Vesti

U19 | REPORTAŽA SA PRIPREMA OMLADINSKE SELEKCIJE, MILAN LEŠNJAK O ELIT RUNDI, GORAN GRKINIĆ O USPEHU FSS I ANGAŽOVANJU NAŠE TALENTOVANE DECE IZ DIJASPORE (VIDEO)

07.10.2020.

Omladinska reprezentacija Srbije (U19) priprema se u Kovilovu za novembarski krug kvalifikacija za plasman na Prvenstvo Evrope, u kome ih očekuju dueli sa Velsom (verovatno domaćin elit runde kvalifikacija), Nemačkom i Austrijom. Selektor Milan Lešnjak drugi put okuplja igrače na mini-pripreme, sve u želji da se što spremnije dočekaju veoma zahtevni mečevi u Velsu.

-Nismo mogli da računamo na sve igrače, jedan broj njih je sa mladom selekcijom – ističe selektor Milan Lešnjak.- Ovde u Kovilovu se nalazi 25 igrača i to je ono najbolje što Srbija trenutno ima. Među njima je i Dejan Tetek iz Engleske, momak koji je tamo rođen, ali ima i naše državljanstvo. Izrazio je želju da igra za Srbiju i naravno to je veoma pohvalno.

Srbiju očekuje drigi, završni krug kvalifikacija za odlazak na Prvenstvo Evrope i jaka grupa sa Velsom, Nemačkom i Austrijom?

-To su utakmice koje su trebalo da se odigraju još u martu ove godine. Vels je bio predviđen za domaćina turnira, ali zbog cele ove situacije sa korona virusom kvalifikacije su pomerene za novembar. Ostalo je na Savezima da se dogovore oko domaćinstva, ranije je to bio Vels, sada smo Nemačka i mi pokazali interesovanje da budemo organizatori, ali videćemo narednih dana odluku UEFA. Na Prvenstvo Evrope iz naše grupe ide samo prvoplasirana selekcija, učinićemo naravno sve da ostvarimo cilj, a uveren sam da imamo selekciju koja može da se izmeri sa Nemačkom, Austrijom…

U prethodnom periodu, nije tajna, sportski sektor FSS sa direktorom Vladimirom Matijaševićem i koordinatorom mlađih selekcija FSS Goranom Grkinićem učinio je mnogo u nameri da proširi spisak kandidata za sve mlađe selekcije talentovanim igračima iz dijaspore. I ostvareno je mnogo, regrutovan je veliki broj igrača iz Austrije, Belgije, Engleske…I upravo je u ovoj omladinskoj selekciji jedno novo ime, Dejan Tetek, fudbaler Redinga.

-Radi se o o igraču koji je do sada nastupao za sve mlađe selekcije Engleske, zabeležio tri nastupa i za mlađu omladinsku (U18) reprezentaciju Engleske. Porodica je izblegla iz Dalmacije za vreme „Oluje“ i otišla u Englesku gde se Dejan rodio. Kontaktirali smo ga preko Veljka Paunovića i kada je čuo, odmah je izrazio želju da igra za Srbiju, svestan da će možda imati problema jer je već zabeležio nastupe za mlađu omladinsku selekciju „Albiona“ – naglašava Goran Grkinić i dodaje.- U dogovoru sa sportskim direktrom Vladimirom Matijaševiće mi smo još u februaru krenuli da našu decu koja igraju za Austriju, Švajcarsku, Nemačku i ostale zemlje vratimo pod našu zastavu. Do tada smo mesecima skautirali i skupljali podatke o našoj deci iz dijaspore. prikupili više od 100 imena. I polako se taj trud isplaćuje, istina usporila nas je malo korona i pandemija, ali raduje nas da su sada pod kapom reprezentativnih selekcija Srbije Goran Babić iz Sautemptona (generacija 2003.), Trifunović i Stevanović iz Ciriha (2004.) koji već igraju kod selektora Saše Ilića, kao i Ilić iz Forune Dizeldorf, odnosno Stevanović (Austrija, Beč) i Milosavljević (Admira), pa Džodić iz Monpeljea koji je generacija 2005. Ima na tom spisku još nama veoma interesantnih igrača, kao što je Lazar Samardžić iz Lajpcija sa čijom porodicom razgovaramo i nadamo se da će igrati za Srbiju. U fokusu je još nekoliko igrača, ali ne bih sada o njihovim imenima, jer nastupaju za reprezentacije ozbiljnih nacionalnih saveza, jakih reprezentacija.

 A koliko momcima znači dres Srbije najbolji primer je upravo Dejan Tetek…

-Sjajno sam prihvaćem i iskreno jedva čekam zvanične utakmice – kaže talentovani vezista engleskog Redinga.- A zašto sam se odlučio za Srbiju? Prvo bih se zahvalio Engleskoj što su mi pružili šansu i omogućili lepo iskustvo, ali moje srce pripada Srbiji, tu mi je rodbina, tu mi je sve. Jednog dana bih želeo da igram i za „A“ tim. Idol mi je Nemanja Matić, pratim ga, gledam, voleo bih da jednog dana budem uspešan kao on. Moram da istaknem i trenera Veljka Paunovića, mnogo mi je pomogao kako je došao u Reding, treniram sa prvim timom, igrao sasm i dve utakmice, uvek mi je na raspolaganju za savet, podrška je velika. Na kraju želeo bih da se zahvalim Fudbalskom savezu Srbije, sportskom direktoru Matijaševiću i koordinatoro Grkiniću što su uspeli tako brzo da završe sve oko „papira“ i dozvola kako bih mogao da igram drugi krug kvalifikacija. Imamo jaku grupu, ali se nadam da ćemo postići dobar rezultat.