Вести

U19 | РЕПОРТАЖА СА ПРИПРЕМА ОМЛАДИНСКЕ СЕЛЕКЦИЈЕ, МИЛАН ЛЕШЊАК О ЕЛИТ РУНДИ, ГОРАН ГРКИНИЋ О УСПЕХУ ФСС И АНГАЖОВАЊУ НАШЕ ТАЛЕНТОВАНЕ ДЕЦЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ (ВИДЕО)

07.10.2020.

Омладинска репрезентација Србије (U19) припрема се у Ковилову за новембарски круг квалификација за пласман на Првенство Европе, у коме их очекују дуели са Велсом (вероватно домаћин елит рунде квалификација), Немачком и Аустријом. Селектор Милан Лешњак други пут окупља играче на мини-припреме, све у жељи да се што спремније дочекају веома захтевни мечеви у Велсу.

-Нисмо могли да рачунамо на све играче, један број њих је са младом селекцијом – истиче селектор Милан Лешњак.- Овде у Ковилову се налази 25 играча и то је оно најбоље што Србија тренутно има. Међу њима је и Дејан Тетек из Енглеске, момак који је тамо рођен, али има и наше држављанство. Изразио је жељу да игра за Србију и наравно то је веома похвално.

Србију очекује дриги, завршни круг квалификација за одлазак на Првенство Европе и јака група са Велсом, Немачком и Аустријом?

-То су утакмице које су требало да се одиграју још у марту ове године. Велс је био предвиђен за домаћина турнира, али због целе ове ситуације са корона вирусом квалификације су померене за новембар. Остало је на Савезима да се договоре око домаћинства, раније је то био Велс, сада смо Немачка и ми показали интересовање да будемо организатори, али видећемо наредних дана одлуку УЕФА. На Првенство Европе из наше групе иде само првопласирана селекција, учинићемо наравно све да остваримо циљ, а уверен сам да имамо селекцију која може да се измери са Немачком, Аустријом…

У претходном периоду, није тајна, спортски сектор ФСС са директором Владимиром Матијашевићем и координатором млађих селекција ФСС Гораном Гркинићем учинио је много у намери да прошири списак кандидата за све млађе селекције талентованим играчима из дијаспоре. И остварено је много, регрутован је велики број играча из Аустрије, Белгије, Енглеске…И управо је у овој омладинској селекцији једно ново име, Дејан Тетек, фудбалер Рединга.

-Ради се о о играчу који је до сада наступао за све млађе селекције Енглеске, забележио три наступа и за млађу омладинску (U18) репрезентацију Енглеске. Породица је изблегла из Далмације за време „Олује“ и отишла у Енглеску где се Дејан родио. Контактирали смо га преко Вељка Пауновића и када је чуо, одмах је изразио жељу да игра за Србију, свестан да ће можда имати проблема јер је већ забележио наступе за млађу омладинску селекцију „Албиона“ – наглашава Горан Гркинић и додаје.- У договору са спортским директром Владимиром Матијашевиће ми смо још у фебруару кренули да нашу децу која играју за Аустрију, Швајцарску, Немачку и остале земље вратимо под нашу заставу. До тада смо месецима скаутирали и скупљали податке о нашој деци из дијаспоре. прикупили више од 100 имена. И полако се тај труд исплаћује, истина успорила нас је мало корона и пандемија, али радује нас да су сада под капом репрезентативних селекција Србије Горан Бабић из Саутемптона (генерација 2003.), Трифуновић и Стевановић из Цириха (2004.) који већ играју код селектора Саше Илића, као и Илић из Форуне Дизелдорф, односно Стевановић (Аустрија, Беч) и Милосављевић (Адмира), па Џодић из Монпељеа који је генерација 2005. Има на том списку још нама веома интересантних играча, као што је Лазар Самарџић из Лајпција са чијом породицом разговарамо и надамо се да ће играти за Србију. У фокусу је још неколико играча, али не бих сада о њиховим именима, јер наступају за репрезентације озбиљних националних савеза, јаких репрезентација.

 А колико момцима значи дрес Србије најбољи пример је управо Дејан Тетек…

-Сјајно сам прихваћем и искрено једва чекам званичне утакмице – каже талентовани везиста енглеског Рединга.- А зашто сам се одлучио за Србију? Прво бих се захвалио Енглеској што су ми пружили шансу и омогућили лепо искуство, али моје срце припада Србији, ту ми је родбина, ту ми је све. Једног дана бих желео да играм и за „А“ тим. Идол ми је Немања Матић, пратим га, гледам, волео бих да једног дана будем успешан као он. Морам да истакнем и тренера Вељка Пауновића, много ми је помогао како је дошао у Рединг, тренирам са првим тимом, играо сасм и две утакмице, увек ми је на располагању за савет, подршка је велика. На крају желео бих да се захвалим Фудбалском савезу Србије, спортском директору Матијашевићу и координаторо Гркинићу што су успели тако брзо да заврше све око „папира“ и дозвола како бих могао да играм други круг квалификација. Имамо јаку групу, али се надам да ћемо постићи добар резултат.