A selekcija

KONFERENCIJA ZA MEDIJE SELEKTORA DRAGANA STOJKOVIĆA | ZA MENE JE GRUPA NAJTEŽA, IDEMO KORAK PO KORAK, SVE DO CILJA I PLASMANA KOJI SVI ŽELIMO

20.03.2023.

Reprezentacija Srbije počela je pripreme za prva dva meča u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope. Orlove na startu očekuje duel sa Litvanijom, 24. marta na travi stadiona „Rajko Mitić“, a tri dana kasnije, sledi utakmica protiv Crne Gore u Podgorici. Od 17,00 izabranici selektora Dragana Stojkovića odradiće i prvi trening u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, a tačno u podne prvi čovek najboljeg nacionalnog tima govorio je na konferenciji za medije…

O spisku?

-Vas više interesuju oni kojih nema – rekao je uz osmeh selektor Dragan Stojković i nastavio.- Pa Španci nisu pozvali deset igrača sa SP pa nikom  njišta. Nalazimo se na novom početku. Naš cilj i prioritet je da budemo usčenici Evropskog prvenstva. I sve ćemo da uradimo da stignemo do cilja. Spisak je moja odluka iza koje ja stojim. Igrači znaju da sam otvoren i korektan, nema ljutnje, pratili smo formu, minutažu, sve segmente koji su bitni. Ovo si igrači koji su nam potrebni da izguramo ove dve utakmice. U planu je bio poziv golmanu Kovačeviću ali papirologija još nije završena. Najvažnije da smo postigli saglasnost da debituje za Srbiju. Marko Dmitrović nas je obavestio da neće više da igra za reprezentaciju, hoće da se posveti klupskim obavezama. Želim da mu se zahvalim na svemu u prethodne dve godine, pretpostavljam da ima želju da se bori za status u klubu. I nema ovde mesta za bilo kakve insinuacije. Nastavljamo dalje. Nekim igračima je nagrada za igre i dobili su poziv. Stojić primera radi. Setimo se našeg meča u SAD, svima pohvale, zato su neki zaslužili da budu ovde. Stefan mlađi Mitrović i Lučić? Oni su posle mog razgovora sa selektorom mlade selekcije Goranom Stevanovićem, prekomandovani da sada budu uz U21 ali računamo i na njih. Uglavnom svima su vrata A tima otvorena, a ja odlučujem ko će biti pozvan. To važi za sve igrače, pa i za one koji su bili a sada nisu sa A timom. To ne znači da u junu neće biti pozvani.

Izbor novog rukovodstva?

-Nisam se bavio izborima i to nije moj posao. Fokusiran sam na moj deo posla i želim da ga uradim najbolje što mogu. Bio sam na Skupštini, pokazao sam poštovanje prema organizaciji kakva je FSS. Lično mislim da je dobro što smo dobili rukovodstvo, sada ćemo imati stabilnu situaciju, da se zna ko je ko…Što se odnosa tiče sa predsednikom, nema nikakvih problema, bar sa moje strane, nismo bili u komunikaciji, ali to ne znači ništa. Uveren sam da ćemo imati podršku kako bi svi zajedno došli do uspeha. Očekujem, dakle, da sve bude u redu i da svako radi svoj posao. I to je to.

O žrebu?

-Ja dugujem izvinjenje našoj naciji za ta neka očekivanja koja su bila možda prenaglšena za SP i dugujem posebno izvinjenje onim ljudima koji su bili u Dohi. I koji su bili fantastični. Ne tražim opravdanja, ne tražim alibi, bilo je nekih pehova, ali sada moramo biti spremni, svesni da će svaka utakmica biti finale za Srbiju. Ne želimo da razočaramo, ne želimo da dovedemo u pitanju rezultat, od nas puno toga zavisi. Važno je da uđemo maksimalno skoncentrisani. Prvi korak je da pobedimo Litvaniju. Idemo korak po korak. Svi znamo da 24 godine nismo bili na Prvenstvu Evrope, zavrinjavajući podatak. Želimo tu tradiciju da srušimo. Dakle, da prvo pobedimo Litvaniju i onda da razmišljamo o narednom meču. Znamo gde smo grešili i šta treba da popravimo. Ta defanzivna slika da bude bolja, odgovornija. Ne mislim na individualnu odgovornost, nego timsku. Mi smo tim, tim koji napada i tim koji se brani. Verujem da smo na dobrom putu da rešimo sve te probleme. Nećemo, dakle, da pričamo o EP jer treba prvo da se kvalifikujemo.  Grupa je teška, neću dozvoliti da pričaju da je laka, jer u fudbalu nema lakih rivala. Za mene je najteža grupa. Jedino sa tim saznanjem možemo nešto da uradimo. Ako neko misli da je meč sa Litvanijom lak, onda smo u velikom problemu. Imamo večeras sastanak sa igračima, verujem da će da prime neke poruke i da će spremno ući u kvalifikacije.

Mladi igrači?

-Ne znam na koje mlade igrače mislite…Imamo ih mnogo. Ivan Ilić, pa Samardžić je mlad. Dobra stvar za nas, ubedili smo jednog takvog talenta da igra za nas. I svojim igrama da opravda očekivanja. Ali vreme će sve pokazati. Mnogo sam zadovoljan i sa grupom igrača iz naše lige koji su igrali protiv SAD. Poštujem taj njihov patriotizam i želju da se žrtvuju za svoju zemlju, u sportskom smislu. Njihov poziv predstavlja motiv za njih…Pominjali ste igrače kojih nema. Maksimović je već dokazan igrač, ne znači da ako ga sada nema da već u junu neće biti ponovo sa nama. To se odnosi na sve igrače.

Samardžić?

-Kontakt nije od juče, traje već duže vreme. Gledao sam još ranije Milan  – Udineze. Tada je neko pisao šta će selektor u Milanu, a ja sam gledao tada Samardžića. Posle smo imali još kontakata. Sa svoje strane sam učinio sve što sam mogao, razgovarao sa njim, sa roditeljima. Uz pomoć direktora Stojanovića uspeli smo. I drago mi je zbog svega. To je bila njihova odluka, ne može ništa na silu. Bajčetić? Sve što se dešavalo za jednog klinca od 18 godina nije malo. Obavo sam razgovor, ono što je važno, on nije spreman u ovom momentu da igra ni za Španiju ni za Srbiju. Previše je mnogo toga došlo na njegova leđa. Nećemo se predati, ni vršiti pritisak, na kraju će on doneti odluku za koga će igrati. Ali mislim da u ovom momentu nije spreman da igra ni za jednu selekciju.

Mitrović i isključenje?

-Video sam isto što i vi, šteta što se desilo, mislim da će pretrpeti sankcije. Naravano da je on svestan svega, dešavaju se takvi trenuci. A to da li je neko postigao gol ili nije, važno je da su svi zdravi. I da ne budemo u situaciji kao kada smo bili u Dohi. Za sada je sve u redu, pratili smo utakmice tokom vikenda i sinoć kada je završen Inter – Juve to je bilo to. Važno je da se niko ne žali na povredu.

Podrška navijača?

-Podrška je uvek potrebna. Znam da ste razočarani poslednjim rezultatima, ali okrećemo novi list. I da učinimo ono što smo uradili u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Na nama je da trčimo i damo svoj maksimum. Svako ko dođe na stadion mora da zna da su momci dali svoj maksimum. Poznajući ove igrače i njihov mentalitet, znam da su to igrači koji se nikad ne predaju, koji će za Srbiju dati sve. U Kataru su igrači pod injekcijama, dali sve. Da li treba da se plašimo? Treba svakoga, ali ne mislim na onaj strah koji će da vam okuje noge. Svaki meč je zahtevan, svaki meč za nas je finale i tako treba da se spremamo. Sve ekipe žele isto, prvo ili drugo mesto, svi će oni reći da su spremni da se bore za ta dva mesta.

Meč sa Crnom Gorom?

-Mi taj meč gledamo na sportski način, utakmica koja je samo jedna u nizu i koja je samo sledeća u kvalifikacijama. O Crnoj Gori je sada zabranjeno da se priča, sada pričamo samo o Litvaniji.

Postoji li pritisak zbog priča da je grupa laka i da moramo otići na EP posle 24 godine?

-Skloni smo da idealizujemo stvari, da budemo i nerealni. Zašto smo favoriti, po čemu su drugi slabiji od nas? Pa nismo bili 24 godine na Evropskom prvenstvu. Imamo novu šansu, novo dokazivanje i želju da dođemo do cilja. Videćemo na kraju ko će zaslužti da ode na EP. Svaki meč je novo dokazivanje, svaka utakmica traži maksimalnu koncentraciju. I kad vodite 3:1 mora da znate da utakmica nije završena. Ponavljam, cilj je odlazak na EP. Idemo korak po korak. A to što ljudi pričaju da je laka grupa, neka pričaju, za mene je najteža.

Ima li još igrača koje FSS skautira u inostranstvu?

-Ima ih još, ali ne mogu da  vam pričam o imenima – rekao je selektor Dragan Stojković.