Vesti

U17 EURO | SELEKTOR LUKOVIĆ OKUPIO ORLIĆE PRED EP U MAĐARSKOJ, JOVANOVIĆ OTPAO SA SPISKA (VIDEO)

11.05.2023.

Kadetska reprezentacija Srbije (igrači do 17 godina), okupila se u SC FSS u Staroj Pazovi i počela pripreme za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj (od 17. maja do 2. juna). Selektor Aleksandar Luković zadovoljan je atmosferom u ekipi i u izjavi za sajt FSS otkriva plan i program rada do polaska za Budimpeštu:

„U Staroj Pazovi ćemo trenirati do ponedeljka kada u popodnevnim satima krećemo ka Mađarskoj. U utorak i sredu imamo po jedan trening, a u četvrtak startujemo na završnom turniru protiv reprezentacije Slovenije. Raspoloženje igrača je na izuzetno visokom nivou, svesni su prilike koja ima se pružila i orni da na prvom velikom takmičenju u svojoj karijeri ostave dobar utisak. U ovom uzrastu, mnogo pažnje poklanjamo razvoju igrača, ali ne zanemarujemo ni takmičarski aspekt i želja nam je da u Mađarskoj svoju zemlju predstavimo na najlepši mogući način. Učešće na Evropskom prvenstvu je odličan podsticaj, ne samo za igrače, već i za sve nas u stručnom štabu kadetske reprezentacije.“

Na širem spisku igrača koji je Luković objavio krajem prošle nedelje, bilo je ukupno 23 fudbalera.

„Po UEFA pravilniku možemo da prijavimo 18 igrača i dva golmana. Nažalost, neko će u ponedeljak morati da otpadne i to su profesionalne odluke koje ja kao selektor moram da donesem. Momci shvataju da je kolektiv najvažniji, maksimalno su fokusirani na obaveze u reprezentaciji i daju sve od sebe da održimo pozitivnu energiju koja nas krasi od prvog okupljanja.“ – kaže Luković i otkriva da je preko vikenda morao da donese prvu u nizu takvih odluka:

„Moram da podsetim da sam po preuzimanju ove generacije, napravio interni dogovor sa igračima i uspostavio kodeks ponašanja koji je u protekle dve godine bio ključni faktor u stvaranju pozitivnog ambijenta u ekipi. Selekcija je proces koji traje, jedan od najvažnijih kriterijuma je odnos igrača prema obavezama i njihovo ponašanje, kako u nacionalnom timu, tako i svojim klubovima. Shodno tome, doneo sam odluku da sa spiska putnika za Mađarsku precrtam Lazara Jovanovića. Napadač Vojvodine je napravio disciplinski prekršaj koji se kosi sa mojim uverenjima i sa vrednostima koje svi zajedno promovišemo u reprezentaciji. Obavio sam sa njim razgovor, mislim da je shvatio poruku. Za mene su svi igrači isti i oni to vrlo dobro znaju. Lazar je veliki talenat našeg fudbala, njegovi igrački kvaliteti uopšte nisu sporni. Moj dobronameran savet mu je da iz ove situacije izvuče pouku i da bude bolji“ – rekao je Luković i dodao:

„Imamo obavezu da našu decu učimo pravim vrednostima. Svi zajedno, porodica, stručnjaci, treneri u klubovima, mi kao selektori i pedagozi, generalno celo društvo, moramo te momke da izvedemo na pravi put i da pošaljemo poruku da jedan igrač koji brani boje svoje reprezentacije mora u svakom trenutku da bude pozitivan primer i da shvati da njegovi potezi imaju posebnu odgovornost i težinu. Prošao sam kroz njihove godine, bio sam u mlađim selekcijama i pokušavam da ih naučim da je grupa najvažnija i nikome nije dozvoljeno da iskače iz okvira te celine.“


U grupnoj fazi Evropskog prvenstva, kadete Srbije očekuju dueli protiv Slovenije, Italije i Španije, a dve prvoplasirane reprezentacije obezbediće plasman u četvrtfinale.

„Detaljno smo analizirali sve rivale i jasno je da ćemo imati vrlo težak zadatak. Iskreno, ne slažem sa onima koji tvrde da nismo imali sreće u žrebu. Vrlo sam zadovoljan grupom i niko ne može da nam zabrani da verujemo u podvig. Moja poruka igračima je da uživaju u turniru, mečevi će se igrati na predivnim stadionima i postoje svi preduslovi da se pokažu u najboljem svetlu. Žao mi je što i selekcija do 19 godina nije izborila plasman na završni turnir. Imamo talentovane igrače u svim uzrastima, treba samo verovati u struku. S obzirom na blizinu zemlje domaćina, očekujem i veliku podršku naših ljudi na tribinama koja će ovim momcima puno značiti u duelima sa Slovenijom, Italijom i Španijom.“ – poručio je selektor Aleksandar Luković.