A selekcija

IDEMO U NEMAČKU | SRBIJA POSLE 24 GODINE IZBORILA PLASMAN NA PRVENSTVO EVROPE!

19.11.2023.

Remi kao pobeda, remi za veliku radost! Srbija je u Leskovcu igrala sa Bugarskom – 2:2 (1:0). Dovoljno za ono što čekamo 24 godine! Da, biće to dan koji se pamti, dan koji Srbija čeka od 2006. godine i dana osamostaljenja, a državni tim od 2000. kada smo poslednji put bili, tada pod imenom Jugoslavija, učesnici Prvenstva Evrope. Srbija ide na EURO u Nemačku 2024! Posle više od dve decenije jedna generacija naših igrača vezala je dva najveća takmičenja, Svetsko prvenstvo u Kataru i Evropsko prvenstvo u Nemačkoj! Čestitke za igrače, kapitena Tadića i saigrače, čestitka za selektora Dragana Stojkovića i stručni štab! Pre 24 godine u Belgiji i Holandiji, Dragan Stojković je bio kapiten, danas je selektor tima koji ponovo vodi na najveći samit evropskih selekcija!

STRELCI: 1:0 Veljković 16, 1:1 Rusev 56, 1:2 Despodov 68, 2:2 Babić 82. Stadion: „Dubočica“ u Leskovcu. Sudija: Erik Lamberts (Belgija).

SRBIJA: V. Milinković – Savić, Milenković, Veljković, Babić, Živković (76. Radonjić), Lukić (76. Ilić), Gudelj, Kostić (85. Maksimović), Tadić, Đuričić (62. Vlahović), Mitrović (85. Mladenović). Selektor Dragan Stojković

BUGARSKA: Naumov, Popov. Petkov, Atanasov, Turisov, Krastev (77. Borukov), Kraev (77. Čočev), Gruev, Despodov (90. Kovačev), Minčev (46. Rusev), Kolev (77. I.Iliev). Selektor Ilian Iliev

Ušla je Srbija dobro u meč, veoma agresivno, visoko na polovini rivala, sve sa željom da brzo ugrozi gol Bugarske. Imali smo daleko veći posed, dobar protok lopte, nekoliko dobrih pokušaja Kostića, Mitrovića, Lukića, Gudelja, Živkovića…Sa takvim pritiskom i pristupom očekivao se gol, a on je došao u 16. minutu igre. Veoma raspoloženi kapiten Tadić uputio je udarac iz kornera, pokušao je prvo Gudelj glavom, lopta se odbila od prečke, a u gužvi se najbolje snašao Miloš Veljković i glavom doneo zasluženu radost Orlovima. Samo nekoliko minuta kasnije Mitrović je imao dobru priliku da duplira vođstvo, usledio je trzaj glavom, u većini slučajeva ova lopta završava u mreži, ali istakao se Naumov. I onda jedina šansa za goste, malo neočekivana, jer Despodov je uputio udarac, lopta je malo zakačila Živkovića, dobila neobičnu putanju, pogodila prečku, zatim i stativu, a onda je opasnost otklonjena. U 34. minutu imali smo novu priliku preko Živkovića, nekoliko minuta kasnije pokušao je i Kostić, ali nije bilo promene rezultata.

Nastavak meča doneo je ono što nismo želeli, izjednačujući gol Bugarske. Posle male konfuzije ispred našeg gola, lopta je došla do rezerviste Ruseva koji je pogodio donji desni ugao gola Milinković – Savića. Usledila je i prva izmena, u igru je ušao Dušan Vlahović, umesto Filipa Đuričića. Znak za novu ofanzivu, ali igrao se 68. minut kada je usledila jedna kontra, Despodov je bio najbži i matirao Milinković – Savića. Nije prošlo mnogo vremena, Vlahović je postigao gol, ali poništen je zbog nedozvoljene pozicije. Selektor Dragan Stojković poslao je na teren novu svežu krv, Nemanja Radonjić i Ivan Ilić zamenili su Andriju Živkovića i Sašu Lukića. Hoćemo gol, hoćemo ono što su Orlovi zaslužili tokom ovih kvalifikacija. I radost je došla, igrao se 82. minut, kapiten Tadić, a ko drugi, ponovo izvodi korner, sada je najviši u skoku Babić i zakucao loptu iza leđa Naumova. Gol koji vodi Srbiju na EURO!