A selekcija

ORLOVI U MOSKVI | KONFERENCIJA ZA MEDIJE SELEKTORA DRAGANA STOJKOVIĆA I KAPITENA DUŠANA TADIĆA, ZAHVALNOST PREDRAGA MIJATOVIĆA (VIDEO)

20.03.2024.

Reprezentacija Srbije ima u četvrtak u Moskvi prvu od dve martovske provere za ono što Orlove očekuje u junu na Prvenstvu Evrope u Nemačkoj. Dan pre meča sa Rusijom, selektor Dragan Stojković i kapiten Dušan Tadić odgovarali su na pitanja medija…

-Saznali smo posle žreba za Evropskg prvenstvo da ćemo gostovati u Rusiji i nismo imali sumnje, prihvatili smo poziv ruske fudbalske federacije da igramo meč. Dočekani smo najnormalnije, leteli smo avionom od Beograda do Moskve, sleteli, došli u hotel i sve dalje kako program nalaže. Ništa spektakularno, sve je pod kontrolom. Želimo sutrašnji meč da odigramo najbolje što možemo – rekao je selektor Dragan Stojković.- Ono što smo mogli da vidimo to je da selektor Karpin forsira jedan moderan stil fudbala u sistemu 4-3-3 i pretpostavljam da po tom pitanju ništa neće menjati. Očekuje nas teška utakmica u svakom slučaju, trudićemo se da se pripremimo najbolje što možemo i da neke naše varijante, u taktičkom smislu, isprobamo u ovom meču. Rusija je veoma kvalitetna selekcija sa nekoliko zaista izvanrednih igrača i ovo je pravi test, bez obzira što se radi o prijateljskom meču. Na koga nas Rusi podsećaju? Pre bih rekao na Engleze i možda Dansku, jer Slovenija ne igra u tom sistemu.

Kapiten Dušan Tadić je govorio o ruskoj selekciji…

-Pogledali smo video snimke reprezentacije Rusije. Radi se o izuzetno dobroj timskoj ekipi, naravno  sa nekim individualnim kvalitetom, kao što ga ima Golovin i još nekoliko igrača. Nisu dugo imali utakmicu protiv jakog protivnika, vidi se da su željni dokazivanja,  biće silno motivisani da to i pokažu. Očekuje nas izuzetno dobra provera i jedva čekamo, kao i oni, da izađemo na teren – istakao je Dušan Tadić.

TADIĆ O NASTAVKU SARADNJE SA SELEKTOROM, STOJKOVIĆ O KAPITENU SRBIJE

Novinare je zanimalo koliko kapitenu Tadiću i igračima znači to što će nastaviti saradnju sa selektorom Draganom Stojkovićem i posle Evropskog prvenstva?

-Iskreno, puno nam znači. Navikli smo na selektora Stojkovića, zajedno smo ostvarili neke ciljeve, plasman na Svetsko, zatim i na Evropsko prvenstvo, plasman u A diviziju Lige nacija. Napravili smo neke neverovatne stvari zajedno, navikli se i srodili jedni s drugima, mnogo smo srećni zbog toga, igrači dolaze nasmejani, jedva čekaju okupljanje i želimo da budemo još bolji, zajedno da koračamo napred. Mislim da je to jedan logičan splet  događaja i to smo svi očekivali – rekao je Dušan Tadić, a selektor Dragan Stojković uzvratio je kapitenu lepim rečima.- Dušan i ja smo zajedno već dva ciklusa, ali daleko od toga da mi je dosadio. Biće verovatno još jedan. Reč je o sjajnom momku, lideru reprezentacije. A o igračkim kvalitetima izlišno je trošiti reči. U suprotnom, ne bi toliko dugo igrao na vrhunskom nivou. Pravi je kapiten, primer novajlijama koje tek postaju deo nacionalnog tima. Ovo će mu biti 105. nastup za Srbiju i nalazi se na korak od rekorda i ulaska u istoriju. Ništa to nije slučajno.

SELEKTOR O KOLEGI KARPINU I PRIJATELJU MIJATOVIĆU

Selektor Rusije Valerij Karpin dugo je bio saigrač u Selti Goranu Đoroviću, asistentu selektora Dragana Stojkovića. Novinare je zanimalo mišljenje Stojkovića o kolegi sa ruske klupe, ali i Predragu Mijatoviću, legendarnom asu koji je došao u Moskvu da posmatra meč Rusija – Srbija.

-Drago mi je kad velika igračka imena da su sada u trenerskim vodama. Karpin je veliko ime, ostavio je veliki trag u Evropi, pogotovo u Španiji…veliki je prijatelj Đorovića,  koji mi je rekao da su veliki prijatelji, da je divan čovek. Drago mi je zbog toga. A tu je i Predrag Mijatović, on će biti naš specijalni gost. Takođe veliko evropsko ime, bivši igrač Real Madrida, o njegovoj karijeri da ne govorim. Biće to dobra utakmica sa puno važnih ljudi i mislim da će svi moći da uživaju u onome što će videti – ne ostavlja dilemu Dragan Stojković.

PREDRAG MIJATOVIĆ: HVALA FUDBALSKOM SAVEZU SRBIJE

Bivši reprezentativac Jugoslavije i legendarni as Partizana, Valensije, Real Madrida…, veliki prijatelj selektora Dragana Stojkovića, Predrag Mijatović, specijalni je gost FSS na meču u Moskvi. Pre poslednjeg treninga Orlova, zahvalio se na lepom gestu FSS…