Вести

ПРОФ.ДР ЈОВАН ШУРБАТОВИЋ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР | ОРЛОВИ ЋЕ ИМАТИ ВЕЛИКУ ПОДРШКУ У ОСЛУ

11.02.2020.

 

Фудбалски савез Србије је прошлог понедељка почео са продајом улазница за утакмицу плеј-офа Лиге нација против Норвешке, а судећи по интересовању наших навијача, пулени Љубише Тумбаковића ће имати сјајну подршку 26. марта на Улевол стадиону у Ослу.
„Према правилнику УЕФА, гостујућим тимовима припада 5 одсто од укупног капацитета стадиона. Ми смо повукли комплетан контигент и ставили га на располагање нашим навијачима. То је 1.350 улазница друге категорије за сектор иза гола и 200 улазница прве категорије на централној трибини. Цене су 5.000 и 6.500 динара, њих је одредио домаћин и ми ту ништа нисмо могли да утичемо. Слажем се да је то скупо за наше прилике, али играмо у гостима и морамо да поштујемо одлуку људи из ФС Норвешке“ – изјавио је генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић.
Од како је објављена информација о почетку продаје улазница за утакмицу у Ослу, телефони на Теразијама не престају да звоне.
„Огромно је интересовање код наших људи у дијаспори. Јављају нам се удружења навијача из скандинавских земаља, Данске, Аустрије, Швајцарске, Немачке… Зове нас и велики број љубитеља фудбала из Србије и радује ме податак да је једна позната туристичка агенција организовала комерцијални чартер лет до Осла. Очекујемо велику подршку на Улевол стадиону у једној од најважнијих утакмица српске репрезентације у последњих десетак година. Предузели смо све мере да се продаја улазница одвија по стандардима УЕФА, дакле строго контролисано. Сваки навијач може да купи максимално четири улазнице и притом мора да достави личне документе свих оних који имају намеру да уђу на стадион“.


Сцене насиља у Ђенови 2012. године допринеле су лошем имиџу српске репрезентације и бациле у други план ентузијазам оних искрених љубитеља фудбала који не пропуштају ниједну утакмицу Орлова у гостима и често су гласнији и од навијача домаћих репрезентација.
„Један од наших стратешких приореитета у наредном периоду је да из корена променимо културу фудбалског навијача Србије и да однос према репрезентацији подигнемо на виши ниво. У том циљу, спровели смо многе акције за које очекујемо да већ у марту дају конкретне резултате. Наши репрезентативци су одлазили у посету Основним и средњим школама, дружили се са ђацима, делили поклоне. Наша деца воле фудбал, само им треба прићи на одговарајући начин. Потребна нам је нека нова енергија на трибинама, неки ветар у леђа. Стварање култа репрезентације је дуг и компликован процес, свесни смо да је потребно време, али не смемо да седимо скрштених руку. Јако смо заинтересовани за сарадњу са навијачким групама и са разним удружењима навијача“.
Многи не знају да у Србији постоји Удружење навијача под називом ’Џентлмени’ и да у последњих 30 година нису пропустили ниједну утакмицу фудбалске репрезентације Србије на гостујућем терену.
„Ради се о зрелим момцима, породичним и образованим људима. Има их тридесетак и свако од њих се остварио у својој струци и ради у некој озбиљној фирми. Заједничка им је страст према фудбалу и према репрезентацији своје земље. Долазе на утакмице у оделима, са краватом и шеширима, друже се са навијачима противничких репрезентација и пропагирају оне праве спортске вредности. Такви навијачи су увек добродошли и имају право да се поистовете са фудбалском репрезентацијом Србије. Својевремено је постојала и навијачка група ’Орлови’, не знам да ли су још увек актуелни. Фудбалски савез Србије пружа руку свима. Желимо да ступимо у контакт и са Удружењима из дијаспоре, да чујемо њихове ставове, да им будемо на располагању… Успех Србије је у исто време успех свих нас који желимо добро овој репрезентацији“.
Иако је утакмица против Норвешке (а у случају победе и она наредна против Шкотске или Израела) на врху листе приоритета, руководство ФСС размишља и о другим великим пројектима који их очекују у 2020. години.
„Поред инфрструктурне револуције која подразумева изградњу Националног стадиона и десетак мулти-функционалних фудбалских објеката широм Србије, један од највећих изазова свакако је увођење ВАР технологије. Формирали смо комисију која ових дана уз подршку експерата из УЕФА и ФИФА обилази стадионе и ради анализу постојећих садржаја. Имаћемо ускоро комплетан извештај, стадиони још увек нису спремни, али је ситуација све боља и боља. Жеља нам је да регуларност такмичења подигнемо на највиши могући ниво и да скинемо сумњу са Судијске организације. Процес увођења ВАР-а није нимало једноставан, само обука судија траје од шест до девет месеци. Све иде по плану, не могу да кажем да ће видео технологија заживети на почетку наредног првенства, али мислим да ћемо током сезоне имати све потребне компоненте и да ћемо отворити једну нову етапу у развоју фудбала на овим просторима“.


Фудбалски савез Србије може да се похвали још једним податком. Једини је у региону и један од ретких Савеза у свету који има своју званичну апликацију за мобилне телефоне.
„И на том плану се трудимо да идемо у корак са светом. Живимо у ери друштвених мрежа, клинци до информација долазе искључиво преко таблета и мобилних телефона. Једноставно, морамо да се прилагодимо трендовима. Урадили смо нову верзију сајта и добили похвале ИТ стручњака из УЕФА. Сада смо покренули и апликацију, радимо даље на њеној модернизацији и ускоро планирамо промоцију. Наши навијачи на врло једноставан начин, једним кликом, могу да сазнају најновије вести из српске куће фудбала, да погледају снимак утакмице на којој се неки наш репрезентативац уписао у стрелце, да нађу неки податак из архиве… биће ту и квизова, лепих поклона, разних изненађења… Све више форсирамо он-лајн продају улазница. Недавно смо против Португала имали пун стадион, а 50 одсто улазница је продато преко интернета. Људи посежу за новим видовима комуникације и морамо да одговоримо на све њихове захтеве“ – констатује Шурбатовић и додаје још један податак на који је посебно поносан:
„Можемо да се похвалимо изузетно младом екипом људи у нашој администрацији. Подмладили смо састав професионалаца у нашем систему и скоро изједначили број жена и мушкараца. Могу са задовољством да кажем да је све више дама на руководећим местима у Фудбалском савезу Србије. Не само да пратимо трендове, него идемо и испред времена. У сваком смислу“.