У СЦ ФСС ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ФУДБАЛА ЗА ДЕВОЈЧИЦЕ | ЛЕПА БУДУЋНОСТ ЖЕНСКОГ ФУДБАЛА

26.06.2023.

Фудбалски савез Србије организовао је први Фестивал фудбала за девојчице и окупио готово 2000 учесника из целе земље. Девојчице узраста 5-12 година уживале су у чарима фудбала и трочасовном разноврсном програму у Спортском центру ФСС у Старој Пазови.

На отварању се присутнима обратила најпре Ружа Илић, менаџер за базични фудбал ФСС под чијим окриљем се сви програми развоја женског фудбала реализују,

“Велика ми је част и задовољство што данас стојим пред вама. С једне стране ту су сви моји сарадници који вредно раде свакога дана да обезбедимо свакој девојчици могућност да игра фудбал, ту су репрезентативке које су трасирале пут ка светлијој будућности и показују да је све могуће ако довољно верујеш и најважније ту сте све ви које је љубав према фудбалу довела данас овде. Пре две године имали смо сјајну кампању чије резултате и данас видимо, а ја бих вас замолила да сви у глас поновимо њену главну поруку – Фудбал је за девојчице”, закључила је на најбољи начин свој говор госпођица Илић док је на стадиону ођекивао слоган.

 

Гости ФСС поводом Фестивала били су и представници УЕФА Алиса Лагоња и Џон Акерли, а бивша репрезентативка Канаде и представница Сектора за женски фудбал обратила се такође на отварању. “Импресивно је видети овако велики број девојчица, Фудбалски савез Србије заиста ради сјајан посао. Будући да сам и сама до недавно активно професионално играла, а некада сам била само девојчица која о томе машта, као што сте ви, могу да потврдим да фудбал дефинитивно јесте за девојчице. Желим вам да данас уживате у фудбалу, дружите се и забављате. Видимо се на терену”, поручила је менаџерка пројекта УЕФА Дизни Плејмејкерс. Пре почетка званичног програма брујао је цео главни стадион, загрљене девојчице певале су химну Републике Србије, баш као што то чини женска репрезентација која ту игра своје званичне мечеве, а потом је ођекивао заједнички поздрав са јасном поруком – Фудбал је за девојчице! Јелена Чанковић, Јована Дамњановић, Милица Мијатовић, Виолета Словић, Марија Илић, Дејана Стефановић, Тијана Филиповић, Андријана Тришић, Марија Илић и Сара Павловић – крем српског женског фубала која представља садашњост гледала је очи у очи девојчице које представљају будућност. Осим подршке Фестивалу фудбала за девојчице, српске репрезентативке окупиле су се још једним сјајним поводом. У оквиру своје едукације за тренерску Б лиценцу, у улози тренера водиле су “Фудбалски тобоган” – иновативни концепт који такмичење у фудбалским умећима комбинује са играма способности, вештина и размишљања. Уз главни стадион, није постојао кутак Спортског центра ФСС који није био испуњен насмејаним девојчицама и фудбалским лоптама и реквизитима. Најмасовнији програм базичног фудбала под називом Играјмо фудбал, окупио је девојчице школског узраста које су уживале у фудбалским и едукативним активацијама, док је терен до њих Институт за женски спорт Марине Маљковић спроводио своје активности са девојчицама из програма Бесплатних школа фудбала за девојчице који у сарадњи са ФСС реализују. Посебна забава дешавала се унутар центра где су најмлађе учеснице предшколског узраста показивале шта су то научиле кроз програм УЕФА Дизни Плејмејкерс. Мноштво шарених лопти и маркера котрљало се у спортској сали, док је са стране доминирао звук дрвених бојица којима су девојчице цртале омиљене јунаке из цртаних филмова Невиђени, Ледено краљевство и Моана, уз чију магију су кроз програм Плејмејкерс заволеле фудбал и училе његове основне елементе. Уз све активности у сали, имале су прилику да уживају у представи под називом “Фудбал је за девојчице” у изведби Путујућег позоришта Мери Попинс, дружећи се и играјући са малим глумцима из панчевачког позоришта “Глумионица”.

Насмејаних лица, препуне утисака, нових другарица и са још већом жељом да наставе да играју фудбал – девојчице су се вратиле својим кућама.

Од Суботице до Врања причаће се свуда – Фудбал је за девојчице!