Intervju

PROMOCIJA | NIKOLA LAZETIĆ, DIREKTOR MLAĐIH REPREZENTATIVNIH SELEKCIJA FSS

08.12.2020.

Bivši istaknuti državni reprezentativac, Nikola Lazetić, imenovan je za direktora mlađih reprezentativnih selekcija FSS. Tim povodom i razgovor sa nekadašnjim igračem koji je ostvario lepu karijeru u mnogim velikim klubovima Srbije, Turske, Italije…

Danas ste zvanično potpisali ugovor sa FSS, šta će biti Vaša konkretna zaduženja i koji su to aspekti Saveza na kojima najviše možete da doprinesete svojim znanjem i iskustvom?

„Da, tačno je. Danas sam zvanično postao deo Fudbalskog saveza Srbije i mnogo mi je drago zbog toga. Ja sam jedan od onih igrača koji je prošao apsolutno sve reprezentativne selekcije, od pionira do A tima. Nadam se da ću svojim iskustvom da pomognem da mlađe kategorije napreduju i da budu na mestu koje im pripada“

Imate fenomenalnu karijeru iza sebe, sarađivali ste sa vrhunskim stručnjacima na svim poljima, od koga ste najviše naučili kada je reč o poslu fudbalskog funkcionera?

„Hvala na komplimentima, imao sam stvarno dobru karijeru. Mnogo sam zadovoljan svime što sam postigao i kako se razvijalo od trenutka kada sam počeo da se bavim profesionalnim fudbalom pa do povlačenja sa terena. Sada je došao trenutak da svoje bogato iskustvo i neka svoja fudbalska ubeđenja stavim u službu Saveza i da mnoge stvari koje sam naučio u igračkoj karijeri implementiram na novom radnom mestu i doprinesem daljem razvoju srpskog fudbala. Ne bih nikoga posebno isticao, radio sam zaista sa velikim i priznatim stručnjacima, imao sam mnogo dobrih trenera, sportskih direktora i ostalih fudbalskih radnika od kojih sam imao šta da naučim“.

 

Kakvu saradnju očekujete sa rukovodstvom Saveza, predsednikom Kokezom i da li ste već izneli neke ideje za koje mislite da će unaprediti rad naše fudbalske organizacije?

„Sama činjenica da sam potpisao ugovor govori o tome da očekujem odličnu saradnju. Sigurno je da ćemo neke stvari promeniti. Želimo da FSS napreduje i da se mladi fudbaleri edukuju na svim poljima, ne samo fudbalskim. Normalno je da imam neke svoje ideje i sigurno ću ih predočiti ljudima koji su iznad mene po funkciji, nadam se da ćemo zajedničkim snagama napredovati u svakom smislu te reči“.

Prokomentarišite žreb za Svetsko prvenstvo, kako Vam se čini grupa u kojoj su pored evropskog šampiona Portugala, još i reprezentacije Republike Irske, Luksemburga i Azerbejdžana?

„Zadovoljan sam ishodom žreba. Mogao je da bude i mnogo teži, ali isto tako je iz nekog šešira mogao da se izvuče i lakši protivnik. U svakom slučaju, lepo je da znamo da na papiru imamo realne šanse za plasman na Svetsko prvenstvo. Bitno jed a u kvalifikacije uđemo veoma ambiciozno i da se nadamo najboljem mogućem ishodu. Veliki sam optimista po pitanju novog kvalifikacionog ciklusa“.

Vaša generacija se opekla u toj utakmici sa Azerbejdžanom, hoćete li skrenuti pažnju svima u reprezentaciji koliko mečevi sa autsjderom mogu da budu nezgodni i komplikovani ako se ne shvate na pravi način?

„To je najbolji dokaz da papir ne igra neku važnu ulogu u savremenom fudbalu. Favoriti moraju na terenu da opravdaju taj epitet i ne smeju nijednog trenutka da se opuste ili potcene protivnika. Utakmice se dobijaju uz mnogo želje i htenja i niko ne sme sebe unapred da proglasi pobednikom. Mi smo imali jako neprijatno iskustvo u utakmici sa Azerbejdžanom u Podgorici. Dao sam gol, vodili smo 2:0 i nismo uspeli da pobedimo. Skupo smo platili taj i to iskustvo jer smo nerešenim rezultatom izgubili ključne bodove u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo. Nadam sa da ću i ja i većina igrača koji su prošli kroz tu situaciju imati priliku da aktuelnim reprezentativcima skrenemo pažnju na zamke koje ih očekuju u duelima protiv Azerbejdžana. Siguran sam da će oni to iskoristiti na najbolji način“

Sarađivaćete sa zamenikom predsednika Markom Pantelićem i sportskim direktorom Saveza na polju mlađih reprezentativnih selekcija… tu je urađeno mnogo pozitivnih stvari u proteklom periodu (veliki broj naše dece iz inostranstva evidentirano i regrutovano u reprezentaciju Srbije)… ima li tu prostora za još neke pomake i šta planirate da preduzmete?

„Slažem se da je urađeno dosta toga dobrog po pitanju komunikacije sa decom iz dijaspore i njihovog uključivanja u rad sa našim selekcijama. Sa Pantelićem i Matijaševićem sam dugo igrao fudbal, odrasli smo zajedno, delili dobre i loše stvari… Razumemo se odlično i nadam se da ćemo uraditi još puno toga da se neke stvari unaprede i da svi zajedno rastemo i kao Savez, ali i mi lično kao sportski radnici i prijatelji“.