима када су у питању пројекти базичног фудбала. Желимо да тај тренд наставимо и да у Србији створимо прилику свима који то желе, да се баве фудбалом. Овакви семинари дају нам прилику да представимо свој учинак али и да учимо од других и проналазимо најбоља решења за спровођење програма. Велико хвала УЕФА менторима на подршци и поверењу!”

Боравак делгације европске куће фудбала у Спортском центру у Старој Пазови био је и идеалан моменат за састанак са руководиоцима Фудалског савеза Србије, те су се током првог дана семинара представници УЕФА сектора за базични фудбал састали са генералним секретаром ФСС, господином Јованом Шурбатовићем, као и директором спортског сектора, господином Мирославом Тањгом.

По завршетку теоријског дела учесници су се упутили на терене Фудбалског савеза Београда на Ади где су тренери школе фудбала “Прима фортуна” и “Баново брдо” представили практичну примену флексибилних формата.

До краја семинара, у Спортском центру ФСС биће одржан и фестивал базичног фудбала где ће учешће узети 70 дечака и девојчица узраста 10-12 година, волонтери ФСС и тренери који похађају едукативни програм за добијање УЕФА Ц дипломе у оквиру ЦЕФТ Фудбалског савеза Београда.

Фудбалски клуб Вождовац представиће рад са базом своје омладинске школе која тренира на уникатном стадиону на крову тржног центра “Стадион” чиме ће учесници видети у пракси рад суперлигашког клуба са најмлађима.