A selekcija

SRBIJA NA OKUPU | TUMBAKOVIĆ I KOLAROV O MEČU SA PORTUGALOM

02.09.2019.

Najbolja reprezentacija Srbije počela je pripreme za važne kvalifikacione mečeve protiv Portugala i Luksemburga, a pre prvog treninga reprezentacije u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, pred novinarima su bili selektor Ljubiša Tumbaković i kapiten Aleksandar Kolarov…

-Rezultat ima ozbiljnu dimenziju. Igrači su svesni kvaliteta i ekipi i pojedinaca koje Portugal ima. Svesni su pored toga i svojih mogućnosti. Veliko je psihološko opterećenje, ali i ako izgubimo, nije smak sveta. Ne bi bilo dobro da ne učinimo sve da ne dođe do negativnog rezultata- rekao je Ljubiša Tumbaković na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi.

Utakmica protiv Portugala igraće se u subotu od 20.45 na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, dok je gostovanje Luksemburgu tri dana kasnije.

-Utakmica sa Portugalom nosi manje opterećenje jer je to reprezentacija koja je aktuelni šampion Evrope i osvajač Lige nacija. Imaju kolektivni potencijal, veliku profesionalnu angažovanost, ali i grupu maestralnih pojedinaca. Kroz tu utakmicu ćemo pokušati da ostvarimo priliku da u naredne četiri utakmice lakše dođemo do rezultata. Veliko psihološko opterećenje je za utakmicu sa Luksemburgom, o njoj veoma malo pričamo, a i ona nosi tri boda.

Tumbaković  će debitovati na klupi reprezentacije Srbije…  -Čast i zadovoljstvo je nositi ovu majicu, ali radost će biti još veća ako se sve završi onako kako planiramo. Ovo je nacionalni projekat, rezultat je posledica kolektivnog rada i pristupa, odgovornosti prema svojoj državi. Bio bih sebičan kada bih mislio da je ovo kruna moje karijere.

Selektor je istakao da je cilj postavljen na početku kvalifikacija i da treba da se ide „stepenik po stepenik“.On je naglasio da je pored karakterističnih elemenata za jednu ekipu poput discipline i ozbilnosti, za cilj potrebno i veliko jedinstvo.

-Pojedini igrači koji nisu bili tu, a sada jesu, po našoj proceni imaju dimenziju da eventualno mogu da se prilagode ovom našem kolektivu i njegovim zahtevima. Septembar je najbolje vreme da potvrdimo naše razmišljanje o tim igračima.

O igri…

-Prevaziđeno je to da smo “evropski Brazilci”, već smo samo talentovana nacija koja mora mnogo da radi da bi vratila taj status koji je nekad imala.

Selektor neće moći da računa na povređenog Nemanju Maksimovića, za koga je rekao…

-Maksimović je na mene skrenuo posebnu pažnju. On je igrač koji je ozbiljna naša fudbalska ideja za ovu utakmicu. Nažalost se povredio. Jeste nas poremetio zato što nije tu, ali imamo profil igrača koji može da nadomesti njegovo neigranje-zaključio je Ljubiša Tumbaković.

Kapiten Aleksandar Kolarov bio je strelac u minulom rimskom derbiju sa Lacijom i raspoložen je došao na pripreme Orlova…

Koliko vidim, nema povređenih, a uvređeni me ne zanimaju. Atmosfera se gradi pobedama. Mora da postoji uzajamno poštovanje. To je temelj za sve ostalo. Svi momci su na mestu, veliki su profesionalci i radujem se utakmicama. Igrači treba da pokažu ono što mogu. Uz malo sreće možemo da napravimo dobar rezultat rekao je Aleksandar Kolarov novinarima u Staroj Pazovi.

O meču sa Portugalom…

-Ne možemo da se koncentrišemo samo na Ronalda iako na njega treba obratiti najveću pažnju. Svaki igrač je pretnja. Ronaldo donosi samo kvalitet više. Ostali su odlični igrači, veoma nezgodni. Bernardo Silva je uz Ronalda jedan od najboljih njihovih igrača. Portugal je jedna od najkvalitetnijih reprezentacija u Evropi. Bili su šampioni Evrope i nadogradili su se od tada, sada su više kompaktni. Imaju nekoliko igrača koji su u odličnim formama. Jedna su od najkompetitivnijih reprezentacija.

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u grupnu fazu Lige šampiona, fudbaleri Partizana u grupnu fazu Lige Evropa, a Kolarov je rekao da su „večiti“ rivali napravili fenomenalne rezultate.

-To je mnogo bitno za njih kao klubove, a generalno i za naš fudbal. Pažnja dela Evrope se usmerila na našu zemlju. Nadam se da ćemo imati makar delić podrške i atmosfere koju imaju naši klubovi – rekao je Aleksandar Kolarov.