Vesti

PROF. DR JOVANU ŠURBATOVIĆU PRESTIŽNA MASTER DIPLOMA - MESGO

18.10.2021.

Specijalizovane master studije za top menadžment u oblasti globalnog upravljanja u sportu – MESGO dobile su novu, petu, generaciju diplomaca, među kojima je i generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije prof. dr Jovan Šurbatović.

Posle dve godine studija tokom kojih su predavanja održavana u Parizu, Rimu, Njujorku, Strazburu, Lozani, Frankfurtu, Majncu, Barseloni i Londonu završna svečanost održana je početkom ovog meseca u Nemačkoj. Odbranu završnog rada pod nazivom „Vlasnička transformacija fudbalskih klubova u Srbiji kao faktor dobrog upravljanja“ Šurbatović je položio najvišom ocenom. Mentor je bio Profesor Emeritus Vladimir Andref sa univerziteta u Sorboni, jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti ekonomije sporta i autor mnogih knjiga i naučnih radova.

MESGO je program pod pokroviteljstvom UEFA, FIBA, EHF, IIHF i Evropskog saveta u organizaciji pet vodećih evropskih univerziteta – Birkbek u Londonu (Velika Britanija), Univerzitet u Limožu (Francuska), Univerzitet u Lozani (Švajcarska), Univerzitet u Ljeidi (Španija) i Johanes Gutenberg Univerziteta u Majncu (Nemačka).
Namenjen je specijalizaciji i daljoj edukaciji iskusnih menadžera i rukovodilaca. Omogućava kontakte sa najuspešnijim sportskom organizacijama kao što su u Evropi UEFA, FIBA, ULEB, Franucuska fudbalska federacija ili u Americi NBA, NFL i NHL. Studenti su takođe imali i tu mogućnost da se informišu o funkcionisanju i najatraktivnijh sportskih događaja na svetu kao što su Rolan Garos, Vimbldon ili takmičenje u formuli 1 kao i u kriketu.
Između ostalog određeno vreme proveli su u razgovorima sa menadžmentom fudbalskih klubova Pari Sen Žermena, Barselone i Čelsija, a deo programa obuhvatao je i posetu Evropskom parlamentu i Savetu Evrope.
Generalni sekretar Jovan Šurbatović je inače dugogodišnji univerzitetski profesor koji predaje predmete iz oblasti ekonomije sporta i sportskog menadžmenta, a čija se dva udžbenika „Menadžment u sportu“ i „Sport i biznis“ upravo prevode na engleski jezik za potrebe „UEFA Akademije“.
Mnogi kadrovi Fudbalskog saveza Srbije već su prošli određene programe UEFA Akademije. FSS će u daljem periodu posebnu pažnju posvetiti daljem stručnom usavršavanju na programima UEFA Akademije koji su namenjeni menadžerima, specijalistima u različitim oblastima i bivšim fudbalerima.