A selekcija

ORLOVI U DABLINU | KONFERENCIJA ZA MEDIJE SELEKTORA DRAGANA STOJKOVIĆA

06.09.2021.

Kao što se očekivalo, prvo pitanje selektoru Draganu Stojkoviću na zvaničnoj konferenciji za medije u Dablinu odnosilo se na trenutno zdravstveno stanje Aleksandra Mitrovića.
”Još uvek ne znamo da li će igrati sutra. Imamo još jedan dan, sačekaćemo i doneti odluku. Ako se bude dobro osećao i ako se doktor bude složio, konkurisaće za tim. Ali imajući u vidu prirodu njegove povrede, vrlo je neizvesno hoće li igrati”.
Novinar iz Irske se nadovezao sa pitanjem zašto Mitrović u poslednje vreme pruža tako dobre partije u dresu nacionalnog tima:
”Zato što sam ja dobar. Konačno je našao dobrog trenera” – našalio se Stojković, pa nastavio –  ”Definitivno se radi o velikom profesionalcu, uvek je veoma koncentrisan na svoj posao, radi za tim i to je njegov najvažniji kvalitet. Naravno, snalazi se fenomenalno u protivničkom šesnaestercu, njegova posvećenost fudbalu je apsolutno čudesna”.
Mitrović je sa ostalim igračima odradio zvanični trening na stadionu Aviva, za razliku od Matije Nastasića koji ima problem sa povredom i nije trenirao.
Selektor Srbije je rekao da gostovanje u Dablinu nije lako ni za jednu reprezentaciju, ali je njegov tim u svakom slučaju došao po nova tri boda.
”Želimo da pobedimo, ali je za mene još važniji način na koji ćemo to da učinimo. Dakle, stil igre. Prioritet je da igramo lep fudbal, da nastavimo sa napadačkom igrom kao na prethodnim utakmicama. Znamo da će biti veoma teška utakmica, ali daćemo sve od sebe da osvojimo nova tri boda i da napravimo još jedan korak ka Svetskom prvenstvu. Poznat mi je mentalitet Republike Irske, to je ekipa koja nikada ne odustaje od svog cilja. Veoma su koncentrisani, ozbiljni, respektuju taktičke zamisli svog selektora. Sprovode do tančina sve ono što pripreme pre utakmice i mogu da naprave mnogo problema. Sada žele da dokažu da zaslužuju više bodova nego što ih imaju u dosadašnjem toku kvalifikacija. Ali suština je da mi sutra budemo na našem nivou i neće biti bojazni za konačan rezultat”.
Selektora Srbije raduje činjenica da reprezentativci Srbije bez problema prihvataju njegovu fudbalsku filozofiju.
”Nismo puno slavili posle Luksemburga. Odmah smo se okrenuli i fokusirali na narednog protivnika. Ako hoćemo da nastavimo naš san o Kataru 2022, moramo da pobedimo u Dablinu”.
Jedno pitanje irskih novinara se odnosilo i na kvalitete Dušana Tadića.
”On je veoma kvalitetan igrač. Zato sam ga i odredio za kapitena. Reč je o lideru Ajaksa i veoma bitnom igraču za našu reprezentaciju, Ja sam trener koji voli tehnički fudbal, a o Dušanovoj tehnici ne treba trošiti reči. Nadam se da će nastaviti sa ovakvom igrom i da će i dalje doprinositi pobedama Srbije”.