A selekcija

MILAN OBRADOVIĆ I FILIP KOSTIĆ IZ SVETLOGORSKA

15.06.2018.

Reprezentacija Srbije odradila je poslednji trening u svojoj ruskoj bazi Svetlogorsku pred polazak u Samaru gde je 17.juna od 14,00 (po srednjeevropskom vremenu) očekuje premijerni duel na Mundijalu protiv Kostarike. Pred predstavnicima medija danas su bili pomoćnik selektora Mladena Krstajića, Milan Obradović, i Filip Kostić, jedan od aduta u mečevima koji nas očekuju na samitu najboljih selekcija sveta.

-Ne bih nikog da izdvajam, ali eto Filip sedi pored mene, pa mogu da ga pohvalim, kao i sve ostale reprezentativce na pristupu, ponašanju. Da nema kvalitet koji poseduje ne bi ni bio ovde. Jedan je od igrača koji može da napravi razliku. Radom se dokazuje svaki dan i ostaje da na utakmicama koje su isped nas potvrdi veliki kvalitet – uvodne su reči Milana Obradovića na pitanje o kvalitetima Filipa Kostića.

Kostarika je prvi rival, Milan Obradović ne krije da je stručni štab obavio detaljnu analizu i pripremu meča…

-Moramo pre svega da budemo skoncentrisani svih 90 minuta, ne sme biti praznog hoda u igri. Moramo u svakom trenutku da znamo šta hoćemo, da imamo kontrolu igre.

Više puta članovi stručnog štaba i igrači govorili su o tome koliko sam događaj u Rusiji ima značaja za njih…

-Svako od nas oseća neke leptiriće – kaže uz osmeh Milan Obradović.- San svakog igrača je da bude akter jednog ovakvog događaja.To je jasno kao dan, ja kao fudbaler nisam bio učesnik Mundijala, a sama atmosfera i organizacija, ambijent koji je prisututan, donosi vam neki prijatan osećaj. Drago mi je da sada kao trener sve ovo mogu da doživim. Pogotovo što se sve dešava u zemlji u kojoj sam proveo lepe tri godine kao igrač.

Milan Obradović ima reprezentativnog staža i kao igrač, dovoljno za pitanje koje se oodnosi na savete defanzivcima Srbije…

-Razgovaramo naravno, delim neko moje iskustvo sa njima. Nikola Milenković je mlad, ima iza sebe dobru sezonu u jakoj ligi, ostali su uglavnom veoma iskusni igrači, momci koji su mnogo toga prošli u svojim karijerama. Svaka priča pomogne. Najvažnije je da znaju šta treba da rade i da to ostvare na najbolji način.

A jedan od saveta svako se odnosi na prekršaje…

-Zagovornik sam fer pleja, uostalom FIFA nam je jasno stavila do znanja da se svaka utakmica snima sa 33 kamere, tako da sve može da se vidi, igra zaustavi. Igrači imaju uputstva, upoznati su sa svim detaljima. Oštrija igra, dakle, može da se sankcioniše i kada akcija prođe.

I jedan osvrt na minula dva Svetska prvenstva na kojima je naše reprezentacija učestvovala a na kojima smo okončali takmičenje već posle mečeva u grupi. Interesantno je da smo na startu prvenstva u Nemačkoj, a zatim i u Južnoj Africi, izgubili mečeve protiv Holandije, odnosno Gane…

-Bile su to neke druge države, drugi timovi, drugi igrači,treneri…Ja bih u odgovoru na ovo pitanje krenuo prvo od atmosfere. Mnogi igrači koji su bili sa nama a koji su učestvovali na velikim takmičenjima, govore kako nikada nisu videli ovakvu atmosferu među igračima. Energiju koju imaju, onu pozitivnu, energiju koju prenose na sve oko sebe.I upravo je to veoma bitan faktor na putu do dobrog rezultata – ne ostavlja dilemu Milan Obradović.

Filip Kostić je odigrao dobar meč protiv Bolivije, uputio mngo udaraca posle kojih je lopta prolazila tik pored stative. Možda mu se sve vrati u meču sa Kostarikom. Ugavnom, kako bi glasio idealan scenario za Kostića…

-Idealno bi bilo da mi pobedimo a ja postignem gol ili imam asistenciju. Svesni smo, ipak, da će nam biti jako teško, Kostarika je veoma čvrsta ekipa. Mi opet moramo biti skoncentrisani sve vreme, jaki kao tim. Mnogo nam toga zavisi od ove utakmice, prva je i svakako najvažnija.Ukoliko pobedimo napravili bismo ogroman korak ka nokaut fazi.

Protiv Bolivije nije imao sreće, kvalifikacije smo počeli njegovim golom, a bilo bi dobro da i na Prvenstvu sveta prvi otključa bravu…

-Ko to ne bi poželeo…

Očekuje se da Srbija ima podršku na tribinama Samara Arene, a Filip Kostić bbi voleo da bude što više Kragujevčana…

-Imamo informaciju da su navijači iz Kostarike kupili više ulaznica, ali verujem da će mnogo ljudi biti uz nas. Znam da ulaznice nisu jeftine, ali voleo bih da osetimo podršku sa tribina. Biće tu moja porodica, biće Kragujevčana…

Igrači jedva čekaju početak meča sa Kostarikom, kakav je osećaj Filipa Kostića, ne krije da ima tremu…

-Uvek imam tremu, onu pozitivnu. Imaću je i sada, ali brzo ću je prevazići, biti maksimalno skoncentrisan na dešavanja na terenu – ne ostavlja dilemu Filip Kostić.

Ruske novinare znamalo je kako se naša reprezentacija oseća u Rusiji, da li su igrači i stručni štab ispratili pobedu ruske reprezentacije na startu šampionata…

-Čestitao bih  Rusiji na pobedi i poželeo da makar jedan deo njihovih navijača bude uz nas. Hvala i veoma ljubaznom osoblju u hotelu, ali u svuda gde se krećemo, na fantastičnom prijemu i organizaciji. Zaista je sve na veoma visokom nivou – zaključio je Milan Obradović.