A selekcija

PODRŠKA ZA ORLOVE U BUDIMPEŠTI | ZAGRLJAJI, OSMESI PRIJATELJA, DEJAN STANKOVIĆ UZ DRAGANA STOJKOVIĆA I SRBIJU

13.10.2023.

Kakva podrška za Orlove u Budimpešti. Odmah nakon zvaničnog treninga koji je održan na ‘Puškaš Areni’, ekspediciju Srbije u hotelu Hilton posetio je nekadašnji kapiten naše reprezentacije i aktuelni trener Ferencvaroša Dejan Stanković. Zagrljaji, osmesi, zajednička fotografija sa Draganom Stojkovićem i neizbežno pitanje, može li Srbija konačno na Evropsko prvenstvo:

– Naravno da može. Sutra je prava meč-lopta. Imamo ozbiljan kvalitet da bi stvari tako lako prepustili slučaju. Imamo Piksija na funkciji selektora i strašno talentovane igrače koji su uvek kada je trebalo pokazali ko su i šta su. Od sveg srca im želim sve najbolje i u subotu uveče samo na pobedu – jasna je poruka čoveka koji je 102 puta oblačio dres sa državnim grbom i branio boje tri nacionalna (Jugoslavije, SCG i Srbije) na tri Svetska i jednom Evropskom prvenstvu.
– Dugo se čeka plasman na Evropsko prvenstvo, ne mogu da verujem da je prošlo 24 godine od Belgije i Holandije. Uvek nas je neki splet okolnosti udaljavao od završnog turnira, neki neplanirani kiksevi protiv autsajdera u grupi. Istorija je tu da se piše i koriguje, imamo sada šansu da ispišemo nešto novo.
Mesec dana na klupi Ferencvaroša je sasvim dovoljno da iskusno trenersko oko skenira prednosti i mane mađarskog nacionalnog tima.
– Slažem se sa vama da su Mađari izuzetno dobra i organizovana reprezentacija. Na čelu sa Markom Rosijem izgledaju dosta čvrsto, dobili su na stabilnosti i karakteru. Svejedno da li se brane ili napadaju, u svakom trenutku znaju šta rade i šta je čiji zadatak. Varga je klasičan ‘target-men’, onaj pravi špic koji je veoma zahtevan za čuvanje. Od mojih igrača iz Ferencvaroša, tu je još Botka koji se vratio iz povrede i ponovo je u konkurenciji za sastav. I naravno, golman Dibuš koji je u Beogradu pokazao sve svoje kvalitete. Izostanak Orbana je svakako veliki hendikep, jer je reč o momku koji nosi njihovu igru u defanzivi i drži sve pod kontrolom, ključevi odbrane su bili u njegovim rukama. To je prednost za našu reprezentaciju – kaže Stanković i podseća da su Mađari napravili ogroman iskorak u poslednjih nekoliko godina:
– Idu nekim svojim putem koji apsolutno daje rezultate. Ulažu velika sredstva u infrastrukturu i razvoj fudbala na svim nivoima, to sam lako mogao da primetim u ovih mesec dana. Ali da se vratimo na utakmicu u subotu, nemam ni najmanju dilemu, Srbija ima sve argumente da napadne tri boda.
Poznate su Dejanove simpatije prema fudbalskoj klasi Dragana Stojkovića i čuvena izjava da mu je bilo neprijatno kada je baš na tom Evropskom prvenstvu 2000. godine, neočekivano dobio mesto u startnoj postavi na prvoj utakmici protiv Slovenije umesto kapitena i neprikosnovenog lidera reprezentacije:

– Mi smo mnogo više od bivših saigrača i običnih prijatelja. Ne znam više ni kako da ga zovem: ‘kep’ (kapiten), selektore ili ‘prezidente’ (predsednik). Pošto mi je u jednom momentu bio i predsednik u Savezu. Verujem u Piksija. Trenutno je na funkciji na kojoj jednostavno moraš da se saživiš sa pritiskom. Dres Srbije je veoma težak, biti selektor jako odgovorna i časna funkcija koja se brani svim silama. Iskreno, ne bih se u ovom trenutku menjao sa Piksijem, ali mi je drago što ga vidim staloženog i koncentrisanog. Nema razloga za brigu, drži on to sve pod kontrolom –  zaključio je Dejan Stanković.