A selekcija

LIGA B NACIJA | VIDEO-KONFERENCIJA PRED MEČ SA TURSKOM SELEKTORA LJUBIŠE TUMBAKOVIĆA I MARKA DMITROVIĆA (VIDEO)

05.09.2020.

Ovde možete da preuzmete link sa detaljima poslednjeg treninga: https://we.tl/t-T0Y4mEd6GE

Reprezentacija Srbije u nedelju, 6. septembra igra drugi meč u Ligi B nacija protiv Turske na stadionu „Rajko Mitić“, a na poslednjoj video-konferenciji pred meč, bili su selektor Ljubiša Tumbaković i golman Marko Dmitrović.

Meč sa Rusijom je pokazao da ova ekipa ima resurse za napredak, da li će biti nekih promena za meč sa Turskom?

-Polkušavamo da prilagodimo kvalitet igrača nekom rasporedu na terenu i jedan od tih detalja je karakterističan za promenu rasporeda pojedinaca. I za utakmicu protiv Turske nećemo praviti neka velika pomeranja, ali će biti malih izmena – rekao je selektor Tumbaković.

Da li ste iznenađeni porazom Turske od Mađarske?

-Iskren da budem, malo sam iznenađen, ali ne toliko, jer pratimo i Mađarsku koja ima jako dobru reprezentaciju. Selektor Turske je malo „potcenio“ selekciju Mađarske i sigurno da će u Beogradu igrati sa daleko jačim sastavom.

Možemo li da očekujemo utakmicu bez primljenog gola?

-Sve ćemo učiniti da to svedemo na neki minimum, ali način igre i želja da postignemo gol više ima uticaja…

Koliko je važan pozitivan rezultat zbog atmosfere i put u Oslo?

-Sve ćemo učiniti da napravimo jedan ambijent da nam sve bude kvalitetnije pred taj odlazak u Oslo.

Koliko se sistem sa tri defanzivca razmatra kao dugoročno opredeljenje?

-Ja to zovem rasporedom igrača na terenu i uvek je prilagođen igračima koje imamo, težićemo da napravi stabilnu ekipu, da u ovom rasporedu to rezultira, a profil igrača ćemo birati po načinu igre koji želimo da sprovedemo.

Koliko ste zadovoljni tandemom Milinković Savić – Tadić…

-Oni ne igraju prvi put zajedno i vrlo sam zadovoljan, bilo je tu oscilacija ali to je refleksija njihovog trenutnog fizičkog stanja.

Poslednja šansa da Srbija igra sa dva napadača je meč sa Turskom?

-Igraćemo po modelu koji smo postavili, a ko će se pojaviti to je stvar selektora i stručnog štaba.

Duel  Srbija – Turska je meč dva ranjena lava…

-Onaj ko bude hrabriji i agresivniji on će verovatno biti i bolji.

Protiv Rusije smo imali 10 igrača koji igraju u prvih pet najjačih liga u Evropi, a izgubili smo od Rusije čiji igrači uglavnom igraju u domaćoj ligi. Šta je razlog tome?

-Svi ti igrači koji su igrali zajedno nemaju treninga koliko igrači ruske reprezentacije imaju utakmica u nogama. U poslednjih mesec dana ruski igrači su odigrali 12 utakmica i imali ko zna koliko treninga, a veliki broj naših igrača nisu imali nijednu utakmicu a vrlo malo treninga – rekao je Ljubiša Tumbaković.

 Marko Dmitrović je takođe bio iskren u odgovoru na pitanja…

Da li je igra iz prvog poluvremena u Moskvi model za igru u narednim utakmicama i da li protiv Turske možemo da očekujemo motivisanu Srbiju?

-Hrabru i motivisanu Srbiju treba očekivati uvek. Prvih pola sata je bilo veoma dobro, mnogi igrači nemaju još takmičarski ritam, mnogi su na početku priprema i imamo dovoljno vremena da podignemo formu. Kako formu, tako i fizičku spremu i mislim da će nam meč protiv Turske doneti već dosta pozitivnih stvari – kaže Marko Dmitrović.

Koliko poznajemo ekipu Turske i koje igrače bi izdojili?

Iskreno nismo još videli  neke detalje, ali znamo da su veoma kvalitetna selekcija i sigurno ćemo je analizirati. Imaju mnogo kvalitetnih igrača i ne bih nikoga izdvojio. Fokusirani smo na ono što mi treba da sprovedemo u delo i ako se to ostvari, rezultat neće izostati.

Da li je šut Karavajeva bio neodbranjiv?

-Ja sam previše samokritičan i mislim da je svaki šut odbranjiv, ali mislim da je udarac bio zaista dobar, pogodio je dalji ugao i sledeći put ću učiniti više kako bi i takav udarac odbranio.

Kolika je prednost domaći teren ako se igra bez publike?

-Prednost je bez obzira na sve, jer poznajemo uslove, igrali smo već u sličnom ambnijentu. Nedostajaće nam podrška, ali takva je situacija u svetu i za sve su ista pravila. U svakom slučaju igrati kod kuće je prednost bez obzira što nema publike.

Norveška i poraz od Austrije?

-Video sam golove, ali igrali su protiv kvalitetne selekcije Austrije i rezultat nije iznenađujući. Sada smo fokusirani na Tursku i Norveškom ćemo se baviti drugi put – rekao je Marko Dmitrović.