VAR

OBJAŠNJENJE U VEZI SA KORIŠĆENJEM VAR TEHNOLOGIJE (VIDEO)

22.07.2021.

Posle mečeva 1. kola Linglong Tire Super lige Srbije na kojima je premijerno korišćena video-tehnologija, VAR instruktor Igor Radojčić objasnio je na konkretnim primerima kako je funkcionisala saradnja glavnih arbitara sa kolegama iz VAR sobe u Staroj Pazovi.

U skladu sa VAR protokolom, VAR sudija je član sudijskog tima sa nezavisnim pristupom video-snimku utakmice koji može pomoći sudiji samo u slučaju „jasne i očigledne greške“ ili „propuštenog ozbiljnog incidenta“, a koji se odnose na sledeće situacije:

a.​ Pogodak / nema pogotka

b.​ Kazneni udarac / Nema kaznenog udarca

c.​ Direktan crveni karton (ne drugi žuti karton/opomena)

d.​ Pogrešan identitet (kada sudija pokaže žuti karton ili isključi pogrešnog igrača ekipe koja je načinila prekršaj)

Sudija može dobiti video-pomoć VAR sudija samo u slučajevima koji se odnose na četiri kategorije odluka/incidenata koji utiču na ishod utakmice. U svim tim situacijama, VAR-sistem upotrebljava se isključivo nakon što je sudija doneo (prvobitnu) odluku (uključujući onu o dozvoli nastavka igre), ili kada članovi sudijskog tima propuste/ne vide ozbiljan incident.

Prvobitna odluka sudije neće biti promenjena, osim ukoliko je došlo do „jasne i očigledne greške“ (uključujući bilo koju odluku koju je sudija bazirao na informacijama dobijenim od bilo kog drugog člana sudijskog tima, npr. ofsajd). VAR sudija će intervenisati samo ukoliko snimak koji se koristi prilikom analize nedvosmisleno pokaže da je došlo do „jasne i očigledne greške“.

Klip 1 – sudija na terenu donosi ispravnu odluku, VAR sudija analizira snimak i za veoma kratko vreme obaveštava sudiju da može da nastavi igru.


Klip 2 –  
sudije na terenu donose ispravnu odluku, VAR sudija koristi sve raspoložive snimke kako bi proverio da li je lopta, eventualno, prešla gol liniju. Samo u slučaju da, na osnovu snimka, postoji jasan i očigledan dokaz da je cela lopta prešla gol liniju VAR bi intervenisao. Dobra saradnja sudije i VAR sudije i ispravna primena VAR protokola.

Video klipovi su napravljeni u skladu sa VAR protokolom: glavna kamera, zatim podeljeni ekran (snimci koje analizira VAR) i na kraju snimak iz VAR sobe.