A selekcija

SRBIJA UBEDLJIVA U STOKHOLMU PROTIV ŠVEDSKE, PRED PUT NA KOJI ČEKA 24 GODINE

08.06.2024.

Reprezentacija Srbije savladala je Švedsku u Stokholmu – 3:0 (1:0) u poslednjoj proveri pred odlazak na Prvenstvo Evrope koje se održava u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula. Orlovi se vraćaju u Beograd odmah posle meča, a 11. juna predviđen je odlazak u Augsburg, gde će biti baza Srbije tokom boravka u Nemačkoj.

STRELCI: 0:1 S. Milinković Savić 18, 0:2 Mitrović 60, 0:3 Tadić 68. Stadion: Frends Arena. Sudija: Jasper Vergote (Belgija)

ŠVEDSKA: Olsen, Kraft, Hien, Lindelof (79. Starfelt), Kajuste, Kuluševski, Seltors, Forsberg (62. Holm), Elijason (46. Larson), Nilson (46. Isak), Elanga (62. Elanga). Selektor Jan Dal Tomason

SRBIJA: Rajković, Stojić, Milenković, Pavlović, Živković (71. Jović), Ilić, Lukić (46. Gudelj), Mladenović (61. Kostić), S. Milinković Savić (71. Birmančević) Vlahović (79. Samardžić), Mitrović (61. Tadić). Selektor Dragan Stojković

Srbija je dobro ušla u meč, a potvrda takvog pristupa došla je u 18. minutu igre kada je setgej Milinković Savić iskoristio nepažnju u zadnjoj liniji švedskog tima i glavom postigao lep gol. Prethodno je Vlahović uposlio Živkovića koji je uputio centaršut na drugu stativu, Olsen je ostao na liniji, a Sergej iza leđa svojih čuvara doveo Srbiju u vođstvo. Nekoliko minuta kasnije Vlahović se izborio za loptu u šenaesercu Šveđana, uputio udarac iz prve, ali lopta je otišla preko gola. S druge strane pretili su i domaćini, bilo je „bilijara“ ispred Rajkovića, nekoliko pokušaja van šesnaesterca, ali uvek je neko od naših defanzivaca uspevao da uđe u blok. Nije bilo promene rezultata do kraja prvog dela igre.

Nastavak je doneo prividnu inicijativu Švedske, imali su domaćini veći posed, ali pretila je i Srbija. Igrao se 60. minut kada smo duplirali prednost, Mladenović je centrirao po zemlji, a Mitrović u njegovom stilu, reagovao u sekundi, i spretno plasirao loptu iza leđa nemoćnog Olsena. Minut kasnije selektor je izvršio duplu izmenu, upravo kreatore drugog gola, Mladenovića i Mitrovića, zamenili su Tadić i Kostić. Početkom poluvremena u igru je ušao i Gudelj umesto Lukića. I osvežena Srbija je brzo došla do trećeg gola. Kostić je poveo kontra napad, uputio udarac, lopta se odbila do Vlahovića, zatim i Tadića koji je vešto zakucao u mrežu za sada već velikih 3:0. Do kraja meča u igru su ušli i Birmačević, Jović i Samardžić.

Po završetku meča priređen je i zvaničan oproštaj od igračke karijere jedne od najvećih zvezda svetskog fudbala, Zlatana Ibrahimovića.