Vesti

SPEKTAKL oduVEK, uVEK, zauVEK | ZLATNIH 100 GODINA, PUTOVANJE VREDNO ŽIVLJENJA I PONOSA (VIDEO)

20.12.2019.

U Narodnom pozorištu, hramu srpske kulture, održana je završna svečanost povodom obeležavanja zlatnog jubileja 100 godina od osnivanja Fudbalskog saveza Srbije i dodela godišnjih priznanja FSS „Zlatna lopta Srbije“, najboljem fudbaleru, fudbalerki i najboljem treneru u 2019. godini.

U prisustvu predstavnika države, predsednice Vlade Ane Brnabić, ministara Vlade Srbije, predsednika UEFA Aleksandra Čeferina i njegovih saradnika, brojnih legendi srpskog i jugoslovenskog fudbala, uglednih članova iz mnogih sfera društvenog i  sportskog života, svečana akademija FSS bila je podeljena u dva programska dela. Prvi se odnosio na pozorišnu predstavu koja je prisutne vodila kroz vreme, od dana osnivanja (13,april 1919), do današnjeg dana, i drugi, ceremonijalni deo, kada su uručena priznanja „Zlatna lopta FSS“ najboljim pojedincima u godini na izmaku.

Prisutna je prvo pozdravila predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić…

-Želim da vam čestitam jedan vek srpskog fudbala i Fudbalskog saveza Srbije. Zaista mi je drago da sam sa vama kada fudbalska organizacija obeležava vek fudbala. Svi mi, naše porodice, očevi i dede, dobro pamte sve golove i propuštene šanse, sve nas vezuju posebne emocije. To je fudbal. O ugledu i poštovanju koje prati FSS govori i to što je danas vaš gost predsednik UEFA gospodin Čeferin. Koliko god bilo kritika i koliko god bili kritični prema sami sebi, naš fudbal beleži sve bolje rezultate, od klubova do seniorske reprezentacije i mlađih selekcija koje su redovni učesnici završnice, a ne tako davno omladinci su bili i prvaci sveta. Svi mi u državi, u svim sferama, lokalnoj samoupravi, imamo obavezu da vidimo kako će fudbal izgledati sutra, kako će buduće zvezde igrati i trenirati fudbal. I zato smo podržali incijativu predsednika Vučića da naša zemlja dobije Nacionalni stadion i čak šest novih stadiona širom Srbije. Svi ti objekti će uticati na razvijanje fer-pleja, ali i zdravlje mladih i njihovu budućnost. Sport je važna stavka u životu, fudbal je važan u celom svetu i zato želja da gradimo bolju, ali i sportsku infrastrukturu Srbije. Srbija je zemlja velikih šampiona i svako u svom domenu mora da uradi sve kako bi u budućnosti imali još mnogo uspeha – rekla je premijerka Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Aleksander Čeferin, prvi čovek UEFA, pozdravio je predsednika Slavišu Kokezu i FSS čestitao jubilej…

-Dragi Slaviša, dragi Jovane, dragi prijatelji, izuzetno sam uzbuđen što sa vama obeležavam 100 godina FSS. Srbija je uvek bila zemlja fudbala, sporta i vekikih igrača, zemlja velikih emocija, neiscrpan rasadnik talenata. Nema fudbalske zemlje u svetu koja ne zna za vaše igrače i trenere. Oduvek ste bili poznati po fudbalskim virtuozima. Kako je sve ovo bilo moguće? Zbog rada u klubovima i u Fudbalskom savezu. Još početkom 20 veka klubovi kao što su Bačka, Šumadija…udarili su temelj fudbalu na ovim prostorima. Naravno, nijedna priča ne može da prođe bez klubova Partizana i Crvene zvezde, finaliste i pobednika Kupa šampiona. Strast ovog derbija odavno je prevazišla granice zemlje. Samo prave fudbalske zemlje imaju derbi kao vaš. Ne mogu sada da istaknem sve zaslužne, ali iskoristiću priliku da pomenem Slavišu Kokezu i Tomislava Karadžića za sve što su uradili i naravno, Zorana Lakovića mog saradnika u UEFI. Verujte da imate jakog ambasadora u Švajcarskoj. I voleo bih da pomenem igrače koji su preneli slavu fudbala, ali za to bi mi trebalo još 100 godina…Samo ću da spomenem nekoliko imena, neće mi niko zameriti…Moša i Tirke, Rajko i Stjepan Bobek, Bora Kostić, Šukularac, Vasović, Milutinović, Ćurković, Džajić, Pižon, Piksi Stojković, Mihajlović, Jugović, Stanković, Vidić, Ivanović, Kolarov, Matić,Tadić…Zatim velika trenerska imena…Boškov, Miljan Miljanić, Radomir Antić…A rezultati su sami priča za sebe. Nedostaje vam, ipak, jedno takmičenje. A to je Evropsko prvenstvo. I kao predsednik UEFA ja vam kažem – čekamo vas. Imate znanje, treba vam i sreća, ali sreća prati hrabre. Pred vama je baraž i ja vam želim da uspete. Srećan vam jubilej i neka dugo živi srpski fudbal- rekao je predsednik UEFA Aleksander Čeferin koji je predsedniku FSS Slaviši Kokezi uručio specijalno priznanje UEFA.

Poklonom je uzvratio predsednik FSS Slaviša Kokeza koji je Čeferinu uručio Zlatnu značku Fudbalskog saveza Srbije. U isto vreme specijalno priznanje pripalo je i Zoranu Lakoviću, direktoru nacionalnih federacija UEFA.

 

Posle dodele priznanja predsedniku UEFA Čeferinu i Zoranu Lakoviću, bivšem generalnom sekretaru FSS, danas direktoru nacionalnih asocijacija UEFA, počela je specijalna pozorišna predstava, svojevrsno putovanje kroz vreme. Ono je počelo ulaskom kolpotera koji su uzvikivali „Najnovije vesti, osnovan Fudbalski savez“ i usput prisutnima delili reprint „Pravde“ sa datumom 14.april 1919. godina.

Priča o prvoj lopti u Srbiji koju je sa studija u Nemačkoj, doneo sin uglednog beogradskog trgovca Hugo Buli, prvoosnovanim klubovima, prvom takmičenju i organizaciji Saveza. Na velikom led ekranu ređale su se slike i stari crno-beli snimci sa početka fudbalske ere u Srbiji. Podsećanje kroz priču i na prvu odigranu utakmicu na Kalemegdanu 1986. godine, prvom osnovanom klubu Bački iz Subotice, Šumadiji iz Kragujevca…prvo takmičenje i prva utakmica reprezentacije 1920. protiv Čehoslovačke, a zatim i odlazak na Svetski kup u Montevideo 1930. godine. Sećanje na događaje sve do kraja Drugog svetskog rata i početka nove ere, osnivanja (1945.) dva naša najveća kluba, Partizana i Crvene zvezde. Prvi derbi i početak jugoslovenske lige.

Hronologija posleratnih događaja prati najveće uspehe našeg fudbala, a svaki taj nezaboravni čin u istoriji našeg klupskog i reprezentativnog fudbala ispraćen je burnim aplauzom aktera, onih koji su sa saigračima obeležili jednu epohu.

Od srebrne medalje na OI u Melburnu (1956.), olimpijskog zlata u Rimu (1960.), trećeg mesta na SP u Čileu 1962, finala KEŠ-a u Briselu Partizanovih „beba“ 1966.godine…I ovacije za Pericu Radenkovića, Dušana Maravića, Josipa Skoblara, Mustafu Hasanagića, Spasoja Samardžića…Sećanje i na EP u Italiji 1968. i nezaboravni gol Dragana Džajića, generaciju sa SP u Nemačkoj 1974. koju su predstavljali legendarni Ilija Petković i Stanislav Karasi. Mnogo emocija, aplauza. Na red je došla i 1979. godina koju pamtimo po uspehu Crvene zvezde u Kupu UEFA i golovima Dušana Savića. Koliko je tada jugoslovenska liga bila jaka govori i „čudo iz Niša“, evropski put Radničkog u Kupu UEFA. Osvojena je i bronza na OI u Los Anđelesu 1984. a član te generacije bio je Mitar Mrkela. Kraj 80-tih prošlog veka obeležila je Vojvodina osvajanjem titule prvaka Jugoslavije. A jedan od najvećih derbija na svetu, duel večitih rivala Partizana i Crvene zvezde svojom pojavom „predstavili“ su legende dva kluba, Momčilo Vukotić i Zoran Filipović…

Početak 90-tih i najveći uspeh jugoslovenskog klupskog fudbala, titula prvaka Evrope Crvene zvezde. Novu epohu reprezentativnog fudbala pamtimo po učešću reprezentacije na SP u Francuskoj, odnosno na EP u Belgiji i Holandiji…I naravno novi aplauzi za aktere Ivicu Kralja i Savu Miloševića, najboljeg strelca EP. Tu je i „svetski, a naš“ Bora Milutinović. Jedini selektor koji je bio akter na pet Mundijala sa pet različitih selekcija.

Dolazi vreme novih asova koje predvode Dejan Stanković, Nemanja Vidić, Marko Pantelić, Milan Jovanović, Miloš Krasić, Vladimir Stojković…I prvi put kao Srbija (2006.), protiv Čehoslovačke na oproštaju Pavela Nedveda. Slike iz Južne Afrike (2010.) i nezaboravne pobede protiv Nemačke. Sve do možda i najvećeg uspeha našeg fudbala i Novog Zelanda, gde smo postali prvaci sveta u uzrastu do 20 godina.

PUTOVANJE VREDNO ŽIVLJENJA I PONOSA

Po završetku pozorišnog dela, predsednik FSS Slaviša Kokeza pozdravio je sve prisutne goste…

-Poštovani predsedniče UEFA, poštovani ministri, dragi gosti, naše legende, poštovani prijatelji fudbala … Velika mi je čast i privilegija da vas pozdravim ispred fudbalske Srbije.

Iza nas je 100 dugih godina, nekoliko država i jubilej vredan poštovanja.I generacije onih koji su pisali istoriju našeg saveza. Oni koje pamtimo, oni koje danas slavimo.

Lista je duga, mnogo je onih koji su fudbalu podarili svoju magiju i učinili da nas ova igra na ovim prostorima osvaja punih sto godina. Igra koja ne poznaje ni vreme ni mesto, igra koja nas vraća u prošlost da bi uživali u onome što nam donosi budućnost.

Poštovani prijatelji, prošao je vek od osnivanja Fudbalskog saveza, institucije koja je imala svoju burnu, a istovremenu interesantnu prošlost. Ja bih to nazvao putovanje kroz vreme punog iskušenja, ali i putovanje vredno življenja i ponosa svakog pojedinca kome je fudbal bila strast.

Nekad Jugoslavija, danas Srbija, ali bez obzira na sva dešavanja kroz dugu  istoriju, fudbalski DNK je bio i ostao jedinstven. Gen koji ima svoj naziv – talenat. Dodao bih „balkanski“, prepoznatljiv za sve druge nacije u velikoj fudbalskoj porodici UEFA i FIFA. I to je ono što nas čini posebnim, autentičnim. Zemlja koja je rađala pobednike, asove i legende koji su u svetu fudbala ostali upisani zlatnim slovima.

Ponosimo se prošlošću, ali mislimo na budućnost. Želimo zajedno korak napred, korak više, svesni da samo talenat odavno nije dovoljan. Zato i planiramo velika ulaganja u infrastrukturu, terene, stadione.

Pred nama je mnogo izazova i vrednih, kapitalnih ulaganja koji su preduslov za sliku koju u Srbiji svi želimo. A to je pre svega izgradnja Nacionalnog stadiona, veoma važnog i zahtevnog projekta koji će fudbalsku Evropu i svet dovesti u Srbiju, kao i izgradnja potpuno novih stadiona koje će dobiti Kraljevo, Leskovac, Vranje, Subotica, Zaječar, Loznica, Novi Sad… Objekata koji će učiniti da dobijemo nove asove, buduće legende srpskog fudbala.

Uz čestitke svima nama, jer imamo privilegiju da obeležimo jedan ovako vredan jubilej, poželeo bih vam mnogo uspeha i srećne predstojeće praznike – rekao je predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Slaviša Kokeza.