A selekcija

LIGA NACIJA:MLADEN KRSTAJIĆ SAOPŠTIO SPISAK IGRAČA ZA MEČEVE PROTIV LITVANIJE I RUMUNIJE

22.08.2018.

Selektor reprezentacije Srbije Mladen Krstajić pozvao je 23 igrača za uvodne mečeve u Ligi nacija, protiv Litvanije u Viljnusu (7. septembar – 20,45) i Rumunije u Beogradu (10.septembar – 20,45).

Mladen Krstajić biće na raspolaganju predstavnicima medija prvog dana okupljanja najboljeg državnog tima, 3. septembra u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Posle septembarskih duela, Srbiju očekuju dva gostovanja, Crnoj Gori 11.oktobra i tri dana kasnije Rumuniji. U novembru bićemo domaćini Crnoj Gori, a zatim i Litvaniji.Termini su 17. i 20.novembar.

 

UEFA LIGA NACIJA

UEFA Ligu nacija igraće 55 reprezentacija, koje su podeljene u četiri lige (A, B, C, D). U Ligi A ima 12 reprezentacija, u Ligi B isto 12, u Ligi C 15 i u Ligi D 16 selekcija.  Svaka liga ima po četiri grupe (1, 2, 3, 4). U Ligi A i Ligi B biće četiri grupe po tri ekipe, u Ligi C biće jedna grupa sa tri i tri grupe sa po četiri ekipe, dok će u Ligi D biti četiri grupe sa po četiri ekipe.

Utakmice u grupama igraće se u septembru, oktobru i novembru 2018. godine. Pobednici grupa u Ligi A igraće plej-of u junu 2019. godine (polufinale, borba za 3. mesto, finale) i tada će biti poznat pobednik Lige nacija.  Pobednici grupa u ligama B, C i D prelaže u višu ligu, dok ekipe koje zauzmu poslednje mesto u svojim grupama u ligama A, B i C ispadaju u nižu ligu.  Svi pobednici grupa 1, 2, 3, 4 u ligama A, B, C i D idu u plej-of za Evro, što znači da će se igrati četiri plej-ofa sa po četiri tima, i oni će imati priliku da se bore za mesto na Evropskom prvenstvu 2020. godine, Naravno, ukoliko to ne uspeju da ostvare kroz kvalifikacije za EURO, koje će se igrati u istom formatu kao i do sada.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. počinju u martu 2019. godine i u martu, junu, septembru, oktobru i novembru 2019. godine biće po dva termina za odigravanje utakmica. Reprezentacije će biti razvrstane, kao i do sada, u 10 grupa od po pet i šest reprezentacija, a po dve prvoplasirane ekipe plasiraće se direktno na Evropsko prvenstvo (ukupno 20 reprezentacija). Preostala četiri mesta popuniće se nakon plej-ofa Lige nacija.