A selekcija

EURO 2024 | PETAR RATKOV I NEMANJA STOJIĆ PRED ODLAZAK U AUSTRIJU, ATMOSFERI, IZAZOVU EVROPSKOG PRVENSTVA, TRENING ORLOVA (VIDEO)

02.06.2024.

 

Reprezentacija Srbije sutra (ponedeljak, 3. jun) odlazi u Beč gde je dan kasnije očekuje prva od dve provere do odlaska u Nemačku, 11. juna. Rival je Austrija, a Orlovi 7. juna iz Beča odlaze u Stokholm na duel sa Švedskom (8.jun), što će biti poslednji test za Tadića i drugove do mečeva u grupnoj fazi Evropskog prvenstva, odnosno prve utakmice sa Engleskom, 16. juna u Gelezenkirhenu. Orlovi su danas u prepodnevnim satima odradili prvi od dva dnevna treninga, a u miks zoni ispred terena „Mišel Platini“ bili su Petar Ratkov i debitant Nemanja Stojić.

„Atmosfera je na vrhunskom nivou, radimo, pripremamo se, pre svega za ove pripremne mečeve“ ističe Petar Ratkov, napadač austrijskog Salcburga, možda i „najmerodavniji“ da najavi meč sa Austrijom.

„Očekuje nas jedna tvrda utakmica, veoma zahtevna, jer Austrija dobra reprezentacija koja se mnogo troši, ali mi treba da gledamo sebe. Na treninzima radimo i na fizičkoj spremi, verujem da ćemo se dobro pripremiti i već u pripremnim mečevima pokazati dobro lice. Očekuje nas dobra atmosfera u Beču, biće mnogo naših navijača, lično imao sam mnogo zahteva za ulaznicama. Zaitsa je veliko interesovanje za utakmicu“. Grupa na Evropskom prvenstvu? Teška. Engleska je jedan od favorita za osvajanje šampionata, Danska takođe ima veoma dobru selekciju, dobre pojedince, poštovanje i za Sloveniju, imaju i oni svoju računicu. Najvažnije je da se mi dobro spremimo, već kroz dve prijateljske utakmice da se pripremimo za ono što nas očekuje u Nemačkoj. Cilj je naravno da prođemo grupu“.

Ne krije Ratkov da ga raduje činjenica da pored sebe ima igrače kao što su Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović.

„Nije teško biti pored njih, to je privilegija! Gledam, upijam, kad imaš takve igrače ispred sebe, možeš samo biti bolji. Čast mi je zaista. Da li upijam nešto od najboljeg strelca u istoriji državnog tima? Naravno. Gledam kako rešava neke detalje na treningu, sve to meni olakšava da sutra budem bolji, kroz karijeru lakše da rešavam neke situacije. Uz njega svaki napadač može samo da napreduje“ ne ostavlja dilemu Petar Ratkov.

Nemanja Stojić je jedan od retkih igrača iz domaće lige, a da nije član dva naša najveća kluba, koji je uspeo da se izbori za reprezentativni status i odlazak na jedno veliko takmičenje.

„Prvi utisci su zaista fenomenalni, atmosfera je odlična i svi jedva čekamo da počnu utakmice. Svi smo svesni šta se nalazi pred nama, svi želimo da postignemo dobar rezultat na Evropskom prvenstvu i zbog toga smo uostalom i malo ranije počeli sa radom. Želimo Srbiju da predstavimo u što boljem svetlu. Nisam znao za podatak da je mali broj igrača koji su igrali našu ligu, a nisu bili članovi Crvene zvezde i Partizana, imao status reprezentativaca na najvećim takmičenjima. To je svakako veliki uspeh za mene, naravno i za moj klub. Veoma sam počastvovan. Imamo sam iza sebe dve dobre sezone u klubu, verujem da posenjdujem kvalitet da budem ovde. Negde sam se potajno i nadao pozivu, a da li sam baš bio siguran, ne mogu da kažem da jesam. Mnogo mi je drago da sam deo ove reprezentacije“ iskren je Nemanja Stojić.

Celu konferenciju za medije možete da pogledate na jutjub kanalu FSS.