A selekcija

PRVACI SVETA TRI GODINE POSLE NOVOG ZELANDA NA FIFA SVETSKOM KUPU U RUSIJI

19.06.2018.

 

Najveći uspeh srpskog reprezentativnog fudbala ostvaren je na Novom Zelandu 20.juna 2015. godine, generacija koja je dve godine ranije bila omladinski prvak Evrope u Litvaniji, sada je postala prvak sveta u uzrastu do 20 godina!

Na današnji dan izabranici selektora Veljka Paunovića pobedili su posle fantastične igre i 120 minuta velike borbe  selekciju Brazila – 2:1!

Uspeh koji je odjeknuo širom sveta, jer osvojiti planetu  u tom uzrastu pored fudbalski daleko razvijenijih i jačih zemalja bio je istinski podvig fenomenalne generacije kojoj pripadaju Predrag Rajković (kapiten na Novom Zelandu), Sergej Milinkovć – Savić, Miloš Veljković, Andrija Živković, Marko Grujić…Igrači koji se tri godine kasnije nalaze u Rusiji na FIFA Svetskom kupu! Na spisku selektora Mladena Krstajića bili su i Nemanja Maksimović i Mijat Gaćinović, ali u Rusiju su mogli da idu samo 23 igrača. Ovoj generaciji pripadaju i Luka Jović i Nemanja Radonjić  koji nisu bili na Novom Zelandu, ali  oni su  sada sa najboljim timom Srbije u Rusiji. U mladoj selekciji su trenutno Vukašin Jovanović i Milan Gajić i samo je pitanje vremena kada će I oni obući dres najjače selekcije.

Srbija definitivno ima lepu reprezentativnu budućnost, a hrabar izbor i odluka selektora Mladena Krstajića da na Mundijal povede i “zlatne orliće”  samo će da ubrza proces njihovoh definitivnog sazrevanja.

 

Uz podsećanje na tim koji je savladao sastav u kome su bili Danilo, Gabrijel Žezus, Giljerme, Žorž…i slike koje govore vise od reči, jer nikada srpska prestonica nije dočekala svoje heroje kao u danu kada su se na balkon gradske skupštine popeli svetski prvaci sa Novog Zelanda.

STRELCI: 1:0 Mandić 70, 1:1 Pereira 73. 2:1 Maksimović 118.

SRBIJA: Rajković, Gajić, Antonov, Zdjelar, Veljković, Babić, Šaponjić (Ilić 95), Maksimović, Mandić (Gaćinović 75), Živković, S. Milinković-Savić (Jovanović 82).

BRAZIL: Žean, Žoao Pedro, Lukao, Marlon, Danilo, Giljerme, Bošilija (Pereira 65), Gabrijel Žezus (Alef 90), Žorž, Jaja (Malkolm 74), Žean Karlos.