Vesti

10. MEĐUNARODNI TURNIR "MILJAN MILJANIĆ" | UČESNICI TURNIRA ODALI POČAST LEGENDARNOM SELEKTORU I PREDSEDNIKU

15.05.2024.

Slobodan dan na Memorijalnom turniru ‘Miljan Miljanić’, delegacije zemalja učesnika iskoristile su da posete grob legendarnog srpskog stručnjaka u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pored članova „Čičine“ porodice, cveće su položili njegovi nekadašnji učenici, legende srpskog fudbala, Dušan Savić, Vladimir Petrović Pižon i Stanislav Karasi.
„Radio sam sa mnogo veliki trenera u karijeri poput Dona Haua u Arsenalu ili Arija Hana u Antverpenu, ali je Miljan bio neka posebna dimenzija. Avangarda u svakom smislu reči. Prvi je uveo ličnog sekretara i klupskog psihologa. Išao je korak ispred svog vremena. Sećam se utakmice protiv Reala 1972. godine. Kod njega se znalo, ekipa koja trenira dan pre meča, sutradan istrčava od prvog minuta. A meni je pokazao nekog čoveka koji je stajao na atletskoj stazi i rekao mi: ‘idi tamo, odgovaraj na njegova pitanja’. Bio je to čuveni novinar Ljubiša Vukadinović. Dok sam davao izjavu, Miljan je dunuo u pištaljku i završio trening. Ja razočaran. Idem ka svlačionici, a Pavika kaže: ‘Mali, sutra daješ dva komada.’ Koja dva komada, kad ne igram. Celo pre podne sam igrao basket u školskom dvorištu. Dolazim na utakmicu, Miljan čita sastav i kaže: ‘Sedam Petrović’. Ja sam se odsekao. Išao sam tramvajem na stadion, gledam one svoje noge kao čačkalice i kažem sebi: ‘Gde ti bre da igraš protiv Reala’. Onako umoran od košarke, dam dva gola i budem igrač utakmice. Sutradan naslov: ‘Noć u kojoj je rođena nova zvezda Crvene zvezde’. I tu je Miljan odigrao ključnu ulogu da se ne uobrazim. Roditeljska ćuška, reč kritike i odmah sam se iz oblaka spustio na zemlju.“ – prisetio se Vladimir Petrović jedne od anegdota sa Miljanom Miljanićem.
Ispred Fudbalskog saveza Beograda koji je organizator Memorijala ‘Miljan Miljanić’, venac su položili predsednik Marko Zdravković i generalni sekretar Miloš Mirković, a ispred FS Crne Gore počast Miljanu Miljaniću odao je Mojaš Radonjić, legendarni igrač Budućnosti, osoba koja je dobro poznavala „Čiču“.

Turnir se nastavlja u četvrtak kada će naša reprezentacija u meču za prvo mesto odmeriti snage sa reprezentacijom Bugarske, dok će se u meču za treće mesto sastati Severna Makedonija i Crna Gora.