Vesti

U17 EURO | VELIKA POBEDA "ORLIĆA" PROTIV UKRAJINE NA OTVARANJU PRVENSTVA EVROPE

20.05.2024.
Velika pobeda ”Orlića“ na startu Evropskog prvenstva na Kipru! Izabranici selektora Jovana Damjanovića savladali su Ukrajinu (1-0) fantastičnim golom Dušana Makevića već u 2. minutu igre. Mogla je Srbija da uveća prednost, posebno u prvom delu igre, dok su Ukrajinci bili konkretniji u drugom poluvremenu, ali je rezultat ostao nepromenjen.
STRELCI: 1:0 Makević 2
Stadion: Paralimini
Sudija: Jakob Aleksander Sundberg (Danska)
SRBIJA: Jovanović, Milosavljević, Stojanović, Roganović, Bubanja,  Vasilić,  Cvetković (86’ Premović),  Mladenović (71’ Đorđević), Kostić (67’  Damjanović),  Kostov, Makević. Selektor Jovan Damjanović
UKRAJINA: Makarenko,  Šeleketa,  Tretiak,  Dihtiar,  Oličenko (64’ Vakuliuk), Stepanov, Dragan (46’ Soroka),  Strilčuk,  Bondar (64’ Denisov), Liusin (46’ Reduško),  Bogdanov (77’ Popov). Selektor Juri Moroz
Pre samog starta meča zabeležen je simpatičan gest, kada su fudbaleri obe ekipe poslali desetine lopti ka publici na tribinama, na iznenađenje najmlađih ljubitelja fudbala, koje su se vrlo brzo našle u njihovim rukama.
Fenomenalno su izabranici Jovana Damjanovića ušli u meč. Igrao se drugi minut utakmice, naši fudbaleri su razmenili nekoliko dobrih pasova, potom je Mladenović poslao povratnu loptu na oko 19 metara od gola Ukrajinaca, a Dušan Makević ju je fantastičnim šutom ”iz prve” poslao u gornji levi ugao gola – 1:0.
Pretila je Srbija u dva navrata u 16. minutu igre, najpre je golman Makarenko uspeo da preseče pas Vasilića ka Cvetkoviću, koji je loptu čekao pred praznom mrežom, a potom je nakon novog naleta ”Orlića” poslao u korner, ponovo je pretio Cvetković.
Prva šansa za Ukrajinu viđena je nakon kornera u 30. minutu, a samo minut kasnije ponovo je Srbija bila opasna pred golom protivnika, kada je Kostić poslao oštru loptu na peterac, koju niko nije uspeo da sprovede u mrežu. Do kraja poluvremena Ukrajina je zapretila preko Stepanova, koji je nakon greške na sredini terena izbio sam ispred gola Jovanovića, ali je poslao loptu preko stative.
Ukrajina je bolje otvorila drugi deo igre, pošto je već u 46. minutu mogla do izjednačenja preko Bondara, a potom i u 57. preko Stepanova, ali je oba puta Jovanović bio na visini zadatka. Imao je veliku priliku Đorđević, koji je ušao sa klupe, da praktično sve reši u 74. minutu, ali je nakon sjajnog lažnjaka otišla pored stative. U nadoknadi vremena veliku priliku za nominalne goste na ovom meču nije iskoristio Popov, a ponovo se kao heroj našeg tima izdvojio golman Jovanović.
Naredni meč Srbija igra u četvrtak, 23. maja protiv domaćina šampionata Kipra (20.30, stadion ”Antonis Papadopulos”, Larnaka), dok će grupnu fazu zatvoriti utakmicom protiv Češke 26. maja (20.30, stadion ”Amokostos”, Larnaka).