A selekcija

ORLOVI U MOSKVI | RANA VAR PROVERA, PRESTROGO ISKLJUČENJE I PENAL KAO UVOD U KASNIJI EPILOG

21.03.2024.

U prvoj od dve martovske provere, u Moskvi protiv Rusije, reprezentacija Srbije poražena je – 4:0 (2:0) posle rane VAR provere, rekli bismo prestrogog isključenja i realizovanog jedanaesterca kao uvod u kasniji epilog. Orlovi 25. marta gostuju na Kipru.

STRELCI: 1:0 Anton Mirančuk 21. (iz jedanaesterca), 2:0 Osipenko 32, 3:0 Aleksej Mirančuk 54, 4:0 Sergejev 90+1. Stadion: VTB Arena u Moskvi. Sudija: Arda Kardešler (Turska).

RUSIJA: Safonov – Volkov (46. Gorškov), Siljanov, Osipenko, Hluševič – Hlebov, Barinov, An. Mirančuk (65. Zaharijan) – Obljakov (46. Al. Mirančuk), Golovin (75. Zinkovski), Tjukavin (65. Sergejev).

SRBIJA: Petrović – Gajić, Eraković, Pavlović, Mladenović (57. Kostić) – Zdjelar (57. Mašović), Lukić – Živković (od 46. Mijailović), Tadić (od 46. Mitrović), Gaćinović (od 46. Milinković – Savić) – Jović (71. Samardžić).

Dobro je Srbija ušla u meč, sa dosta izmenjenim sastavom, ali postavom koja je u tih 20-tak uvodnih minuta bila bolji rival. Mogli su Orlovi i do vođstva, posle pokušaja Andrije Živkovića, ali lopta je prohujala pored stative. I onda trenutak odluke, igrao se 20. minut, kada je VAR pokazao da nije bilo ofsajda u jednoj kontri domaćina, Milan Gajić je malo dotakao Hluševiča, a turski arbitar je neočekivano izvadio crveni karton i pokazao put u svlačionicu našem reprezentativcu. Prestrogo, rekli bi i bespotrebno u jednom prijateljskom meču. Mirančuk je pogodio sa 11 metara. Desetak minuta kasnije usledio je prekid i slobodan udarac za Rusiju, Golovin je centrirao, a u gužvi pred mrežom Petrovića, reagovao je Osipenko i povisio rezultat.

U nastavku je selektor Dragan Stojković izvršio nekoliko izmena, u igru su odmah ušli Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković – Savić i Srđan Mijailović, malo kasnije i Erhan Mašović i Filip Kostić. Do nove promene rezultata došlo je u 54. minutu, kada je strelac bio Aleksej Mirančuk. Do kraja meča Orlovi su stvorili dve prilike, najbliži golu bili smo posle pokušaja glavom Sergeja Milinković – Savića, a konačan rezultat postavio je Sergejev u poslednjim trenucima meča.

Photo: Russian Football Union