Vesti

U19 | SELEKTOR ALEKSANDAR JOVIĆ I KOORDINATOR MLAĐIH SELEKCIJA IGOR MATIĆ POSLE VELIKOG USPEHA OMLADINACA I PLASMANA NA PRVENSTVO EVROPE U SLOVAČKOJ

08.06.2022.

Novi podvig, novi uspeh mlađih selekcija FS Srbije. Posle sjajnih rezultata kadetske reprezentacije (U17) i osvojenog trećeg mesta na Prvenstvu Evrope u Izraelu, naciju su obradovali i omladinci (U19) fantastičnim izdanjem u drugom, završnom krugu kvalifikacija u Holandiji i izborenoj vizi za kontinentalno takmičenje koje uskoro (18.jun – 1. jul) počinje u Slovačkoj. Generacija 2003. trjumfovala je u veoma teškoj grupi sa domaćinom Holandijom (2:1), Ukrajinom (1:1) i Norveškom (3:2), plasirala se među osam najboljih selekcija Evrope i sada je očekuju dueli sa Izraelom, Engleskom i Austrijom. Borba za polufinale, ali i mesto koje vodi (pet selekcija) na Prvenstvo sveta za igrače do 20 godina, koje se iduće godine održava u Indoneziji.

-Jedno lepo iskustvo je iza nas – ne krije selektor Aleksandar Jović.- U veoma zahtevnoj grupi trebalo je pobediti jednu Holandiju, domaćina turnira, zemlju koja ima strašnu reprodukciju talentovanih igrača, zatim biti na visini zadatka protiv Ukrajine, odnosno Norveške. Možda i najbolji meč bio nam je onaj koji nismo rešili u svoju korist, protiv Ukrajine, ali onda kada je ponovo bilo najteže i najvažnije, u meču sa Norveškom, pokazali smo karakter i kvalitet. Momci zaslužuju sve čestitke, zaslužili su da se raduju, zaslužuli su plasman među osam najboljih u Evropi. Kada vidimo ko je sve ostao iza nas, jedna Španija, Nemačka ili Portugal, onda je jasno koliko smo težak put morali da prođemo.

Uspeo je Aleksandar Jović da stvori hemiju neophodnu za velike rezultate, ali kako sam ističe, ima još mnogo prostora za nadogradnju. Prilika za novi iskorak je blizu, mečevi u Slovačkoj na Prvestvu Evrope.

-Ostvareni rezultat pomoći će nam da se još više zbližimo, jer igračima stalno ponavljam, važan je talenat, ali bez jakog karaktera i pobedničkog stava, on ne znači ništa. Moramo biti jaka grupa, momcima govorim  da nije najvažnije postići samo gol ili dva, važno je videti koliko se žrtvuješ za saigrača, koliko si pošten u izvršavanju svojih obaveza, koliko sebe daješ za tim. Kvalitet koji imaju nije sporan, a kroz dobar tim on može samo još više doći do izražaja. I drago mi je da shvataju značaj ovih reči, pokazali su da predstavljaju lepu budućnost našeg fudbala. Imaju još mnogo prostora za napredak i ja verujem da će to pokazati u danima koji slede.

Nova iskušenja su u Slovačkoj, prvi rival Izrael, 19. juna. Motiv je ogroman, plasman u polufinale i viza za Prvenstvo sveta u Inoneziji za igrače do 20 godina?

-Sada je važno, posle ovog fizičkog i psihičkog napora i pražnjenja, da se ekipa regeneriše i pripremi za start na šampionatu. Nemamo mnogo vremena. Da, Izrael je prvi protivnik. Na prvi pogled rival koji možda nema težinu, ali prošli su veoma tešku grupu sa Turskom, Škotskom i Mađarskom, ostvarili dve pobede i remi. Pojavila im se veoma dobra generacija i nisu slučajno među osam najboljih u Evropi. O Englezima ne treba trošiti reči, a znamo svi da Austrija ima veoma dobre mlađe selekcije. Imamo svoj cilj, znamo šta želimo, znamo koliko možemo i učinićemo sve da ponovo obradujemo naciju. Važno je da ostanemo skromni, da nastavimo naporno da radimo i budemo tim. Onda smo najjači – rekao je Aleksandar Jović, čovek koji je napravio već sada fantastičan uspeh sa omladinskom reprezentacijom.

A osoba koja, zajedno sa direktorom mlađih selekcija FSS Nikolom Lazetićem, snosi velike zasluge za sjajne rezultate mlađih selekcija, jeste Igor Matić, koordinator mlađih selekcija i direktor Instruktorske službe FSS.

-Čestitao bih najpre selektoru, igračima i svim ljudima u sistemu FSS, od tim menadžera, ekonoma, medija tima, na novom uspehu jedne mlađe reprezentativne selekcije. Svi znamo, ako nismo tim, ako nismo svi na istom putu, ako ne dišemo jednim plućima, ne možemo napraviti rezultate koji stoje sada iza nas. A sve to nas je krasilo svih ovih meseci. I to je važan preduslov da se postignu ovako zapaženi rezultati. Hvala u moje, kao i u ime direktora Nikole Lazetića,  na podršci i direktoru A tima Stevanu Stojanoviću i selektoru Draganu Stojkoviću, jer mnogo nam je lakše da radimo u jednom dobrom i pozitivnom ambijentu. Sa onim što su oni ostvarili, svima su jedna zvezda vodilja  – istakao je Igor Matić.

Bili smo prvaci Evrope i sveta, ali evo, sada prvi put posle mnogo, mnogo godina, za kratko vreme dve najmlađe selekcije ostvarile su fantastične rezultate.

-Svima su još sveži utisci posle osvojenog trećeg mesta kadeta na Prvenstvu Evrope u Izraelu, a svedoci smo sada fantastičnog izdanja selekcije U19 i novog, velikog uspeha, plasmana među osam najboljih reprezentacija Evrope u tom uzrastu. Imali su momci veoma zahtevan prvi krug kvalifikacija, a zatim možda i najtežu grupu za prolaz na Prvenstvo Evrope. Samo jedno mesto je bilo rezervisano za plasman, domaćin Holandija, rivali Ukrajina i Norveška. I ostvaren je fenomenalan uspeh, ali ova selekcija pokazaće pravo lice, ogroman talenat koji poseduje, karakter pobednika koji je krasi, i na Evropskom prvenstvu. Imamo visoke ciljeve i verujem da u Slovačkoj možemo da napravimo velike stvari. Direktor Nikola Lazetić i ja smo dugo radili na ovom projektu, praktično godinu i po dana kako smo došli u Savez. Verovali smo u rad, potencijal selekcija, pogotovo U19, kvalitet igrača, rad selektora i desilo se ono čemu smo se potajno nadali. Kadeti su među četiri najbolje reprezentacije u Evropi, omladinci za sada među osam, ali želimo više, jer možemo više. Ostavili smo iza sebe jednu Holandiju, koja je bila domaćin grupe, a plasman nisu izborili Španija, Portugal, Nemačka, Belgija…Zaista smo bili dominantni i zaslužili odlazak u Slovačku. Važno je istaći da smo ponovo, kao u slučaju U17 jedina reprezentacija sa eks – Ju prostora u završnici i sigurno smo neke stvari postavili na pravi način. Sve ovo nam daje podstrek da naprvimo iskorak i obezbedimo plasman na Prvenstvo sveta za igrače do 20 godina. Ova generacija to može, rekao bih i da zaslužuje po svemu do sada prikazanom. Srbija ima veoma talentovane igrače, veoma dobru struku, samo im treba pružiti podršku, verovati u njih, biti pozitivan, omogućiti im jedan dobar ambijent i sigurno da fudbalska Srbija onda ne treba da brine za svoju budućnost. Jer sve ove rezultate koje pravimo, u službi su A tima i njegove budućnosti. Mnogi igrači iz U17 i U19 biće naslednici Tadića i drugova – ne ostavlja dilemu Igor Matić.