Vesti

U17 EURO | „ORLIĆI“ SLAVILI PROTIV KIPRA I PLASIRALI SE U ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA!

23.05.2024.
Srbija je u četvrtfinalu! Izabranici selektora Jovana Damjanovića savladali su Kipar nakon preokreta rezultatom 1-3 i osigurali mesto među osam najboljih selekcija na Prvenstvu Evrope. „Orlići“ su bili bolji rival tokom čitavog meča, dok je domaćin uglavnom pretio preko kontranapada. Iako su imali rezultatski deficit, pokazali su karakter, uspeli da se vrate u meč i zasluženo slave.
STRELCI: 1:0 Joanu 34, 1:1 Cvetković 45+3, 1:2 Stojanović 53, 1:3 Kostov 63. Stadion: „Antonis Papadopulos”, Larnaka. Sudija: D. Fuksman (Izrael)
KIPAR: Panagi, Skafi, Haralampus, K. Ioanu, Vasiliu (od 76’ Petuzis), Hacilefteri (od 86’ Angelidis), Hristodulu, Mikalas, Loukaidis (od 58’ Evangelou), P. Ioanu (od 76’ Dimostenous), Nikolau (od 58’ Psilogenis). Selektor Mihail Hrisostomos
SRBIJA: Jovanović, Bubanja, Premović, Stojanović, Milosavljević, Makević (od 46’ Kostov), Ranković (od 68’ Kostić), Đorđević (od 46’ Mladenović), Maksimović (od 80’ Uroš Đorđević), Cvetković (od 68’ Damjanović). Selektor Jovan Damjanović
Selektor „A“ reprezentacije Srbije Dragan Stoković, u društvu predsednika FS Kipra Jorgosa Kumasa,  kao i direktora sportskog sektora FSS Miroslava Tanjge i člana Izvršnog odbora FSS Vladimira Petrovića, posmatrao je utakmicu naše kadeteske selekcije u Larnaki.
Srbija je prvi put zapretila preko Vasilića, koji se u 7. minutu našao na oko 16 metara od gola Kiprana, ali je njegov šut završio iznad prečke domaćih. Igrao se 13. minut kada su „Orlići“ ponovo bili opasni po gol protivnika, ali je golman uspeo da zaustavi pokušaj Cvetkovića sa svega nekoliko metara od gola. U 19. minutu Andrija Maksimović je zapretio nakon slobodnog udarca, a potom i Ranković nakon sjajne akcije Orlova u 21. minutu, ali je golman domaćih opet sjajno intervenisao. Ponovo su izabranici selektora Jovana Damjanovića bili opasni po gol protivnika na isteku 28. minuta, kada je pokušao Vasilić, a onda je domaćin zapretio nakon kontranapada i šuta Loukaidisa.
I onda kao kazna pogodak Kiprana, koji je postigao Ioanu, prebacivši loptu preko golmana Jovanovića iz velike udaljenosti. Srbija je nastavila da igra visoko na polovini protivnika i nagrada je stigla u praktično poslednjem napadu prvog dela igre, kada je Cvetković zatresao mrežu Kipra.
Nastavili su „Orlići“ ofanzivno od samog starta u drugom delu, a vrlo brzo je fošao i preokret, kada je Stojanović poslao loptu u praznu mrežu nakon pasa Cvetkovića. Nizale su se akcije „Orlića“, a najlepša ma meču viđena je u 63. minutu, kada je na povratnu loptu Vasilića naleteo Kostov i šutem iz prve sa oko 18 metara idaljenosti pogodio meežu Kiprana. Do kraja je naš tim kontrolisao igru, bez većih šansi na oba kraja terena.

Orlovi će poslednji meč u grupnoj fazi odigrati 26. maja od 20.30 (lokalno vreme) protiv selekcije Češke na stadionu „Amokostos“ u Larnaki.