Vesti

ODATA POSLEDNJA POŠTA LEGENDARNOM GOLMANU MILUTINU ŠOŠKIĆU | ČOVEK ČIJE IME ZA ŽIVOTA POSTANE SINONIM ZA PROFESIJU KOJOM SE BAVIO, ZASLUŽUJE MESTO MEĐU BESMRTNIMA

01.09.2022.
U prisustvu članova porodice, prijatelja, brojnih kolega i poštovalaca lika i dela jednog od najboljih golmana u istoriji našeg fudbala, u Skupštini grada Beograda odata je poslednja pošta bivšem golmanu Partizana i naše reprezentacije Milutinu Šoškiću.
Pored predsednika Fudbalskog kluba Partizan Milorada Vučelića i generalnog sekretara JSD Partizan Milana Obućine, od legendarnog Šoleta se oprostio i zamenik predsednika Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković:
„Dragi Šole, kada u Srbiji neko izgovori ‘GOLMAN’, prva asocijacija je Milutin Šoškić. Čovek čije ime za života postane sinonim za profesiju kojom se bavio, zaslužuje mesto među besmrtnima.
Za mene lično, bio si više od golmana. Bio si mi pre svega idol, fudbalska veličina koja je u velikoj meri usmerila moju igračku i trenersku karijeru. Zavoleo sam fudbal zahvaljujući fenomenalnoj generaciji jugoslovenske reprezentacije koja je sa tobom na čelu zadivila Evropu i svet leta gospodnjeg 1960. godine. Pobeda protiv Francuske usred Pariza, za srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu, a nedugo zatim i trijumfalan pohod do zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Rimu. Za sve anale i fudbalsku antologiju. Dve godine kasnije, svi smo znali pesmicu „Šoškić – Durković, Jusufi – Radaković, Marković, Popović – Kovačević, Šekularac, Jerković, Galić i Skoblar“. Jedanaest veličanstvenih sa Mundijala u Čileu, gde se Jugoslavija našla među četiri najbolje reprezentacije na svetu.
Gledao sam, navijao i divio se ‘Partizanovim bebama’ koje si upravo ti, svojom klasom, golmanskim znanjem i harizmom, predvodio do finala Kupa evropskih šampiona 1966. godine. Ne postoji fudbaler iz te generacije crno-belih koji mi nije rekao da najveće zasluge za ovaj istorijski rezultat pripadaju Milutinu Šoškiću. Tvoje vazdušne duele i bravurozne intervencije na Old Trafordu u polufinalu protiv Mančester junajteda, ljudi i dan danas porede sa remek-delom fudbalske umetnosti. Doživeo sam kasnije da mi baš taj umetnik u golmanskim rukavicama bude mentor na početku trenerske karijere. Nisam se uplašio kada je Miloš otišao u Savez, jer sam znao da ću u tebi imati sjajnog saradnika i vrhunskog učitelja. Svi smo mi ovde privremeno, svi smo prolazni, ali ono što ostaje posle nas, jesu dela u kojima se ogleda dragocenost svakog života.
Dragi Šole,
tvoja dela su večna i ostaćeš zauvek u našim srcima.
Neka ti je večna slava i HVALA!“
Komemoraciji Milutinu Šoškiću pored rukovodstva Partizana, kompletnog stručnog štaba na čelu sa Gordanom Petrićem, čelnika FSS Nenada Bjekovića i Jovana Šurbatovića, predsednika Crvene zvezde Svetozara Mijailovića, prisustvovali su i Ivica Dačić, Branko Ružić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.
Bilo je tu još mnogo poznatih imena srpskog fudbala poput Ivana Ćurkovića, Mustafe Hasanagića, Lazara Radovića, Radmila Ivančevića, Radeta Zalada, Alberta Nađa, Ljubiše Tumbakovića, Dževada Prekazija, Dušana Maravića, Dobrivoja Tanasijevića, Stanislava Karasija, Dušana Savića, Gorana Čumića, Darka Tešovića i mnogih drugih.

Sahrana Milutina Šoškića obaviće se u 14 časova u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.