A selekcija

ORLOVI SA TROFEJIMA U PAZOVU | TITULE I KUPOVI SERGEJA I MITROVIĆA, BIRMANČEVIĆA, VLAHOVIĆA I KOSTIĆA, ŽIVKOVIĆA, MLADENOVIĆA...

29.05.2024.

Dobila je Srbija spisak na koji je čekala punih 24 godine, od vremena Stojkovića kapitena do Stojkovića selektora, igrače koji će Srbiju prvi put predstavljati na samitu najboljih selekcija Evrope. Želja i motiv su ogromni, pokazao je to i prvi trening igrača koji su „požurili“ da počnu sa radom, osmesi i zadovoljstvo posle sezone koja će biti krunisana učešćem na Prvenstvu Evrope. A mnogi će je pamtiti i po trofejima i individualnim priznanjima.

Fudbalski svet je već čuo za novi svetski rekord Al Hilala u broju utakmica bez poraza, novog šampiona Saudijske Arabije čije rezultate su obeležili sjajnim partijama Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković – Savić. Titulu je proslavio i Veljko Birmančević sa praškom Spartom, a zahvaljujući njegovom golu u finalu nacionalnog kupa protiv Viktorije Plzen, klub iz Praga slavi, posle deset godina, duplu krunu. Nacionalni kup osvojio je i Juventus, golom Dušana Vlahovića, uz dobro izdanje Filipa Kostića. Devetka Juventusa proglašen je i za najboljeg napadača u Seriji A.

Uzbudljiva završnica viđena je i u Grčkoj, na kraju je slavio PAOK Andrije Živkovića. Titula se iz Atine seli u Solun. A Kup Grčke ide u ruke Panatinaikosa i dvojice Filipa, Mladenovića i Đuričića. Više i nije vest  da je Crvena zvezda osvajač svih trofeja u srpskom fudbalu, tako da su raspoloženi u SC FSS u Staru Pazovu došli i Uroš Spajić i Srđan Mijailović. Dobru sezonu iza sebe imaju i mnogi drugi reprezentativci, bez obzira na odsustvo trofeja, Dušan Tadić je imao silne asistencije, naravno uz nekoliko efentnih golova, u Turskoj, Strahinja Pavlović i Petar Ratkov su imali ogroman doprinos u dobrim rezultatima Salzburga koji je ostao bez titule u poslednjem kolu. Nemanja Maksimović je po mnogima imao možda i najbolju godinu u Španiji gde je sa Hetafeom daleko pre kraja izborio opstanak, Ivan Ilić se posle povrede vratio dobrim igrama u Torinu, a blistali su svi golmani sa spiska selektora Stojkovića, Vanja Milinković – Savić, Predrag Rajković i Đorđe Petrović.