Vesti

SELEKTOR DRAGIŠA ZEČEVIĆ I KAPITEN VIOLETA SLOVIĆ PRED PRVI MEČ SA ISLANDOM (VIDEO)

20.02.2024.

Najbolju žensku reprezentaciju Srbije očekuju dva veoma važna meča, protiv Islanda u baražu za plasman u A diviziju evropskog fudbala, a o značaju ishoda 23. februara u SC FSS (16,00) i četiri dana kasnije u Rejkjaviku (15,30), govore selektor Dragiša Zečević i kapiten Violeta Slović. U najavi samo konstatacija da raduje činjenica da su sve pozvane igračice zdrave i spremne za susrete koji možda zaslužuju i prefiks istorijski za srpski ženski fudbal.

-Devojke su došle u sasvim zadovoljavajućem stanju svesne značaja utakmica sa Islandom – ističe selektor Dragiša Zečević.- Naravno, cilj je da se domognemo A divizije i mislim da ćemo to ostvariti.

Island ima veoma dobru reprezentaciju, između ostalog i najbržu igračicu u Evropi…

-Da, devojka igra u Volsfburgu, imao sam čast da gledam finale Lige šampiona, meč u kome je nastupala. Jeste ona zvanično najbrža igračica, imala je pauzu zbog povrede, ali skautirali smo neke prethodne utakmice i dobro smo upoznati sa njenim kvalitetima. Ona može da menja sistem igre Islanda, ali mi smo spremni za svaku varijantu. Imali smo u prethodnim kvalifikacijama devojku koja je verovatno bolja od nje, Evu Pajor, tako da znamo kako da se odbranimo od takvih igračica.

Znamo ko je najbrža igračica Islanda, ali javnost ne zna ko je najbrža devojka u dresu Srbije?

-Jovana Damnjanović! Imamo ih još, ali sigurno je Jovana najbrža. Ona je kvalitetnija igračica od bilo koje Islanđanke, može da pravi uvek razliku. Ona će sigurno da bude jedna od igračica koja će nas odvesti u A diviziju, poznaje kapitena Islanda, igraju zajedno u Bajernu, uostalo veliki broj naših devojaka igraju sa Islanđankama u raznim klubovima. O njima, dakle, sve znamo, važno je samo da imamo dobar pristup kao i do sada i da u nekim fazama igre budemo malo pametniji nego što je to bio slučaj u mečevima sa Poljskom.

Ono što je još potrebno našim devojkama, jeste podrška sa tribina?

-Da, mnogo nam je to važno. Razočarane su kada se zagrevaju i vide koliko malo publike ima. Igramo u Staroj Pazovi jer ovde imamo najbolje uslove, a zamolio bih publiku da dođe i podrži devojke. Znam da ko dođe jednom, doći će i drugi put, jer one ostavljaju srce na terenu. Trudimo se da prezentujemo brz i efikasan fudbal, ofanzivan. To je nivo koji zahteva A divizija i evropska fudbalska elita kojoj težimo. Ova dva meča mogu nam pomoći, pored plasmana u A diviziju, i za budući željeni plasman na Evropsko prvenstvo, kroz baraž. Kvalifikacije kreću od aprila, sve utakmice su takmičarske u ovoj godini, devojke su toga svesne i idemo korak po korak. Prvo da ostvarimo plasman u A diviziju, jer bi to pokazalo koliko su ove devojke napredovale i što će javnost, verujem, moći da prepozna – ne ostavlja dilemu selektor Dragiša Zečević.

Osmeh na licu Violete Slović dovoljno govori o atmosferi u našoj reprezentaciji pred mečeve sa Islandom.

-Radujemo se novom okupljanju i novom izazovu. Očekuje nas veoma težak meč, zahtevan i na fizičkom i na mentalnom planu. Sve devojke su došle spremne i sa ogromnim motivom da ispunimo cilj – kaže Violeta Slović.

Island je veoma kvalitetna selekcija, tako da nema sumnje da nas očekuju dva neizvesna meča?

-Mislim da je najzad došlo vreme da ih pobedimo, jer kada sam počinjala karijeru, Island je bio sila u ženskom fudbalu. Uvek smo gubili sa velikim rezultatom. Sada imamo tim, sazreli smo u svakom smislu i verujem da je došao trenutak da im se revanširamo.

Plasman u A diviziju donosi i lakši put do narednog Prvenstva Evrope?

-Zaslužujemo da se nađemo među najboljim selekcijama, imamo kvalitet, imamo želju, tako da se nadam dobrom rezultatu.

Dvostruka dobitnica Zlatne lope ne krije da ima motiv više u predstojećim utakmicama?

-Sve treba opravdati, a plasman u elitnu grupu evropskog fudbala bio bi velika satisfakcija za mene i sve devojke – jasna je Violeta Slović.